Saloon ja Somerolle tulee kameratolppia jo tänä vuonna

5
Vanhat laatikkomalliset nopeusvalvontakamerat saavat rinnalleen Ruotsissa valmistettuja automaattikameroita, jotka mittaava nopeuksia tutkalla.

Poliisi otti torstaina virallisesti käyttöön ensimmäisen uudenlaisen peltipoliisin, joita on myöhemmin tänä vuonna tulossa myös Saloon ja Somerolle.

”On nämä uudet automaattivalvontakuvat melko jäätäviä. Kasvot näkyvät kuin passikuvassa. Lisäksi turvavyön ja matkapuhelimen käyttö ja jopa renkaiden urasyvyys voidaan tarkastaa”, poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja Dennis Pasterstein intoili Twitterissä jo viime viikolla.

Ruotsalaisvalmisteinen kamera mittaa nopeuksia tutkalla, ja se kykenee seuraamaan samanaikaisesti useita autoja ja useita kaistoja. Ylinopeuden laite mittaa poliisin mukaan noin kolmenkymmenen metrin päässä tolpasta.

Julkisuudessa on kohuttu superkamerasta.

– Ei se harppaus niin iso ole. Kyllä meidän vanhatkin kameramme antavat ihan hyvää kuvaa, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta toppuuttelee.

Ensimmäinen uusi nopeusvalvontakamera alkoi mitata nopeuksia valtatie 6:lla Kouvolassa. Poliisi aikoo lähivuosina hankkia kaikkiaan 150 uutta liikennevalvontalaitteistoa, joita varten asennetaan viitisensataa pylvästä eri puolille maata.

Salon Seudun Sanomat kertoi marraskuussa, että kantatie 52:lle on tulossa toistakymmentä ruotsalaismallista peltipoliisia muutaman vuoden kuluessa. Suunnitelma on nyt valmis – kameratolppia tulee Someron ja Tammisaaren välille yhteensä seitsemäntoista.

– Etelän suuntaan ajettaessa niitä tulee kahdeksan ja pohjoisen suuntaan ajettaessa yhdeksän, projektipäällikkö Olli Rossi ITM Finlandista kertoo.

ITM Finland vastaa tieliikenteen hallinnasta Suomen maanteillä.

Pylväiden paikat on Rossin mukaan päätetty yhdessä poliisin, ely-keskuksen ja sähkösuunnittelijan kanssa. Alamäkiin tolppia ei pystytetä.

– Ne ovat selkeästi nähtävillä, ja autoilijoille tiedotetaan automaattisesta valvonnasta.

Urakoitsijat on Rossin mukaan jo kilpailutettu, mutta tarjouskilvan voittajaa ei ole vielä julkistettu. Pylväiden ja laitekoteloiden asentamisen lisäksi jokaisen tolpan kohdalle rakennetaan levike poliisiauton pysäköimistä varten.

– Kaiken pitäisi olla valmista marraskuun loppuun mennessä, Rossi sanoo.

Joka tolppaan kameraa ei tule. Poliisi päättää, milloin se ottaa pylväät käyttöön. Poliisitarkastaja Ihalainen korostaa, että tolpat ovat nopeusvalvontaa varten.

– Emme me mitään renkaiden urasyvyyksiä ala valvoa.

Tänne ne tulevat


Kameratolpat kantatie 52:lla


Etelän suuntaan ajettaessa Tehdastien ja Hämeentien risteykset Somerolla, Kanungintien, Raatalantien ja Perniön Aseman liittymät Salossa sekä kolme pylvästä Raaseporin puolella.

Pohjoiseen ajettaessa kolme tolppaa Raaseporissa, peltoaukea Perniön eteläpuolella, Mahtinaisentien ja 110-tien risteys, Raatalantien ja Kanungintien risteykset sekä Somerolla Härkäläntien ja Hämeentien liittymät.

Pentti Koivusalo

Kaikkein vaarallisimmat risteykset KT52:lla ovat 110-tiellä Salonkadun ja Inkereentien sekä Hämeentien ja Somerontien risteykset. Nämä olisi pitänyt ehdottomasti varustaa kameroilla, jotka ottavat kuvat päin punaisia ajavista autoilijoista.

Maija

110 ja Mahtinaisentie ei ole maailman turvallisimpia. Mahtinaisentietä ajetaan ylinopeutta, kevyelle liikenteelle ei ole omaa väylää vaan joutuvat kulkemaan muun liikenteen seassa.
Ihastuttavan nopeasti on saatu uuden Tupurin vievän tien varteen pyörätietä tehtyä. Verrattuna Kiskontiehen tai Somerontiehen. Puhumattakaan Kokkilantiestä. Näilläkin teillä saisi olla pari valvovaa kameraa.

V.K

Eihän tolppakameroitten tarkoitus ole parantaa liikenneturvallisuutta vaan kyykyttää autoilijoita ja kerätä rahaa poliitikkojen pohjattomaan kaivoon. Olen samaa mieltä Koivusalon mielipiteen kanssa kyseisistä risteyksistä. Kumma että niissä ei Tinanappeja näy töissä.

Paukkula

Tietääkseni kameravalvonnankaan tuotot eivät kata kustannuksia. Ja tuo kuva jossa hirvivaaramerkki ja kamera on hyvä. Kun autoilijalla ei järki riitä rajoituksen mukaan ajamiselle, pitää hommata kamerat.

Peltopelle

Häh. En ymmärrä.. Eihän hirvet välitä kameroista? Ja Meillä on kotona monta kameraa, en ole kyllä huomannut niiden vaikuttavan ajamiseen mitenkään?