IoT campuksen osto kannatti

2

Nokian ja Microsoftin entisen tehdaskiinteistön hankkiminen paikalliseen omistukseen on osoittautumassa hyväksi päätökseksi Salossa.
Salo IoT Campuksen tiloista on käytössä noin 40 000 neliömetriä. Käytännössä puolet vuokrattavissa olevista neliöistä on saanut uuden käyttäjän.
Kampukselle on muuttanut useita salolaisia yrityksiä. Lisäksi Valmet Automotive käynnistää alueella akkutehtaan ja rekrytoi satoja työntekijöitä.

Nokian tehdaskiinteistö siirtyi uuden kiinteistöyhtiön omistukseen maaliskuussa 2017. Kauppaa edelsi kuukausia kestänyt keskustelu, jonka keskiössä oli Salon kaupungin lähtö kiinteistöbisnekseen.
Suunnitelmaa suuren teollisuuskiinteistön ostosta oli valmisteltu salassa vuoden 2016 alusta asti. Moottorina hankkeessa toimi Salon edellinen kaupunginjohtaja Antti Rantakokko.
Rantakokko halusi Salon ryhtyvän taistelemaan aktiivisesti rakennemuutosta vastaan, vaikka kiinteistökauppaan sisältyi riskejä. Hän piti suurempana riskinä sitä, ettei kaupunki tee tukalassa tilanteessa mitään.
Ajatus osaamiskeskuksen perustamisesta sai paljon kritiikkiä. Suunnitelmaa moitti muun muassa moni Nokia-konkari, koulutusalan ammattilainen ja liuta kaupungin päättäjiä.
Salon valtuusto hyväksyi kiinteistökaupan ja 4,5 miljoonan euron pääomasijoituksen uuteen yhtiöön helmikuussa 2017 äänin 39–12.
Salon kaupungin lisäksi sijoittajiksi lähtivät 4capes Oy, Lounaismaan Osuuspankki, Lounea Oy, Aurora Ventures Oy ja Stremet Oy:n toimitusjohtaja Hans Strömberg.

Salo IoT Parkin liiketoimintasuunnitelmassa kirjattiin aikanaan tavoitteeksi, että kiinteistön monitoimitiloista on vuokrattu kuudessa vuodessa puolet ja tuotantotilat melkein kokonaan.
Kaksi ja puoli vuotta kaupan jälkeen tavoitteet on käytännössä saavutettu. Toimitusjohtaja Jukka Vakula on tyytyväinen kiinteistön täyttymistahtiin, mutta korostaa, että nyt on luotu vasta perusta, jonka päälle voi rakentaa uutta toimintaa.
Alkutaipaleen perusteella uskaltaa joka tapauksessa todeta, että Salon kaupungin päätös lähteä mukaan kiinteistöyhtiöön oli oikea ratkaisu.
Akkutehtaan ja salolaisyritysten kasvuinvestointien ansiosta kaupunkiin on saatu lisää kaivattuja työpaikkoja. Voi kysyä, olisiko näin käynyt ilman Nokian tehdaskiinteistön ostoa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
it Senior
2 vuotta sitten

Hankinta oli oikea toimenpide jos vaihtoehtona olisi rapistuva lukkojen takana oleva käyttämätön kiinteistö. Liian ruusuista kuvaa ei saisi esittää vaan kertoa totuudenmukaisesti taloustilanteesta. Kyseisille tiloille on käyttöä. Ymmärrän kun kysymyksessä on oy ei siitä saa julkaista yksityiskohtaisia teitoja esim paljonko kunta maksaa vuokra hallussaan olevista tiloista. Virallisista tilinpäätöstiedoista selviää että tappiota on tullut kahtena vuotena melkein kolme miljoonaa. Toivotaan että tappion suunta muuttuu eikä parin vuoden kuluttua jouduta pyytämään lisää pääomaa. Tilintarkastajathan joutuu esittämään konkurssia jos pääomat syöty.

matti
2 vuotta sitten
Reply to  it Senior

Hankinta on täysin väärin. Niin kuin jo kirjoitin, taloutta osaamattomat ostaa kaupungin osan ilman vastuuta toisten rahoilla. Kysykää itseltänne, miksi Microsoft tarjosi niitä kaungille. Pääsevät eroon kuluista ja kiinteistöverosta. Kysynkin kuinka paljon kaupunki olisi tänä aikana saanut näistä kiinteistöstä kiinteistöveroa?
Olettamus, että olisivat tyhjillään ja rapistuisivat on täysin väärä. Ei Microsoft olisi kauaa maksanut turhaan kiinteistöveroa, siellä on kyllä paremmat talousmiehet kuin Salossa.