Norja on suunnistajan Mekka – Kirmula läpäisi helposti MM-keskimatkan karsinnan

0
Miika Kirmula aloitti MM-kisat läpäisemällä helposti keskimatkan karsinnan.
Norja on monella tavalla suunnistajan Mekka.

Maailman ensimmäiset suunnistuskilpailut järjestettiin täällä 125 vuotta sitten ja vuonojen maan maastoja pidetään pihkaniskojen piirissä yleisesti lajin vaativimpina. Norjan kaakkoiskulmassa Östfoldin maakunnassa keskimatkan karsinnalla avatut MM-kisat järjestetään siis lajille parhaiten sopivissa olosuhteissa.

Merja Rantanen on Suomen joukkueen konkari, hän starttasi nyt jo kymmenensille MM-rasteilleen. Ilmoituksensa mukaan maastomatkojen osalta viimeisiin arvokisoihinsa osallistuva jämsäläinen läväyttää tuntemuksensa hymy kasvoillaan.

– Pitkä matka Norjassa – siinä on jotain alkukantaista, hän sanoi Suunnistusliiton tiedotteessa kisojen alla.

Uutta Rantasellekin on se, että nyt Sarpsborgissa kilpaillaan vain maastomatkoilla, ensimmäisen kerran kahteenkymmeneen vuoteen. Keskimatkan karsinta avasi kilpailuviikon, Rantasen odottama pitkän matkan finaali on vuorossa tänään ja välipäivän jälkeen suunnistetaan perjantaina keskimatkan mestaruuksista. Lauantain viesti päättää kisaurakan.

Suomen naisista Venla Harju, Marika Teini ja Rantanen suunnistavat kaikki matkat. Miesten puolella näin suuri urakka on annettu vain Miika Kirmulalle. Suomen joukkue jakaantuukin hauskasti niin, että miesten joukkueessa 25-vuotias Elias Kuukka on vanhin, kun taas naisissa niin Harju, Rantanen kuin keskimatkalle osallistuva Saila Kinnikin tuovat nykyään kisamajoitukseen mukaan myös lapsensa.

Salossa asuva, mutta joensuulaista Kalevan Rastia edustava Miika Kirmula on 24-vuotiaana kuitenkin Suomen miesjoukon kokenein osallistuessaan nyt neljänsiin MM-kisoihinsa. Samaan yltää keskimatkalle ja viestiin osallistuva Aleksi Niemi.

Kirmulan arvokisadebyytti aikuisissa tapahtui Ruotsin Strömstadissa 2016, jonne tämän viikon taistelukentästä on matkaa vain reilut 50 kilometriä.

Niinpä Kirmula suhtautuukin luottavaisesti alkaneeseen kilpailuviikkoon.

– Norjassa on leireilty paljon ja Suomessa pyritty saamaan harjoituksiin enemmän mäkeä ja raskaampaa maastoa. Maastotyyppi on peruspohjoismainen, hän miettii.

Oman extransa Kirmula pisti valmistautumiseen saapumalla Norjaan pari päivää muuta joukkuetta aikaisemmin. Kesäkuun alun maailmancupin neljäs sija osoitti, että vauhti ja taito riittävät hyvinkin lähelle maailman kärkeä.

Vammatkin ovat jättäneet miehen rauhaan.

– On kiva lähteä kisoihin, kun ei ole joku paikka valmiiksi rikki.

Keskimatkan karsinnan Kirmula selvitti vaivatta.

– Säästelin voimia pitkän matkan kilpailuun ja etenin rauhallisesti. Pari pikkuvirhettä kuitenkin tuli, hän harmitteli.

Suurta aihetta harmitteluun ei ollut, sillä viides sija 1.14 erän voittaneen ranskalaisen Lucas Bassetin takana on kelpo suoritus.

Kunkin erän viisitoista parasta selvisi perjantain finaaliin ja lisäksi mukaan otetaan jokaisesta maasta sen paras karsintajuoksija, ellei suoraa paikkaa maalle irronnut. Suomen kaikki edustajat, neljä naista ja kolme miestä, selvittivät karsinnan selvästi.

Parhaan karsintasijan suunnistivat MM-kisojen naapurissa Haldenissa nykyään asuva Marika Teini sekä Tampereen Aleksi Niemi, jotka olivat eriensä kolmansia.

MM-kisojen pitkä matka keskiviikkona Norjan Sarpsborgissa. Miesten ensimmäinen lähtijä kello 11.39, naisten kello 14.38.

TEKSTI: Seppo Väli-Klemelä, Sarpsborg