Leijonakuningas piipahti Salossa – Jukka Jalosella meni oma aikansa toipua maailmanmestaruuskrapulasta

0
Jukka Jalonen seurasi TPS-Ilves-ottelua Salon jäähallin kahviosta.

Onkohan Salon jäähallin 32-vuotisessa historiassa koskaan nähty niin vaikuttavaa rivistöä entisiä Leijona-pelaajia ja arvokisamitalisteja kuin eilen TPS–Ilves-ottelussa?

Ville Sirén tarkkaili pelaajia NHL-seura Columbukselle ja Peter Ahola Vegas Golden Knightsille. Vieressä olivat TPS-ikonit Mikko Eloranta ja Ari Vuori sekä nykyinen pelaaja-agentti Timo Pärssinen.

Rivin päässä farkuissa ja valkoisissa tennareissaan ottelua seurasi itse Leijonakuningas, Suomen kahteen miesten maailmanmestaruuteen luotsannut Jukka Jalonen.

56-vuotias Jalonen ei ollut ihan varma, oliko hän ensimmäistä kertaa Salon jäähallissa.

– Aikoinaan 1980-luvulla kun pelasin itse, niin olin kyllä Salossa pelaamassa. Mutta oliko täällä silloin edes hallia?

Halli valmistui vuonna 1987.

– No siinä tapauksessa vedettiin ulkojäillä.

Eikä Leijonakuningas ole muistakaan syistä eksynyt Saloon.

– Salo on vähän syrjässä.

Tuoreimmasta maailmanmestaruudesta on kulunut vasta vajaat kolme kuukautta. Jalonen on pikkuhiljaa aloittanut normaalin kiekkoarjen.

– Mestaruuden jälkeen on aina sitä alkuhässäkkää, mutta itse pääsin rauhoittumaan jo juhannuksen jälkeen. Heinäkuu meni lomaillessa ja elokuussa aloitettiin taas hommat. Ja tätähän se pääosin on, pelien seuraamista.

– Elokuussa kiihdytän tahtia pikkuhiljaa. Ei minua kukaan potki perseelle, että pitäisi mennä sinne tai tänne. Voin tehdä omat aikatauluni.

Ja mikä tärkeintä, tällä kertaa juhlinnassa ei keskitytty ”nilkkatulehduksiin” tai muihin lieveilmiöihin, vaan yllätysmestaruudesta otettiin kaikki irti terveen positiivisesti.

– No nimenomaan. Se meni kaikin puolin hyvin.

Eilen Jalonen tarkkaili pelaajia syksyn EHT-turnauksiin. Kummassakin joukkueessa oli ”joitakin” mielenkiintoisia pelaajia.

– Kevättä ei vielä tässä vaiheessa mietitä.

Itse ottelu ei erityisesti päävalmentajaa sykähdyttänyt.

– Tämä on sellaista normaalia loppukesän treenipeliä. Ilves pitää kiekkoa ja hallitsee, Jalonen muotoili ottelun toisella erätauolla tilanteessa 2–2.

Yksi mielenkiintoisista pelaajista kaukalossa oli vakavista sairauksista toipunut TPS-kapteeni Lauri Korpikoski.

– Hienoa nähdä ”Late” kunnossa. Varmaan menee vielä jonkun aikaa ennen kuin pääsee täyteen kuntoon. Jos ei tule takapakkia, niin joulun jälkeen hän on varmaan parhatimmillaan, Jalonen arvioi.

Ja sen jälkeen Korpikosken nimi löytyy Jalosen papereista?

– Kaikki on mahdollista. ”Late” on hyvä tyyppi kaikin puolin.

Jalonen myöntää, että toinen maailmanmestaruus aiheutti ymmärrettävän ulospuhalluksen.

– Meni siinä oma aikansa ennen kuin sain pumpattua itseni taas täyteen virtaa. Mutta ei se helppoa ole: maailmanmestaruudesta on aika paha pistää paremmaksi.

– Paljon puhutaan mestaruuskrapulasta, se on ihan inhimillinen tunne.

Motivaatio ja virta löytyy, kun muistaa mitä tekee ja erityisesti kenelle.

– Saan valmentaa Leijonia, mikä on jo itsessään velvoite. Sitä ei voi hoitaa vasemmalla kädellä.

 

TPS-Ilves-ottelu sai Salon jäähallin lähes täyteen.

TPS:n tasonnosto riitti voittoon

TPS ja Ilves tarjosivat Salon jäähallin 865 katsojalle tasaisen ja loppua kohti kovatasoisemman kiekkonäytelmän. TPS voitti ottelun 3–2.

Ottelu alkoi loppukesän treenipelejä kunnioittaen Benny Hill -tason puppeloinnilla, jonka päätteeksi TPS:n Zach Budishilla oli kiekko tyhjän Ilves-maalin edessä ja peli oli 1–0. Syöttöpisteet Ilveksen puolustajalle ja maalivahdille Ville Kolppaselle .

Ilves ei ollut ihan kurinalaisimmillaan myöskään erän loppusekunneilla, kun Oskari Lehtonen pääsi purjehtimaan vapaasti Kolppasen eteen ja sijoitti kiekon kauniisti rystyllä takanurkkaan.

Toinen erä oli kaikin tuomariäänin Ilveksen. Antti Saarela kavensi tilanteeksi 2–1 vain 11 sekunnin pelin jälkeen, nyt vuorostaan koomaili TPS-puolustus. Kavennusmaalin jälkeen Ilves vyöryi kaikilta kaistoilta TPS-alueelle ja Panu Mieho iski ottelun tasoihin ylivoimalla.

– Ottelun isoin asia oli avauspelaamisen rentous. Ilves oli siinä paljon parempi ja se tuotti heille parempaa pelin virtausta, TPS-luotsi Kalle Kaskinen kertoi.

Huonon toisen erän jälkeen kolmas erä oli TPS:n paras.

– Kolmannen erän tasonnosto oli illan paras anti. Ryhdistäydyimme ja huomasimme, ettemme ole kiekollisena niin hyviä omissa. Sitten tulimme enemmän syvän kautta. Karvaus oli hyvää ja sitä kautta loimme paikkoja.

Voittomaalin iski pomppukiekosta ruotsalaissniper Anton Holm .

– Se oli maalintekijän maali. Siinä ei hierottu, vaan veto lähti saman tien, Kaskinen kuvaili.

Kehuja sai myös maalivahti Julius Pohjanoksa, joka hankittiin kesällä Rasmus Tirrosen rinnalle. Pohjanoksa torjui päätöserässä niin Saarelan kuin Lassi Thomsonin läpiajot.

– Julle oli hyvä maalissa. Meillä on hyvä maalivahtikaksikko, vaikka onkin eri profiillin vahteja, Kaskinen kertoi.

Tappiosta huolimatta Ilveksestä on lupa odottaa suuria alkavalla kaudella. Karri Kiven valmentama joukkue on harvinaisen nuori, yksikään pelaaja ei ole syntynyt 1980-luvulla! Eilen joukkueesta puuttui koko ykkösketju Eemeli SuomiRobert LeinoTeemu Rautiainen.

– Ilves on ja oli nopea, ovela ja taitava, Kaskinen kehui.

Harjoitusottelu: TPS–Ilves 3–2 (2–0, 0–2, 1–0)

1. erä: 1.31 Zach Budish 1–0. 19.55 Oskari Lehtinen (Santeri Lukka) 2–0.
2. erä: 20.11 Antti Saarela 2–1. 28.51 Panu Mieho (Eetu Päkkilä, Oskari Laaksonen) 2–2 yv.
3. erä: 48.16 Anton Holm (Olli Kaskinen) 3–2.
Maalivahtien torjunnat: Julius Pohjanoksa TPS 13+12+8=33, Ville Kolppanen Ilves 7+6+4=17 (pois 58.38–60.00)
Rangaistukset: TPS 5×2 min, Ilves 1×2 min.
Päätuomarit: Jukka-Pekka Koistinen ja Sakari Suominen.
Yleisöä: 865.