Norpas omistautuu kulttuurin ja luonnon monimuotoisuudelle

0
Flamencokitaristi Raúl Cantizano. Kuva: Niilo Rinne.

Palkittu, monitaiteellinen kulttuuritapahtuma Festival Norpas pureutuu ajankohtaiseen kaksoisteemaan, kulttuurin diversiteettiin ja luonnon monimuotoisuuteen. Ekokatastrofia ja eliökatoa tarkastellaan tieteen ja taiteen keinoin.

Luontoaiheita käsitellään niin taidegraafikko Maija Albrechtin kuin kemiönsaarelaisen kuvataiteilija Sara Ilveskorvenkin näyttelyissä sekä valokuvataiteilija Sanna Kanniston kuvaesityksessä.

Kuvataiteilija Antti Majavan esitelmässä ympäristökriisiä tarkastellaan sosiaalisena ja kulttuurisena kriisinä. Esityksen päätteeksi esitetään unkarilaisen György Ligetin (1923-2006) Poème symphonique , sinfoninen runo sadalle metronomille. Ligetin teos syntyi vuorovaikutuksessa kansainväliseen, eri alojen taiteen- ja tieteentekijöiden yhteistyötä tavoittelevaan FLUXUS -verkostoon. Sen keskeinen ajatus oli taiteellinen laaja-alaisuus, erilaisten ajatusten ja suuntausten yhdistäminen.

Norpaksen vuoden 2019 ajankohtaiseen teemaan liittyen teoksen voidaan ajatella symboloivan myös lajien ja yleensäkin monimuotoisuuden häviämisen lopullisuutta ja tuhoisaa vaikutusta.

Musiikillista monimuotoisuutta ja tyylien risteytymiä nähdään myös kansainvälisten taiteilijoiden kuten Pariisin undergroundin prinssiksi tituleeratun avant-gardetaiteilija Fantazion Suomen ensiesityksessä. Oman tyylilajinsa ennakkoluulottomia uudistajia ovat myös zappamaiseen kokeellisuuteen uusimmalla levyllään yltänyt flamencokitaristi Raúl Cantizano sekä suomalaisen maailmanmusiikin klassikko Piirpauke.

Esityksistä erikoisimmasta päästä on Etelä-Amerikasta saapuva yhden miehen bändi Vurro, joka käyttää lehmänkallokypäränsä sarvia rumpukapuloina.

Festivaali järjestetään kahdeksatta kertaa Kemiönsaaren Taalintehtaalla 2.-4.elokuuta.