Armeija tuo miehiin ryhtiä, tuumi jääkärin isä valatilaisuudessa

1
Tuore jääkäri Mikko Lehtinen sai valan jälkeen onnittelut perheeltään. Vastassa olivat isä ja äiti Jarmo ja Marja Lehtinen sekä pikkuveli Matti.

– Isänä täytyy sanoa, että kyllä armeija kuitenkin tuo miehiin ja poikiin ryhtiä.

Paimiolainen Jarmo Lehtinen kiteytti monen vanhemmat tunnot odottaessaan poikaansa Mikkoa torstaina Porin prikaatin valatilaisuudesta Salossa.

Äiti Marja Lehtinen myönsi jännittäneensä hiukan jälkikasvunsa armeijaan menoa, vaikka tiesi Mikon itsenäiseksi.

– Olen toivonut vain, että kunpa poika osaisi nauttia ja elää hetkessä, hän mietti.

Odotettu hetki koitti, kun aseensa valan ja ohimarssin jälkeen luovuttanut tuore jääkäri pääsi halaamaan äitiään ja Matti -veljeään.

– Aika raskas päivä. Herätys oli kello 5.20, ja kentällä joutui seisomaan paljon liikkumatta, Mikko Lehtinen kommentoi tuoreeltaan.

Hän myönsi, että peruskoulutuskauden läpäisy ja jääkäriksi pääsy on tuonut luottoa omaan tekemiseen. Tavoite varusmiespalveluksessa on kirkastunut:

– Ajattelin vuoden olla ja pyrkiä johtajakoulutukseen. Reserviupseerikouluun asti vain, jos rahkeet riittävät.

Erityisiä juhlia valatilaisuuden jälkeen ei ollut luvassa.

– Illalla on treenit ja viikonloppuna pelit, ei tässä paljon ehdi juhlimaan, TPS:n A-akatemiassa jääkiekkoa pelaava Lehtinen tuumi.

Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa tarkasti joukot valatilaisuuden aluksi.

Porin prikaatin valatilaisuus jakautui tänä vuonna neljään osaan. Salossa 310 alokasta vannoi sotilasvalan tai antoi sotilasvakuutuksen.

Prikaatin toinen valatilaisuus järjestettiin torstaina Loimaalla, jossa alokkaita oli noin 410.

Porin prikaatin Niinisalon varuskunnan alokkaiden valatilaisuudet järjestetään perjantaina Jalasjärvellä ja Kurikassa.

Salossa valatilaisuus houkutteli runsaasti väkeä. Urheilupuistossa tilaisuutta seurasi arviolta yli tuhat ihmistä. Myös Perniöntiellä järjestetty ohimarssi täytti kadun varret.

Valatilaisuuden jälkeen järjestettiin ohimarssi Perniöntiellä.

Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa muistutti puheessaan, että sotilasvala täyttää perjantaina 101 vuotta. Se vahvistettiin vuonna 1918, ja sen jälkeen valan kaava on kokenut vain vähäisiä sanallisia muutoksia.

Valatilaisuuden komensi majuri Mika Heikkilä Varsinais-Suomen huoltopataljoonasta. Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna toimi sotilasvalan esilukijana.

Kalliomaan mukaan yleinen asevelvollisuus on ollut suomalainen malli koko maan itsenäisyyden ajan. Se on samalla ainut malli koko maan puolustamiseksi.

– Puolustusvoimien puolustuskyky perustuu osaavaan reserviin. Ymmärrämme, että koulutuksen on myös kehityttävä. Tämän saapumiserän koulutuksessa olemme saaneet olla Porin prikaatissa kehityksen kärjessä. Verkkokoulutus, mikroelokuvat ja simulaattorit ovat tulleet tutuiksi, hän muistutti.

Porin prikaatin kalustonäyttelyssä kiinnostusta herätti muun muassa alikersantti Elina Suojasen esittelemä tiedostelulennokki.

Valatilaisuudessa palkittiin myös peruskoulutuskaudella kunnostautuneita varusmiehiä. Turun seudun kodinpuolustussäätiö jakoi kolmelle kärkitaistelijaksi nimetylle sotilaalle kunniakirjan ja stipendin. Lisäksi he saivat kuntoisuusloman.

Palkinnon saivat jääkärit Aaron Rintala 2. jääkärikomppaniasta, Juho Mattila panssarintorjuntakomppaniasta ja Henri Sallinen 1. huoltokomppaniasta.

Asiamies Pentti Korhonen ja talouspäällikkö Joonas Rinne Turun seudun kodinpuolustussäätiöstä palkitsivat valatilaisuudessa kolme kärkitaistelijaa: Aaron Rintalan, Juho Mattilan ja Henri Sallisen. Vasemmalla prikaatikenraali Mika Kalliomaa.

Everstiluutnantti evp. Pentti Korhonen muistutti kodinpuolustussäätiön historiasta kertomalla, että Turku oli talvisodassa vailla minkäänlaista ilmapuolustusaseistusta.

Aseistuksen hankkimiseksi kerättiin noin 36 miljoonaa silloista markkaa. Korhosen mukaan aseet jäivät kuitenkin sotatalvena saamatta, koska niitä ei haluttu myydä.

– Saimme opetuksen: välineet on oltava valmiina syvässä rauhantilassa ja koulutus kunnossa, hän totesi.

Valatilaisuutta seurasi yleisön ohella noin sata kutsuvierasta.

 

Laivaston soittokunta johdatti joukot Salon urheilukentän nurmelle.

Katso videot Salon sotilasvalasta ja ohimarssista.

Keijo K.

Valatilaisuus kiinnosti ihmisiä hyvin, mutta itse tein havainnon, jota en olisi halunnut. Joillakin mieshenkilöillä lippis tuntuu olevan niin pyhä kapistus, että sitä ei päästä saa edes valan vannomisen hetkellä.

Missä on kunnioitus ja hyvät tavat?