Salon seurakunnan kirkkoherra: Ennemmin luovumme kahvista ja pullasta

0
Salon seurakunnan puutarhuri Markku Johansson hoitaa Salon seurakunnan kirkkoviinitilaukset. Seurakunnassa käytetyn kirkkoviinin hinta on lainmuutoksen jälkeen noussut lähes kaksinkertaiseksi, kun se tilataan Alkosta.

Uudessa alkoholilaissa ei ole erikseen mainittu ehtoollisviiniä, joka oli ennen uutta lakia verovapaa alkoholi. Salon seurakunnassakin hankitun kirkkoviinin hinta on lähestulkoon kaksinkertaistunut. Kirkkoherra Timo Hukalla on kuitenkin vakaa mielipide kirkkoviinin käytöstä ehtoollisella jatkossakin.

– Ennemmin luovumme kirkkokahvista ja pullasta kuin kirkkoviinistä, sanoo Hukka.

Alkoholittoman viinin hintaerokin verrattuna väkevään viiniin on pieni.

– Viinin tulee olla viiniä eikä mehua. Kirkkoviinistä luopumista ei ole harkittu, luovutaan sitten vaikka jostain muusta, sanoo Hukka.

Salon seurakunnan puutarhuri Markku Johansson vastaa kirkkoviinin hankinnasta seurakunnan kirkoille. Viiniä käytetään ehtoollisilla kymmenen vanhan seurakunnan kirkoissa, joita on toistakymmentä.

– Kirkkoviiniä menee Salon seurakunnassa toistasataa pulloa vuodessa, sanoo Johansson.

Johansson sanoo tilanneensa viiniä kuukausi sitten Alkosta, jonne tilaukset siirtyivät noin vuosi sitten.

– Sata pulloa tilasin, mutta ei se ihan vuodeksi riitä, kun vuodessa kuluu 100-150 pulloa. Se on noin 1400 euron kokonaiskustannus, kun vero on lisätty.

– Melkein kaksinkertainen hinta entiseen on hintava nousu.

Pullollinen viiniä maksaa nyt 13 euroa, kun entinen hinta oli 7–8 euroa.

Johansson sanoo tehneensä säästöä, sillä hän tilasi etukäteen ennen uutta hintaa 300-400 pulloa espanjalaista Malaga-ehtoollisviiniä varastoon. Säästöä tuli seurakunnalle 600-700 euroa.

– Viiniä käytetään vain ehtoollisella, eikä sitä ole seurakunnan muissa tilaisuuksissa tarjolla.

Johansson tuumaa, ettei uusi viinin hinta seurakunnan taloutta sentään kaada. Alkoholittomien viinien tilaaminen ei mennyt Alkoon, mutta niiden osuus kirkkokäytössä on pientä.

– Alkoholitonta menee noin 20–30 pulloa vuodessa, sanoo Johansson.

Vaikka viinin tilaaminen mutkistui, niin tilaus tuli Alkosta nopeasti neljässä päivässä, kun aiemmin tilaukset ovat kestäneet matkalla 2–3 viikkoa.

Kirkkoviini on rypäleviiniä, väkevää 15-prosenttista viiniä.

– Tilaviinit eivät kelpaa kirkkoon. Olen kuullut, että jossain päin seurakunnassa tarjottaisiin pelkästään alkoholitonta viiniä, Johansson sanoo.

Vuoden alusta toiminut Martinkosken seurakunta käsittää noin 3500 seurakuntalaista, ja se on pieni seurakunta Kosken ja Marttilan alueella. Kirkkoherra Tapio Hietalahti sanoo, että seurakunnassa on vähintään yksi messu joka sunnuntai.

Kirkkoviiniä kuluu pullo per messukerta. Viinin hinnan nousu kuitenkin tuntuu seurakunnan kukkarossa.

– Tuntuu se pienen, mutta suuremmankin seurakunnan taloudessa.

Hietalahti pitää merkittävänä kululisäyksenä sitä, kun alkoholilaki kaksinkertaisti kirkkoviinin hinnat. Kirkossa kahvittelua ja ehtoollisaineiden vastakkaisasettelua hän välttää.

– Seurakunnalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin maksaa. Viini kuuluu luterilaiseen identiteettiin ja sunnuntaimessuun, ehtoollisjumalanpalvelukseen.

Viinitilaus tehdään seurakunnassa muutama kerta vuodessa, ja nykyisin Alkon yritysasiakkuuden kautta.

– Meillä on normiviini käytössä. Viiniä tilattiin ennalta viime vuoden puolella isompi satsi.

Hietalahti sanoo, että kirkkohallitus ei ole valvonut seurakuntien etua ja ollut hereillä kun lakia muutettiin.

– Ei tällaisen korotuksen pitäisi yllätyksenä tulla, Hietalahti sanoo.

Evankelis-luterilainen kirkko vastusti kyllä ehtoollisviinien verovapauden poistamista alkoholilain valmisteluvaiheessa.

Hän uskoo, että EU-lainsäädäntö on esteenä verottomuudelle.

EU:ssa kaikki alkoholi pitää verottaa, ellei muuta ole erikseen yhteisesti säädetty.