Purunpään kahdensadan hehtaarin alue säilyy koskemattomana

0
Kallion laelta näkee kauas, esitteli metsävastaava Siv Vesterlund-Karlsson Purunpään aluetta viime syksynä, jolloin suojelupäätöstä vasta odotettiin. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Henkeäsalpaavan kauniiksi kehuttu näkymä Suomen kansallismaisemaan säilyy koskemattomana.

Paljon muutakin säilyy, sillä Konstsamfundet-yhdistyksen ylläpitämä Söderlångvikin kartano suojelee kerralla noin kahdensadan hehtaarin alueen Purunpäässä Kemiönsaarella.

– Alue suojellaan hakkuilta, mutta rantarakentamiselta se on suojeltu jo aiemmin, kartanon tilanhoitaja Mikael Jensen kertoo.

Virallinen sinetti rauhoitukselle saatiin, kun Varsinais-Suomen ely-keskus hyväksyi kartanon rauhoitushakemuksen maanantaina.

Arviolta parinsadan metrin levyinen rantakaistale on kuulunut Natura-suojelualueeseen jo vuodesta 2002. Nyt tätä Natura-alueen suojelua tiukennetaan siten, että rantarakentamisen lisäksi se suojellaan hakkuilta.

Uuden suojelualueen kokonaisuudesta puolet eli noin sata hehtaaria on Naturan ulkopuolella olevaa metsää.

Kartanon metsävastaava Siv Vesterlund-Karlsson odottaa mielenkiinnolla, miten kahdensadan hehtaarin yhtenäinen metsäalue kehittyy ilman metsänhoidollisia toimenpiteitä.

Huikea näkymä suoraan ulkomerelle Glasbergetiltä on ehkä tunnetuimpia Purunpään käyntikohteita, mutta alueella on myös monia luontoarvoja, joihin uusi suojelupäätös perustuu.

Esimerkiksi lehtoja on noin kymmenen hehtaarin alalla, minkä lisäksi monimuotoiseen alueeseen kuuluvat kangasmetsät ja suot, metsäiset kalliot, jyrkänteet ja louhikot.

Alueella tiedetään viihtyvän muun muassa harvinaisia sienilajeja. Useiden lintulajien listasta löytyvät muun muassa kangaskiuru, kehrääjä, kulorastas ja pikkutikka.

Vuosina 2017-2018 tehdyssä luontoselvityksessä todettiin, että maassa pesivien luntujen kanta oli merkittävä. Näihin kuuluvat myös metsäkanalinnut teeri ja metso.

Maassa pesivien lintujen määrä on vahvistunut tehokkaan supikoirien ja minkkien metsästyksen ansiosta.

Uusi suojelualue muodostaa laajan kokonaisuuden, joka alkaa Ölmosin rakentamiselta suojellusta Långsidanin ranta-alueesta ja päättyy Purunpään eteläkärkeen.

Rakentamiselta suojeltuina ovat edelleen myös Hammarsboda-järven rantaviiva ja Långvikenin niemen läntinen ranta.

Yhteensä vajaan 600 hehtaarin suojelualueen nimeksi tulee Ölmos – Purunpää.

Yksityisen suojelualueen rahoitus tulee valtiolta kahta eri kautta: Metso-ohjelman (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma) ja Naturan toteutumisen kautta.

Alueen puustosta korvataan nykyisen puuston arvon mukaan hiukan yli 615 000 euroa.

Kartanon metsäomaisuudesta on uuden suojelupäätöksen jälkeen suojeltu kolme prosenttia. Ilman suojeluakin löytyy koskemattomia alueita.

– Tämän lisäksi on parituhatta hehtaaria joutomaita, joihin lasketaan esimerkiksi kalliolaet ja suoalueet, Jensen selittää.

Yhteensä Konstsamfundet-yhdistys omistaa Kemiönsaarella ja osittain Paraisten puolella noin 7 000 hehtaaria maata, josta kasvullisen metsän osuus on noin 4 500 hehtaaria.

Uusia rajoituksia alueella liikkuville ei tule

Ölmosin – Purunpään alueella joka miehen oikeuksilla liikkuville ei tule uusia rajoituksia tuoreen suojelupäätöksen myötä.

– Marjanpoiminta ja sienestys ovat sallittuja, mutta telttailu ei, Mikael Jensen muistuttaa.

Myöskään avotulen teko alueella ei ole sallittua.

Alueella näkee polkuja, jotka kertovat, että siellä liikutaan. Metsäautotien päässä on kuitenkin puomi, joka estää alueelle ajamisen omalla autolla.

– Puomi jää tien päähän, sanoo Siv Vesterlund-Karlsson .

Suojelupäätös mahdollistaa luontopolun tekemisen alueelle. Myös alueen eteläkärjessä sijaitsevan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Krogaruddenin krouvin ympäristöä saa raivata. Vanhaan laiturin paikkaan on myös lupa tehdä laituri.

Näistä ei kuitenkaan ole tehty vielä mitään päätöksiä.

Purunpään vetovoimaisuus tiedetään kartanolla. Jensen toivookin, että elämys uuden suojelupäätöksen saaneella alueella voidaan yhdistää vierailuun Söderlångvikissä.

– Kahvila Vivanin kokoustilan nimi on tästä lähtien Kabinetti Purunpää, Jensen kertoo.