Suomusjärvi-päivänä tavataan tuttavia

0
Suomusjärven koulun pihalla laitettiin myös jalalla koreasti kun luvassa oli tanssiesitys. (SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Suomusjärven kirjaston pihalla käy vilinä. Muurikkapannulla paistuvien lettujen tuoksu leijuu ilmassa ja taustalla soi haitarimusiikki. Suomusjärvellä on käynnissä jokavuotinen Suomusjärvi-päivä. Pihan sivuun on parkkeerattu kirkkaanpunainen paloauto, ja pupujakin löytyy perheen nuorimpien iloksi.

Ohjelmassa on tanssia, musiikkia ja kirpputori. Kirjastossa on esillä Taimi Ahtialan maalauksia. Myyntipöydistä voi poimia kotimatkalle muun muassa vihtoja, erilaisia käsitöitä, muikkuja ja karjalanpiirakoita.

Paikalle on ehtinyt myös suomusjärveläinen Tuula Jaakkola, joka kantaa käsissään kolmea saunavihtaa.

– Yksi on kesäksi, ja kaksi laitan pakastimeen. Siinä on jouluksi ja kevättalvelle saunavihdat, Jaakkola kertoo.

Suomusjärvi-päiville Jaakkola on tullut tapaamaan nuoruudenaikaisia ystäviä. Myös vuoden suomusjärveläisen valinta kiinnostaa.

– Tänne tulee ihmisiä Suomusjärveltä ja laajemmaltikin, Jaakkola kertoo.

Suomusjärvipäiviltä lähti Tuula Jaakkolan mukaan kolme saunavihtaa. (SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salolainen Marjatta Kinnunen on tullut paikalle myymään käsitöitään. Pöytä on täynnä farkkukankaasta tehtyjä kierrätyslaukkuja ja räsymattoja, jopa farkkukankaan paloilla päällystetty lasten keinu.

– Tykkään farkkuja ommella kun niiden ei tarvitse olla niin vimpan päälle, Kinnunen sanoo.

Kinnunen on myynyt käsitöitään lähinnä Salon iltatorilla kohta kymmenen vuoden ajan. Käsityöt ovat pääsääntöisesti harrastus.

– Mutta kyllä tämä välillä työltä tuntuu. Näissä on kova tekeminen, Kinnunen kertoo.

Käsitöitä Kinnunen on harrastanut lapsesta saakka. Ideoita uusiksi käsitöiksi olisi paljon.

Kotoa löytyvät myös isot kangaspuut. Ne ovat niin isot, että ruokapöydälle ei enää jäänyt tilaa. Käsitöistä Kinnunen saa itselleen lisätuloja.

– Ei näistä ikinä millekään tuntipalkoille pääse, mutta kiva näitä on tehdä ja talvikin on pitkä, Kinnunen sanoo.

Vuoden suomusjärveläisiä ovat yrittäjäpariskunta Niina Mälkiä ja Jukka Remahl

Vuoden suomusjärveläiseksi valittiin tänä vuonna uudemman polven suomusjärveläisiä. Palkinto myönnetään ansiokkaasti suomusjärveläisyyden tai Suomusjärven hyväksi toimineelle henkilölle tai henkilöille.

Vantaalaisen Niina Mälkiän ja lahtelaisen Jukka Remahlin tie toi Suomusjärven Kitulaan kaksi ja puoli vuotta sitten.

Mälkiä ja Remahl pyörittävät Kitulan kulttuuripysäkkiä ja Juhlatila Riihipesää Kitulassa. Kulttuuripysäkki on 120-paikkainen kulttuuritila, jossa järjestetään erilaisia tapahtumia konserteista tanssiin, teatteriin ja myyjäisiin.

Suomusjärvi oli ehtinyt tulla tutuksi jo sitä ennen mökkiläisen näkökulmasta. Niina Mälkiällä on ollut pieni vedetön ja saunaton mökki Suomusjärvellä 10 vuoden ajan. Suomusjärvi valikoitui oikeastaan siksi uudeksi kotipaikaksi. 13-vuotiaalle koira Lipposelle pitkät automatkat mökille alkoivat käydä raskaiksi, joten Mälkiä ja Remahl alkoivat katsoa uutta kotia lähempänä mökkiä. Sellainen löytyi lopulta kymmenen minuutin ajomatkan päästä.

– Voi sanoa, että meidät toi Suomusjärvelle Lipponen, Remahl kertoo.

Remahl kertoo, että valinta ei ole kaduttanut.

– Parasta Suomusjärvellä on tietynlainen yhteisöllisyys. Täällä on kaikki palvelut, joita tarvitsen, ja loput automatkan päässä, Mälkiä sanoo.

Mälkiälle plussaa on myös helppo kulkuyhteys Helsinkiin. Osan viikkoa freelance-toimittajana työskentelevä Mälkiä on bussilla Helsingin keskustassa reilussa tunnissa, omalla autolla nopeamminkin.

Jukka Remahlille Varsinais-Suomi on vieläkin tutumpaa seutua. Naantalista kotoisin oleva Remahl on opiskellut aikanaan Turussa. Mälkiä kertoo, että Remahl palasi paikalliseen murteeseen nopeasti.

– Itselläni on kestänyt kaksi vuotta ja nyt ovat alkaneet loppuosat tippua sanoista pois, Mälkiä nauraa.