Ministeri Lintilän lihakommentti ylitti kansainvälisen uutiskynnyksen

0

Suomalaisten poliitikkojen kommentit harvemmin pääsevät kansainvälisiin uutisiin, mutta valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ylitti uutiskynnyksen. Lintilän kommentti mahdollisesta brasilialaislihan tuontikiellosta noteerattiin perjantai-iltana suurissa kansainvälisissä medioissa.
Lintilä esitti, että EU ja Suomi selvittäisivät pikaisesti mahdollisuutta kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonti Amazonin metsäpalojen takia.
Lintilän kommentteihin tarttui muun muassa ranskalainen uutistoimisto AFP, joka otsikoi uutisensa ”Suomalaisministeri ehdottaa brasilialaista naudanlihaa pannaan Amazonin palojen takia.”
Ministerin kommenteista kertoivat myös esimerkiksi brittilehti Guardian ja yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.
Lintilä johtaa yhdessä Chilen valtiovarainministerin kanssa maailmanlaajuista valtiovarainministerien ilmastokoalitiota. Koalitio pyrkii hyödyntämään valtiovarainministeriöiden panosta ja talouspolitiikan välineitä ilmastonmuutoksen torjunnassa.
– Nämä toimet uhkaavat käydä hyödyttömiksi, jos toisaalla hiilinieluja systemaattisesti tuhotaan, eikä meillä ole keinoja reagoida ilmastonmuutosta kiihdyttäviin tuhoihin, Lintilä sanoi.
Suomen roolia Amazon-tapauksessa pönkittää myös EU-puheenjohtajuus. Lintilä sanoi olevansa valmis nostamaan brasilialaislihan tuontikiellon keskusteluun syyskuussa, kun EU:n valtiovarainministerit saapuvat Helsinkiin.

Lihan osuus Brasilian-tuonnista vain pieni osa

Myös pääministeri Antti Rinne (sd.) sanoi perjantaina olevansa huolissaan siitä, miten Brasilia suhtautuu omiin metsiinsä, ja esitti pikaisia EU-tason toimia. CNN mainitsi myös Rinteen kommentit.
Lauantaina maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) yhtyi Lintilän huoleen ja kehotti kauppoja ja ravintoloita laittamaan brasilialaisen lihan boikottiin.
Brasiliasta Suomeen tuotavasta tavarasta kuitenkin vain hyvin pieni osa on lihaa. Tullin tilastojen mukaan viime vuonna eniten tuotiin sellua, toiseksi eniten rautaa ja terästä. Elintarvikkeista eniten – ja selvästi enemmän kuin lihaa – tuotiin kahvia, teetä ja mausteita.

https://www.theguardian.com/environment/2019/aug/23/ireland-could-oppose-trade-deal-brazil-fails-stop-amazon-fires-leo-varadkar
https://edition.cnn.com/americas/live-news/amazon-wildfire-august-2019/h_0a6a4e75dd5de59b35de9acd0915ad4f
https://twitter.com/Penttila_Olli/status/1164894868960927747

STT

Kuvat: