Paikallista Poweria! Yli 30 vuoden ystävyys jatkuu Salon massiivisen lentopalloturnauksen johtotehtävissä

0
Juha Kontio (vas.), Johanna Anttonen, Hanna-Mari Arminen ja Jenni Sorola odottavat jo malttamattomina Power Cupia. (kuva: SSS/Olli Mäntylä)

Johanna Anttonen (s. Laaksonen) ja Hanna-Mari Arminen pelasivat monta vuotta samassa Salon Viestin tyttöjoukkueessa. Jokavuotinen kohokohta oli maailman suurimmaksi juniorien lentopalloturnaukseksi mainostettu Power Cup.

Tuolloin, 1980-luvun lopussa ala-asteella alkoi Anttosen ja Armisen ystävyys. Maanantaina julkistettiin, että he ottavat vastaan merkittävät roolit Salossa ensi vuonna järjestettävässä Power Cupissa.

– Ollaan oltu läheisiä ystäviä siitä kahdeksanvuotiaasta asti. Olemme jo sopineet, että yli 30-vuotinen ystävyys jatkuu Power Cupin jälkeenkin, tapahtuu turnauksessa mitä tahansa, naiset nauravat.

Anttonen aloittaa saman tien työt vastuullisena paikallispäällikkönä. LP Viestin naisjoukkueen mestarikapteenina tunnettu Arminen on puolestaan hänen oikea tai vasen kätensä paikallisen projektikoordinaattorin nimikkeellä.

– Ajattelimme tässä olevan sellainen kaksikko, jolla homma taatusti toimii, toteaa Salon Viestin lentopallojaoston puheenjohtajana aloittava Jenni Sorola.

Anttonen uudisti vuonna 2011 merkittävästi aikuisten Salo Volley -turnausta. Sitä hän veti aina vuoteen 2017 asti. Kun Salo ja lentopallo ovat naiselle sydämen asioita, kolahti Power Cup välittömästi.

– Tykkään järjestää tällaisia tapahtumia, ja kun kyseessä on rakas laji, tuli heti innostuneisuutta asiaan. Tosin en ihan heti ajatellut itse olevani järjestelyissä tällä tavalla mukana, Anttonen pohjustaa.

– Omalla kohdallani asia lähti siitä, kun Juha (Viestin lentopallojaoston tämänhetkinen puheenjohtaja Kontio) soitti. Sitten tulikin mieleen, että mitä jos olisimme ”Johkun” kanssa tässä yhdessä mukana. Ei Johkulle tarvinnut sitä sen enempää mainostaa, Arminen hymyilee.

Lentopalloliitto neuvottelee erilaiset tapahtumaan liittyvät sopimukset esimerkiksi ruokailun osalta. Samoin liitolta tulee tapahtumajohtaja, joka on ollut pitkään Riia Martinoja.

Järjestävän seuran eli Salon Viestin rooli jättiturnauksessa on kärjistettynä salolaisuuden tuominen mukaan tapahtumaan. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi paikallisen talkoo-organisaation luomista ja ylläpitämistä.

Talkooväkeä arvioidaan tarvittavan jopa 800 henkilöä. Viestin oman porukan lisäksi se tarkoittaa satoja urheiluhenkisiä ihmisiä Salosta.

Joukkuemäärissä tavoitellaan turnauksen historian ennätystä. Lahdessa oli mukana 951 joukkuetta vuonna 2007.

– Salon hyvän sijainninkin myötä tavoittelemme ennätyslukemia, Sorola nivoo.

Tämänkokoinen joukkuemäärä pystytään näillä näkymin mahduttamaan kokonaisuudessaan Salon Urheilupuistoon. Kartoituksessa on laskettu tilaa riittävän 271 lentopallokentälle. Keinonurmen ja niin sanottujen alanurmikenttien lisäksi pelejä pelataan Anisten ratsastuskeskuksessa sekä tarpeen vaatiessa myös Salo Golfin par 3 -alueella.

Ruokailut järjestetään näillä näkymin molemmissa jäähalleissa.

– Yhtenäinen Urheilupuiston alue olisi meidän valttikorttimme, ja siihen pyrimme. Aiempiin vuosiin peilaten nuo 271 kenttää riittävät. Salainen haaveemme on nelinumeroinen joukkuemäärä, toi Kontio salaisuuden ilmi.

Yksi keino joukkuemäärän kasvattamiseen on periaatteessa yksinkertainen, mutta käytännössä haastava. Vaikka Viestin vanhimmat juniorit tekevät turnauksessa talkootöitä, olisi nuoremmille tilaa pelikentillä.

– Unelmana olisi saada täysin uusia F- ja E-ikäisten joukkueita. Näiden uusien lentopalloilijoiden vuosi huipentuisi sitten paikalliseen Power Cupiin, Kontio visioi.

Talkooponnistukset tuottavat myös taloudellista tulosta.

– Viestin tavoitteena on se, että Powerin jälkeen meillä olisi esimerkiksi puolipäiväinen toiminnanjohtaja nykyisen päätoimisen valmennuspäällikön lisäksi, Kontio sanoo.

Yksi salolainen aspekti osuu täydellisesti turnauksen yhteyteen. Kesän ensimmäinen iltatori järjestetään samana päivänä, 4. kesäkuuta 2020, jolloin Power Cup alkaa. Kun samaan aikaan vietetään Lasten laulukaupunkifestivaalin avauspäivää, on Salon tilapäisesti erittäin paljon kasvava ja nuortuva väkiluku äärimmäisen positiivinen ongelma.

– Kylmät väreet tulevat jo nyt tuosta iltatorin ja Power Cupin yhdistelmästä, Anttonen näyttää.

Mahdollista on myös miesten ja/tai naisten maaottelun järjestäminen viikonvaihteen aikana Salohallissa.

Tyttöjä riittää, pojista pulaa

Salon Viestin näkymät 2020-luvulle lähdettäessä ovat selkeät ja samansuuntaiset kuin koko Suomessa. Tyttölentopalloilijoita riittää monenlaisen toiminnan ylläpitämiseen, kun samaan aikaan poikien puolella käy kato.

Viesti on linjannut muiden muassa nettisivuillaan tavoitteekseen ”olla vuoteen 2020 mennessä Suomen menestyksekkäin juniorilentopalloseura”.

– Puhtaasti menestyksen puolesta olemme monissa ikäluokissa mukana Suomen kärkipään kahinoissa, toteaa lentopallojaoston puheenjohtajan tehtävät elokuun alussa vastaanottava Jenni Sorola.

– Olen kuitenkin aika voimakkaasti harrastajaurheilun puolestapuhuja ja haluan, että kaikki lapset liikkuvat. Tämä asia tulee muuttumaan jaostossa: menestyksekkäin-sana ei tarkoita minulle pelkkiä mitaleita, vaan että meillä on paljon liikkuvia harrastajia, hän linjaa.

– Meillä on jostain syystä ollut seurassa paljon sellaisia valmentajia, jotka ovat menneet voimakkaasti tuloksellinen menestys edellä, täydentää tulevaisuudessakin jaostossa jatkava tämänhetkinen puheenjohtaja Juha Kontio.

Tytöissä salolaisilla Viesteillä oli päättyneellä kaudella jokaisessa ikäluokassa joukkue, joissain kaksikin. Vastaavasti A-, C- ja D-poikaryhmät puuttuivat kokonaan, jolloin SM-tason menestys oli täysin pronssia voittaneiden B-poikien harteilla. Toiminta oli suhteellisen pienimuotoista myös nuorimmissa eli E- ja F-ikäisissä.

Poikien tulosmenestys on tullut sykleissä. Vuonna 1999 syntyneet rohmusivat läjäpäin SM-mitaleita, ja nyt on vuorossa muutamaa vuotta nuorempien ikäluokka.

– Poikapuolella kaivataan uutta lähtöä. Sellainen olisi mahdollista tulla Power Cupin kautta, Kontio toteaa.