Kitulan kulttuuripysäkki juhlii syyskuussa 1-vuotissyntymäpäiväänsä

0
Perjantai-iltapäivällä Jukka Remahl kauli pullataikinaa ja Mälkiä työsti viikonlopun kakkutilausta. Kitulan kulttuuripysäkin keittiössä oli havaittavissa kulttuuri eroja: Länsi-Suomesta tuleva Remahl suosii leivonnassa kaulinta, kun taas Itä-Suomesta kotoisin oleva Mälkiä käyttää mieluummin pulikkaa.

Kitulan kulttuuripysäkin ensimmäinen vuosi on sujunut hyvin.

Näin ajattelevat paitsi Kitulan kulttuuripysäkkiä ja Juhlatila Riihipesää pyörittävät Jukka Remahl ja Niina Mälkiä , myös muut suomusjärveläiset. Heinäkuussa Remahlille ja Mälkiälle myönnettiin konkreettinen tunnustus vuoden työstä, kun heidät valittiin vuoden suomusjärveläisiksi. Suomusjärvi-seura myöntää palkinnon ansiokkaasti suomusjärveläisyyden tai Suomusjärven hyväksi toimineelle henkilölle tai henkilöille.

Mälkiä kertoo olevansa iloinen siitä, että tapahtumat suunnattiin alusta alkaen juuri paikallisille asukkaille. Vuoden aikana kulttuuripysäkille on kertynyt viitisenkymmentä vakiokävijää, joita näkyy usein konserteissa ja muissa tapahtumissa.

– Ja on myös ihmisiä, jotka tulevat aivan kaikkiin tapahtumiin mukaan, Mälkiä iloitsee.

Remahl on jo aiemmin muistuttanut, että vuoden suomusjärveläisyyden lisäksi Kitulan kulttuuripysäkille on kesällä myönnetty myös toinen tärkeä tunnustus: oivallinen Oiva-luokitus.

– Katsos! Remahl huudahtaa ja esittelee Ruokaviraston lähettämää todistusta. Siitä näkee, että kulttuuripysäkki on saanut jokaisesta osa-alueesta korkeimman mahdollisen arvosanan.

Oiva-luokituksesta ollaan erityisen ylpeitä siksi, että Remahl ja Mälkiä aloittivat toiminnan vuosi sitten puhtaalta amatööripohjalta.

Kitulan kulttuuripysäkki täyttää vuosia syyskuussa. 1-vuotisjuhlia vietetään 26. päivä paljon toivotun Susanna Haaviston ja Esa Helasvuon konsertin yhteydessä. Illan aikana aiotaan tavalla tai toisella kiittää uskollisia vakiokävijöitä ja muita suomusjärveläisiä, jotka ovat kannustaneet ja tukeneet kulttuuripysäkin toimintaa.

Toisena vuonna jatketaan hyväksi todettuja käytäntöjä, mutta kokeillaan myös aivan uusia asioita.

Yksi uutuuksista on rennon juhlavalla otteella järjestettävä itsenäisyyspäivän vastaanotto, joka järjestetään 6. joulukuuta.

– Tämäkin oli aivan päähänpisto, Mälkiä naurahtaa.

Tarkoitus on, että paikalle saa tulla halutessaan ihan vain farkkuihin pukeutuneena, tai sitten ylleen voi pukea juhlapuvun kunniamerkkeineen.

Tilaisuudessa katsellaan isolta kankaalta Presidentin Linnan juhlintaa. Mälkiä vinkkaa, että Kitulan kulttuuripysäkillä juhlaväki saa aloittaa syömisen jo silloin, kun Presidentin Linnassa kättelyt ovat yhä kesken. Ruoan lisäksi itsenäisyyspäivän vastaanotolla tarjotaan boolia, jonka resepti on tietenkin salainen.

Syyskuun aikana kulttuuripysäkki vilahtaa myös Salon keskustassa, kun Mälkiä ja Remahl osallistuvat Taiteiden Yähän. Kulttuuripysäkki valmistaa illan Jättipiknikille sekä suolaista että makeaa purtavaa. Myös muut suomusjärveläiset yhdistykset ja toimijat ovat tervetulleita vuoden suomusjärveläisten teltalle.

Uutta on myös koululaisille suunnattu tiedekerho, joka järjestetään myöhemmin syksyllä. Tiedekerhoa ohjaa Heurekassa aikanaan työskennellyt Remahl. Kerhon aikatauluja ja aktiviteetteja ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta ideana olisi vierailla läheisessä observatoriossa, tehdä maastoretki ja kokeilla keittiökemiaa Kitulan kulttuuripysäkin tiloissa.

– Pullan leipominenkin on vain kemiaa ja fysiikkaa, Remahl tuumii.

Viime keväällä Mälkiä ohjasi paikallisille koululaisille mediakerhoa. Lapset ideoivat ja kirjoittivat juttuja Meidän Suomusjärvi -lehteen, josta otettiin kerhon päätteeksi yli 2 000 kappaleen painos. Kerho on tarkoitus järjestää uudestaan ensi keväänä.

– Jotkut lapset ovat olleet huolissaan, että tässä lehdessä kerrottiin jo kaikki, mitä Suomusjärvestä voi kertoa, Mälkiä nauraa. Hän vakuuttelee, että kerrottavaa riittää yhä.

Vuoden aikana Kitulassa on keikkaillut monia erilaisia artisteja, ja konsertteja järjestetään jatkossakin, joskin nykyistä harvemmin. Syksyn kattaukseen kuuluu aikaisempaa enemmän paikallisia artisteja.

Tapahtumien suhteen kuunnellaan myös suomusjärveläisten toiveita. Monet ovat esimerkiksi toivoneet naisten iltaa, joten sellaisen järjestämistä on alettu pikku hiljaa suunnitella.

Remahl ja Mälkiä ovat ensimmäisen vuoden aikana oppineet, että maaseudulla ihmiset kaipaavat viihdykettä ja tapahtumia silloin, kun ulkona on pimeää ja kylmää. Sen sijaan kesäisin Salossa on varsin runsas tapahtumatarjonta.

– Ollaan huomattu, että kesällä niitä ei oikein kannata järjestää, koska Salossa on niin paljon muitakin kesätapahtumia, Mälkiä sanoo.

Erityisesti toukokuun puolivälin ja kesäkuun lopun välinen ajanjakso sujui hiljaisesti. Loppukesästä erityisesti Kantrifestarit vetivät paljon väkeä kulttuuripysäkille.

Kun tapahtumapuolella on kesän aikana ollut hiljaisempaa, ovat catering-puolella kakkutilaukset melkein räjähtäneet käsistä.

Mälkiä oli aluksi hämmentynyt kakkujen saamasta suosiosta, sillä hän ei ollut ajatellut itseään kakkujen leipurina.

– Olin enemmänkin ruoanlaittaja.

Siitä huolimatta kakkutilauksia on sadellut paljon, ja ne ovat pitäneet Mälkiän kiireisenä melkein joka viikko. Makeiden kakkujen lisäksi asiakkaat ovat tykästyneet hänen luomiinsa voileipäkakkuihin. Tykästys selittyy sillä, että Mälkiällä on aivan oma tyylinsä kakkujen tekoon. Remahl esittelee kännykästään erilaisia estettisesti koristeltuja voileipäkakkuja, jotka jo ulkonäöltään eroavat perinteisimmistä juhlissa nähdyistä voileipäkakuista.

Kakut erottuvat edukseen myös sillä, että Mälkiä ja Remahl tekevät kaiken itse. Remahl on vastuussa voileipäkakkuihin käytettävien leipien leipomisesta. Jos kakku taas vaatii vaikkapa savustettua lohta, sitä lähdetään itse savustamaan pariskunnan mökille.

Ruokapuoli kerää kiitoksia myös Kitulan kulttuuripysäkin sisällä.

Konserttivieraat ova tottuneet siihen, että Kitulassa on tarjolla pullaa. Tässä vaiheessa sitä ei uskalla enää jättää tekemättä.

Perinteisen pullan lisäksi konsertti-iltoina tarjoillaan illan teemaan sopivaa ruokaa. Perjantaina bluesduo Dr. Helander ja Mika Railo nousivat estradille, joten keittiössä oltiin tehty suklaista Mississippin mutakakkua ja ruokaisia po’boy-leipiä. Aiemmin kesällä järjestetyillä Kantrifestareilla taas tarjoiltiin hedelmäistä kanasalaattia, spelttikulhoja ja läskisoosia.

Kitulan kulttuuripysäkillä tarjotaan illan bändillekin aina lämmin ruoka. Dr. Helanderille ja Mika Railolle oli valmisteilla makaronilaatikko.