Hammashuolto huolestuttaa

2
Salossa töissä käyvä Mia Salmelin joutuu ajamaan sata kilometriä kuljettaessaan lapsiaan Perniöstä hammaslääkäriin kesken työpäivän. Kuva: SSS arkisto / Jan Sundman

Kulkuvaikeudet hammashuollon palveluihin kismittävät Perniössä ja Särkisalossa. Eteläisen Salon asukkaat ovat vaatineet kaupungilta parannusta hammashuollon saatavuuteen. Salo on vuosikymmenen aikana lakkauttanut seitsemän hammashoitolaansa. Jäljellä ovat Läntisen terveysaseman, Moision, Halikon, Kuusjoen ja Suomusjärven hoitolat.

Perniön hammashoitola suljettiin sisäilmaongelmien takia vuonna 2015. Sen jälkeen perniöläisiä ja särkisalolaisia on hoidettu kaupungin muissa hammashoitoloissa. Pitkät välimatkat ovat vaikeuttaneet erityisesti lasten ja vanhusten kulkemista hoitoon.
Perniöstä tai Särkisalosta ei pääse julkisella liikenteellä Kuusjoelle eikä Suomusjärvelle. Vanhemmat joutuvat kyyditsemään lapsiaan pitkiä matkoja, ja ikäihmisten on usein turvauduttava taksiin. Se nostaa vanhusten kynnystä hakeutua hoitoon. Liian hankala matka voi olla jopa hoidon este.

Perniön, Särkisalon ja Teijon kyläyhdistykset lähettivät yhteistuumin kaupungille elokuussa kannanoton, jossa vaadittiin pikaisia toimia tilanteen korjaamiseksi. Ne esittävät väliaikaisen vastaanoton avaamista, jos pysyvää ei saada riittävän nopeasti. Kannanotossa vaaditaan asian valmistelua ensi vuoden talousarviokäsittelyyn.
Apulaiskaupunginjohtajan, terveyspalveluiden johtajan ja johtavan hammaslääkärin antaman vastauksen perusteella asia ei korjaannu lähiaikoina. Vastauksen mukaan väliaikaisratkaisua ei ole järkevää suunnitella tilanteessa, jossa odotetaan olennaisia muutoksia koko maan sosiaali- ja terveydenhuoltoon ja yritetään kohentaa kaupungin taloutta.

Asukkaiden huolen voi ymmärtää. Terve suu on laadukkaan elämän keskeinen edellytys, joten hammaslääkärikäyntien soisi sujuvan helposti. Hampaiden kunnossa pysyminen on tärkeää ihmisen hyvinvoinnin ja yleisterveyden kannalta.
Salon sosiaali- ja terveyslautakunta hylkäsi toukokuussa kustannussyistä liikkuvan hammashuollon hankinnan. Hammashoitolaa vastaava liikkuva yksikkö olisi maksanut puoli miljoonaa euroa. Lautakunta saa yhdistysten kannanoton nähtäväkseen keskiviikkona.

erkki peltonen

Mitä me täällä keskusteleemme tunninjunasta, silloin kun se olisi valmista noin v 3-40 on aika mennyt ohi. Silloin tarvitaan luotijunaa joka voinsi nopeuttaa pohjoisen liikennettä sekä talous aluetta, ehdotankin, että luotijunaan asiaan kiinitetäisiin nyt huomiota, ettei taas olla myöhässä. Lähtöpaikka olisi HKI – OULU -. Hki- Tampere, otettaisiin Japanista mallia, niin ei tarvise omaamuokkausta junasta. Nim. yrittäjä.

erkki peltonen

Ei mitään erikoista, kun Salon virkamiehet tyrmäävät Perniötä nyt hyvässä asiassa, vaikka me olemme maksajia. Tasapuolisuus on Salosta hävinnyt, ei sitä ole koskaan ollutkaan, aina Saloa kehitetään. Edotankin, että kokoatte joukkonne uudellen ja pyydätte Tammisaaresta hammaslääripalvelun, siellä on hyvä palvelu, kokemusta on monessa muussakin asiassa.
Nim. Närkästynyt