Työmarkkinat vetävät nyt niin hyvin, että palkoilla kilpaillaan ja työnantajat tähyilevät ulkomaille

0
- Varsinais-Suomella on poikkeuksellisen hyvät eväät pärjätä, sanoo analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ely-keskuksesta. Kuva: SSS/Suvi Kulla

Jo useamman vuoden kiivaana jatkunut työvoiman kysyntä tuottaa maakuntatasolla uusia ennätyksiä.

Kun työllisten määrässä huomioidaan myös yli 64-vuotiaat työlliset, maakunnan työssäkäyvien määrä on jo suurempi kuin talousromahdusta edeltäneenä huippuvuonna 2008. Ely-keskuksen arvion mukaan työllisiä on nyt noin 227 000.

Myös työvoimapalveluihin ilmoitettujen uusien avointen työpaikkojen määrä on noussut kuluneen vuoden aikana uuteen ennätykseen, vuositasolla yli 60 000 työpaikkaan.

– Aletaan elää sellaista suhdanteen ylikuumenimisen aikaa. Joissain ammattiryhmissä on paljon työmahdollisuuksia, ja palkkakilpailuakin voi käydä, sanoo analyytikko Juha Pusila Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Pusila arvioi, että esimerkiksi rakennus- ja logistiikka-alalla sekä IT-alalla työvoimapula on jo arkea.

 

Varsinais-Suomen työttömyysaste oli kesäkuun lopussa 9,3 prosenttia.

Kesäkuussa työttömyysaste tyypillisesti nousee kevään tasosta muun muassa koulujen päättymisen vuoksi, mutta vuoden takaiseen verrattaessa työttömyysaste laski.

Salossa kesäkuun työttömyysaste oli 10,8. Se on rutkasti vähemmän kuin edellisinä kesinä: viime vuonna kesäkuun työttömyysaste oli 12,2. Kesäkuussa 2017 se oli 14,2.

Salon ja koko maakunnan hyvälle työllisyyskehitykselle löytyy monta selitystä.

– Maakunnassa on vireyttä monella seudulla. Meriteollisuus, rakennustoiminta, lääketeollisuus, ohjelmistotuotanto, autoteollisuus, luettelee Pusila.

Salossa suuria odotuksia kohdistuu juuri nyt etenkin akkutehtaaseen, jossa tehdään parhaillaan ensimmäisiä rekrytointeja.

 

Työmarkkinoiden hyvä imu tarkoittaa myös sitä, että yhä useampi yritys pyrkii saamaan työvoimaa kotimaan lisäksi ulkomailta.

Palveluesimies Teija Aarnio Varsinais-Suomen te-toimistosta sanoo, että tälläkin hetkellä on käynnissä useita kansainvälisen rekrytoinnin hankkeita.

– IT-ala on jo usean vuoden ajan ollut sellainen, että kansainvälisiä ratkaisuja on etsitty.

Kesällä työmarkkinoiden kansainvälisyys näkyy etenkin maataloudessa, jossa on paljon ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.

– Jostain syystä suomalainen nuori ei taivu marjanpoimintaan.

 

Nuorten tilanne huolettaa Juha Pusilaa.

Vaikka viime vuosina työllisyys on kohentunut kaikissa ikäryhmissä, pidemmän aikavälin vertailu paljastaa nuorten tilanteen olevan nyt paljon heikompi kuin työllisyyden huippuvuotena 2008.

Nuoria eli alle 25-vuotiaita on Varsinais-Suomessa työttömänä yli 76 prosenttia enemmän kuin reilu kymmenen vuotta sitten. Koko maassa luku on 40 prosenttia ja Uudellamaalla peräti 113 prosenttia.

Pusila arvioi, että tilanne kertoo työmarkkinoiden osaamisvaatimusten olevan korkealla.

– Maahanmuuttajanuorten tilanne ei selitä tätä asetelmaa.

Samaan aikaan työmarkkinoiden senioreiden määrä on kasvanut. Pusila arvioi, että viimeksi kuluneen neljän vuoden aikana yli 64-vuotiaiden työssäkäyvien määrä on noussut maakunnassa kuudesta noin yhdeksään tuhanteen.

– Iso kuva on se, että eläkkeelle jäädään yhä paremmassa kunnossa. Monissa tehtävissä ja etenkin työnjohdossa eläkkeelle jääneet ovat palanneet töihin työvoimapulan takia.

 

Kesäkuun työttömyysaste Salon seudun kunnissa

Suluissa työttömien työnhakijoiden määrän muutos verrattuna viime vuoden kesäkuuhun

Kemiönsaari 6,9 (- 11%)

Koski 5,9 (-11%)

Marttila 8,4 (0%)

Paimio 4,6 (-10%)

Salo 10,8 (-13%)

Sauvo 5,3 (+4%)

Somero 7,6 (+2%)