Kaari Utrio lopettaa kirjailijan uransa

0
Kaari Utrio muutti miehensä kanssa Helsingistä Somerniemelle vuonna 1975. Puoliso Kai Linnilä menehtyi yllättäen kaksi vuotta sitten. – Kain menettämisen jälkeen minulla ei olisi ollut edes voimia kirjoittaa kirjaa, Utrio sanoo. KUVA: SSS/Minna Määttänen

Kirjailija Kaari Utrio lopettaa pitkän uransa. Somerniemellä asuva Utrio kertoo, että kaksi vuotta sitten julkaistu Hupsu rakkaus jää hänen viimeiseksi romaanikseen.

– Mietin jo Hupsua rakkautta kirjoittaessani, että se on viimeinen. Kain kuoleman jälkeen en olisi edes jaksanut kirjoittaa mitään, Utrio huomauttaa.

Utrion pitkäaikainen puoliso kirjailija ja kustantaja Kai Linnilä menehtyi yllättäen elokuussa 2017 sairauskohtaukseen työmatkalla. Samana vuonna Utrio joutui itse myös silmäleikkaukseen.

– Nämä kaikki tapahtumat yhdessä vahvistivat sen, että aiemmin tekemäni päätös on oikea.

Utriolla on takanaan pitkä ura, sillä hänen ensimmäinen romaaninsa Kartanonherra ja kaunis Kirstin julkaistiin vuonna 1968.

Utrio on kuulunut vuosikymmeniä Suomen luetuimpiin kirjailijoihin. Hän on kirjoittanut yhteensä 34 romaania, joista on otettu valtava määrä painoksia. Jo vuonna 1981 hänen kirjojaan oli myyty yli miljoona kappaletta.

– Kirjoittaminen on antanut minulle valtavasti iloa ja tuonut järjestystä elämään. Takana on kuitenkin yli 50 vuoden ura, joten se riittää. Olin 75-vuotias, kun viimeinen romaanini ilmestyi, joten siltäkin kannalta olen jo tehnyt työni, Utrio sanoo.

Utrio aikoo jatkaa historiallista kirjoittamista, mutta selvästi pienemmässä muodossa. Hän on jo jonkin aikaa jakanut Facebook-sivuillaan seuraajilleen lyhyitä tarinoita oikeasti eläneistä historiallisista henkilöistä.

– Nämä lyhyet tarinat ovat osittain korvanneet romaanien kirjoittamista. Myös se on valtavan hienoa, että lukijat kommentoivat kirjoituksia Facebookissa ja antavat palautetta. Aion ilman muuta jatkaa näiden tarinoiden kirjoittamista taas kesän jälkeen, Utrio kertoo.

Historiaa pääaineenaan Helsingin yliopistossa opiskellut Kaari Utrio on kirjoittanut kaunokirjallisuuden lisäksi parikymmentä historiallista tietokirjaa. Yksi merkittävimmistä on vuonna 1984 ilmestynyt Eurooppalaisen naisen, lapsen ja perheen historia .

Utrion teokset kustansi vuoteen 2009 saakka Tammi. Vuodesta 2011 kustantajana on toiminut Utrion ja Linnilän Somerniemelle perustama oma perheyritys Amanita.

Utrio on saanut urallaan lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Vuonna 1973 hänelle myönnettiin kirjallisuuden valtionpalkinto ja vuonna 2002 tiedonjulkistamisen valtionpalkinto. Taiteilijaprofessorina hän toimi vuosina 1995–2000.

Kesällä 77 vuotta täyttänyt Utrio vakuuttaa, että päätös kirjailijan uran lopettamisesta on lopullinen.

– Olen oman osani tehnyt. Nyt on aika pitää myös vapaata, hän toteaa.

Kirjailija ja historian tutkija

 

KAARI UTRIO

Syntyi Helsingissä vuonna 1942.

Muutti Somerniemelle vuonna 1975.

Filosofian kandidaatti (pääaineena historia).

Ensimmäinen romaani Kartanonherra ja kaunis Kirstin (1968), viimeinen Hupsu rakkaus (2017).

Kirjoittanut 34 romaania ja useita tietokirjoja.

Kirjallisuuden valtionpalkinto vuonna 1973.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto elämäntyöstä vuonna 2002.

Taiteilijaprofessori vuosina 1995–2000.

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto vuonna 2014.