Tiistain Top Ten: Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajat

0
Roy Hodgsonin lyhyt periodi Suomessa johti erittäin lähelle arvokisapaikkaa. (kuva: Turun Sanomat/Arto Takala)
1) Roy Hodgson (Englanti), 2006–2007

Yhden arvokisaprojektin verran Huuhkajien peräsimessä viihtynyt ”Hodari” vei jo kovaa vauhtia ikääntymässä olleen maajoukkueen kultaisen sukupolven maalin päähän jatkokarsinnoista. Vierasvoitto Puolasta, tasapelit Portugalia vastaan ja kotivoitto Belgiasta olivat EM-karsintatuloksia, joita maajoukkueen olisi pitänyt ottaa jo Antti Muurisen aikakaudella.

2) Michael Käld, 2001–2009

Naisten A-maajoukkueen vetovastuun vuosituhannen alussa vastaanottanut Käld teki naisten jalkapallosta Suomessa ilmiön, jonka hedelmiä on nautittu vielä 2010-luvullakin. EM-välieräpaikka 2005 aikakauden kruununa, joskin naisjalkapallon taso ei vielä 15 vuotta sitten ollut kansainvälisesti aivan yhtä laaja kuin 2020-luvulle mentäessä.

3) Markku Kanerva, 2011, 2015, 2017–

”Rive” käväisi kahdesti sammuttamassa riitaisan eron (Baxter 2011 ja Paatelainen 2015) aiheuttamat tulipalot ennen kuin sai lopulta 2017 itse vastaanottaa päävalmentajan pestin. Tulokset ovat olleet toistaiseksi vakuuttavimmat Huuhkajien historian aikana. Mahdollisuudet selviytyä vuoden 2020 EM-kisoihin ovat vähintään samaa luokkaa kuin Hodgsonin alaisuudessa.

4) Olavi Laaksonen, 1962–1974

Miesten A-maajoukkueen pitkäaikaisin päävalmentaja johdatti Suomen Pohjoismaiden mestaruuteen sekä 1964 että 1966. Pitkän päävalmentajapestin aikana Olympiastadionilla kaatui myös lukuisia lajin huippumaita, kuten Hollanti (kolmesti), Espanja ja Ruotsi.

5) Martti Kuusela, 1982–1987

Suomen kansainvälisesti menestynein seurajoukkuevalmentaja johdatti miesten A-maajoukkueen vuoden 1986 MM-karsinnoissa kahden pisteen päähän kisoista. Vaikka ajanjakso muuten oli tuloksellisesti nihkeä, nappasi Suomi niissä karsinnoissa voitot Turkista sekä pelasi Olympiastadionilla tasan Englantia vastaan.

6) Andrée Jeglertz (Ruotsi), 2010–2016

Palkattiin naisten A-maajoukkueen peräsimeen Käldin seuraajaksi, ja johdatti Helmarit vuoden 2013 EM-lopputurnaukseen. Sen jälkeen arvokisapaikat ovat lipuneet karsinta karsinnalta koko ajan kauemmas.

7) Richard Møller Nielsen (Tanska), 1996–1999

Luotsasi joukkuetta, jonka sydämenä peliä rakensi uransa parhaista vuosista nauttinut Jari Litmanen. Myös Mika Nurmela , Joonas Kolkka ja Jonatan Johansson nousivat runkopelaajiksi Nielsenin aikakaudella. 1998 MM-kisojen jatkokarsinta jäi surullisenkuuluisan Unkari-tasapelin myötä maalin päähän. Tuloksellisesti vähintä, mitä pitikin saavuttaa.

8) Antti Muurinen, 2000–2005

Hukkasi huikean mahdollisuuden, kun ei saanut vietyä kaikkien aikojen Huuhkajia edes arvokisojen porteille kolmesta yrityskerrasta huolimatta. Vastapainona ikimuistoisia yksittäisiä otteluita, joista mieleenpainuvimpina 5–1-kotivoitto Kreikkaa vastaan 2001 ja 1–4-vierasvoitto Portugalista vuotta myöhemmin. Pohjoismaiden mestari vuodelta 2001.

9) Stuart Baxter (Skotlanti), 2008–2010

Baxter jatkoi brittivalmentajien aikakautta Huuhkajien peräsimessä, mutta pahasti ikääntyvä runko ei enää tarjonnut samanlaisia pelinappuloita kuin edeltäjälleen. Siitä huolimatta vei joukkueensa lohkokolmoseksi Saksan ja Venäjän vanavedessä MM-karsinnoissa 2010. Sen sijaan surkea taaperrus vuoden 2012 EM-karsintojen alkumetreillä ei tuonut jäähyväisiä, jotka kultainen sukupolvi olisi ansainnut.

10) Mika-Matti ”Mixu” Paatelainen, 2011–2015

Sai käsiinsä hajonneen maajoukkueryhmän ja tehtävänä oli rakentaa nuorista pelaajista runko vuosien 2014 MM- ja 2016 EM-karsintaprojekteille. Epäonnistui surkeasti, ja arvokisat olivat ensimmäistä kertaa vain kaukainen haave sitten 1990-luvun alkuvuosien. Viisivuotiskauden tahmeutta kuvaa hyvin, että vierastasapelistä Espanjaa vastaan maaliskuussa 2013 syntyi ”Gijonin ihme”.

Salkkarin urheilutoimitus listaa joka tiistai kymmenen parasta oleellisissa ja varsinkin epäoleellisissa kategorioissa.

Tiistain Top Ten 34: Suomalaiset Bundesliigan mestarit

Tiistain Top Ten 33: Matalimmilla numeroilla NHL:ään varatut suomalaisjääkiekkoilijat

Tiistain Top Ten 32: Tämän illan Paavo Nurmi Gamesin tilastotähdet

Tiistain Top Ten 31: Suomen jalkapallomaajoukkueiden isoimmat yleisömäärät 

Tiistain Top Ten 30: Leijonien MM-kultasankarit

Tiistain Top Ten 29: Uhanalaisimmat yleisurheilun maailmanennätykset

Tiistain Top Ten 28: Eläimet suomalaisten urheiluseurojen nimissä

Tiistain Top Ten 27: Leijonien yllättävimmät MM-mitalit

Tiistain Top Ten 26: Korisliigakauden 2018-2019 parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 25: Salon yleisurheilun kenttäennätysten helmiä

Tiistain Top Ten 24: Suomen kaikkien aikojen parhaat naispalloilijat

Tiistain Top Ten 23: Mielenkiintoisimmat suunnistussanat

Tiistain Top Ten 22: Suomen parhaat futisstadionit

Tiistain Top Ten 21: Pohjoisimmat naisten SM-lentopallon mitalistit

Tiistain Top Ten 20: Ruokaan liittyvät urheilutermit

Tiistain Top Ten 19: Pudotuspelikliseet

Tiistain Top Ten 18: LP Viestin seurahistorian parhaat ulkomaalaispelaajat

Tiistain Top Ten 17: Uusia lajeja MM-hiihtoihin, joissa Suomikin saattaisi päästä mitaleille

Tiistain Top Ten 16: Pienimmät hiihdon MM-kisojen järjestäjäpaikkakunnat

Tiistain Top Ten 15: Vilppaan pelaajien härskeimmät tilastorivit Korisliigassa

Tiistain Top Ten 14: Suomen alppihiihdon suurimmat aikuisten arvokisayllätykset

Tiistain Top Ten 13: Varsinais-Suomen kautta aikojen parhaat urheilijat

Tiistain Top Ten 12: Pisimmät putket Suomen miesten suurimmissa jalkapallosarjoissa

Tiistain Top Ten 11: Suomen parhaat tv-selostajat juuri nyt

Tiistain Top Ten 10: Suomen jääkiekon MM-kultakapteenit

Joulun Top Ten: Jouluaattona syntyneet suomalaiset olympiaurheilijat

Tiistain Top Ten 8: Koripallon miesten pääsarjahistorian yleisimmät sukunimet

Tiistain Top Ten 7: Salon hiljaiset urheilulajit

Tiistain Top Ten 6: Kansanedustajana toimineet suomalaisurheilijat

Tiistain Top Ten 5: Kokonimikaimat

Tiistain Top Ten 4: Suomen parhaat jääkiekkomaalivahdit

Tiistain Top Ten 3: Vanhimmat suomalaiset olympiavoittajat

Tiistain Top Ten 2: Suurimmat suomalaiskunnat, joissa ei ole koskaan pelattu jalkapallon miesten pääsarjaa

Tiistain Top Ten 1: Suomalaisurheilijat, joiden sukunimi on myös miehen etunimi