Mennyt muuttuu nykypäiväksi Teijon Wanhanajan markkinoilla

0
Markkinakävijät pysähtyivät katsomaan, kun Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula taiteili mehiläisvahan ja valuriraudan avulla. Valmistuttuaan maalaus meni heti kaupaksi.

Haarniskaan pukeutuneen Henry Eklöfin ratsu ei malttaisi seisoa paikallaan. Pari on käyskennellyt ympäri Teijon Wanhanajan markkinoita jo parin tunnin ajan, ja hevonen haluaisi vielä pysyä liikkeessä.

Suomenhevosen nimi on Holm Valtter . Tuttujen kesken sitä kutsutaan ihan vain Hompsuksi .

Parivaljakko on paikalla nostattamassa markkinahumua.

– Olemme tänään osa markkinarekvisiittaa, Eklöf kuvaa.

Kaksipäiväisten wanhanajan markkinoiden aikana Eklöfin tehtäviin on kuulunut myös näyttävien buhurt-taisteluiden juontaminen.

Historiallinen taistelulaji on lähtöisin Venäjän ja Ukrainan alueelta. Kamppailunäytöksissä taistelijoiden pukeutuminen ja aseistautuminen kopio suoraan keskiaikaisia haarniskoja ja aseita.

Keskiaikaisiin taistelunäytöksiin saapui mittelemään ihmisiä aina Satakunnasta ja Tampereelta asti.

– Olen itse hurahtanut enemmän hevosrähinöihin, Eklöf toteaa.

Hän puhuu historiallisesta taistelutavasta, jossa taistelupari kohtaa toisensa ratsailla kilvin ja peitsin varusteltuina. Tarkemmin sanottuna kyse on joustingista.

Lajin säännöt tulevat suoraan historiasta. Harrastajat ottavat toisistaan mittaa esimerkiksi Turun Linnassa järjestettävissä vuotuisissa turnajaisissa.

Siellä Hompsukin on ollut Eklöfin kanssa.

– Tämä hevonen on ollut monessa mukana.

Paikan ainoa hevonen se ei ole kuitenkaan vielä tottunut olemaan. Yleensä Hompsulla on vanhempi lajitoveri tukena ja turvana.

– Tänään sen on itse oltava paikan aikuinen, Eklöf naurahtaa.

Markkinoiden kovimmat riemunkiljahdukset ovat tainneet kuulua pisteeltä, jossa lapset ovat saaneet rakentaa tiiliä muistuttavista palikoista omia linnoituksiaan.

Kaverukset Mila Korpaeus ja Konsta Sormunen ovat juuri saaneet linnansa valmiiksi. Tai eihän se oikeasti ole edes linna, vaan lentokoneen ohjaamo, kaksikko informoi.

Joka tapauksessa he ovat täpinöissään päästessään esittelemään sitä muille.

– Me koottiin sitä ainakin vartti!

Mila ja Konsta ovat yksimielisiä siitä, että lentokoneella lennetään Espanjaan. Kumpikin heistä on käynyt siellä aiemmin, joten reitin pitäisi olla tuttu.

Ohjaamoon on rakennettu kaksi penkkiä. Korkeampi niistä on lentäjälle.

– Konsta lentää, ja minä olen kuuluttaja, Mila ilmoittaa.

Hän kertoo, että on menossa muutaman päivän päästä Linnanmäelle. Se on niin lähellä, ettei sinne kannata matkustaa lentämällä.

Tarvittaessa kaksikon rakentamasta lentokoneen ohjaamosta taipuu myös auto tai laivan ja junan ohjaamo.

Ohjaamon rakentamisen lisäksi kaksikko on päässyt markkinoilla murskaamaan malmia. Sekin oli heidän mielestään kivaa.

Mila löysi murskaamansa malmin sisältä palasen kultaa.

– Sillä saa hakea kahvilasta mitä vain viidellä eurolla!

Murikoiden sisästä saattoi löytää kullan lisäksi hopeaa tai kuparia, joiden löytäjille oli myös luvattu palkintoja.

Wanhanajan vaatteisiin verhoutuneet käsityöläistuotteiden myyjät ovat olennainen osa Teijon markkinoita. Tänä vuonna heidän kädentaitojaan esiteltiin työnäytöksissä.

Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula esitteli vahamaalausten tekoa markkinavieraille sekä lauantaina että sunnuntaina. Hän on tehnyt vahamaalauksia yhdeksän vuoden ajan.

Sunnuntai-iltapäivällä suurehko ihmisjoukko oli kerääntynyt hänen ympärilleen seuraamaan maisemallisten vahamaalausten valmistumista.

– Moni varmaan ajattelee ensin, että mitä ihmettä ja pysähtyy sen vuoksi katsomaan, Sulavuori-Kettula kertoo.

Ihmetys johtunee Sulavuori-Kettulan käyttämästä maalausvälineestä. Vahamaalaukset syntyvät valurisilitysraudan ja mehiläisvahan avulla.

Mehiläisvaha sulaa kuumennettaessa, ja sulanutta vahaa voi käyttää maalina.

Sulavuori-Kettula ei ole törmännyt kehenkään muuhun vahamaalaustekniikkaa hyödyntävään taiteilijaan, joka käyttäisi työvälineenään valurirautaa.

Uudenaikaisempi työväline olisi sähköllä toimiva silitysrauta. Valuriraudan käyttöä kuitenkin puoltaa se, että se ei ole johdossa kiinni, eli sen kanssa voi työskennellä missä vain.

– Jotkut sanovat tätä askarteluksi, mutta voihan askartelukin olla taidetta.