Mitä tänään syötäisiin?Torimyyjät vinkkaavat, mitä tuoreista vihanneksista voisi loihtia

0
Tiina Lehtinen (vas.), Essi Aaltonen ja Eeva Seppälä ideoivat, mitä kaikkea tuoreista vihanneksista saisi aikaan.

Iltatoritorstaisin Salon torin vihannes- ja marjakojut päivystävät paikalla aamusta iltaan. Torimyynti Lehtisen kojulla menevät juuri nyt kaupaksi erityisesti vadelmat, kesän viimeiset mansikat ja omenat, Eeva Seppälä listaa.

Vadelmaa pakastetaan juuri nyt paljon talvea varten, ja omenaakin ostetaan säilöön. Torin antimista voi myös loihtia illallisen tai välipalan vaikkapa samalle päivälle.

Seppälä vinkkaakin, että kesäkurpitsasta saa nopeasti hyvää paistamalla sitä pannulla. Kukkakaali ja hunajanauris taas sopivat hänen mukaansa mainiosti yhteen dipin kanssa.

Tuoreista vihanneksista syntyvien ruokalajien lista on pitkä: kaalisalaatti, kalakeitto ja kesäkeitto nyt ainakin. Yksinkertainen kasviskiusaus syntyisi helposti palsternakasta, perunasta ja kermasta.

Retiisiä taas voisi hyödyntää helpoissa alkupalaleivissä. Tiina Lehtinen kertoo ohjeen.

– Paahdettua ruisleipää, voita, ohuita retiisin viipaleita, aurajuustomurua ja sipulinvartta tai vaikka tilliä. Päälle ripaus oliiviöljyä.

Kojumyyjänä reseptejä pääse toisinaan ehdottamaan asiakkaille, mutta homma toimii myös toisinpäin.

– Asiakkailta itseltäänkin kuulee hyviä resepti-ideoita, Lehtinen toteaa.

Anu Aalto potee toisinaan ruokakateutta, kun torikävijät kertovat, mitä he aikovat tuoreista ostoksistaan loihtia. Ainakin mansikkakakkuihin ja kesäkeittoon on kojulta tultu ostamaan tarvikkeita.

Myös uudet perunat ovat aina olleet yksi kesän kestosuosikeista.

Sami Aaltonen on huomannut, että yleisin tapa valmistaa uusia perunoita on keittää ne. Siksi hän suosittelee ihmisille toisenlaista tekniikkaa.

– Kokeile höyrystää perunoita. Mukaan voi laittaa muita juureksia tai vihanneksia.

Vaanelan puutarhan kojulla kokeilemisen arvoinen ruokalaji keksitään heti:

– Tomaattikeitto, kojulla työskentelevä Melis Yazici ehdottaa.

Hän on itse valmistanut sitä Vaanelan puutarhan karkkitomaateista käyttäen äitinsä salaista reseptiä.

Vaanelan puutarha on tiettävästi ainoa taho Suomessa, joka myy makeita ja pieniä karkkitomaatteja. Ne muistuttavat kirsikkatomaatteja, mutta ovat silti omaa luokkaansa.

Makeaa reseptiä kaipaaville Yazici ja Hilla Vuorio ehdottavat vadelmapiirakkaa, sillä vadelmat ovat tällä hetkellä yksi kojun suosituimmista tuotteista. Jos piirakka ei innosta, tuoreita marjoja voi toki hyödyntää myös erilaisten kakkujen tai muiden jälkiruokien koristelussa.