Kommentti: Suomi pelaa lentopallon EM-kisoissa myös tukirahoista

0
Suomen miesten maajoukkue on hävinnyt kaikki 14 otteluaan Joel Banksin alaisuudessa.

Lentopallo on ollut 2000-luvulla Suomessa absoluuttisesti lähimpänä maailman huippua globaaleissa palloilulajeissa. Siksi laji on saanut perustellusti miljoonia euroja tukirahaa Olympiakomitealta.

Tällä hetkellä lentopallo kuuluu Olympiakomitean investointilajeihin. Se tarkoittaa 380 000 euron vuosittaista tukea. Enemmän saavat vain yleisurheilu (468 200) ja jääkiekko (420 000). Esimerkiksi maastohiihdon tuki putosi tuoreessa päätöksessä 375 000 euroon.

Lentopallon saama tukiraha kohdentuu naisten ja miesten maajoukkueeseen, Kuortaneen valmennuskeskuksen neljän juniorivalmentajan palkkatukeen sekä muihin tukitoimiin.

Haku ensi vuoden Olympiakomiten Huippu-urheiluyksikön tehostamistukiohjelmiin on nyt auki. Tukipäätökset julkaistaan marraskuun lopussa.

Juuri nyt näyttää siltä, että lentopallon on käytännössä mahdotonta säilyttää tukeaan entisellä tasolla. Valmennuskeskus on siirtymässä Kuortaneelta Tampereelle, miesten maajoukkue elää pahinta lamaansa sitten markka-ajan ja yt-neuvottelut aloittavan Lentopalloliiton henkilöstöongelmat säteilevät huipulta aina ruohonjuuritasolle asti.

Viimeiset mahdollisuudet kilven puhdistamiseen ja luottamuksen palauttamiseen ovat ensi viikolla alkavissa naisten EM-kisoissa ja kuukauden kuluttua alkavissa miesten EM-kisoissa.

Panokset ovat siis kovat. Ilman tulosta ei tule kunnon tukea ja ilman kunnon tukea lajin huolella rakennettu asema romahtaa.