OP-ryhmä aloittaa yt-neuvottelut, joissa jopa 250 työpaikkaa on vaarassa – ammattiliitto tuohtui: ”Nyt alkaa seuraava aalto”

0

OP-ryhmä kertoo aloittavansa yt-neuvottelut, jotka johtavat arviolta enintään 250 ihmisen irtisanomiseen nykyisten tehtävien lakatessa.
Samalla syntyy kuitenkin paljon uusia tehtäviä, joita pyritään tarjoamaan irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille, OP sanoo tiedotteessaan.
Ensi maanantaina alkavien yt-neuvottelujen piirissä on noin 3 000 ihmistä OP:n keskusyhteisökonsernissa. Yt-neuvottelut eivät koske OP:n osuuspankkeja.
OP:n mukaan yt-neuvottelujen taustalla ovat suunnitelmat ”ketterän toimintatavan” laajentamisesta yrityspankki- ja vakuutusliiketoimintoihin.
– Tavoitteemme on siirtyä vaiheittain koko keskusyhteisössä ketterään toimintamalliin, jossa puramme hierarkiatasoja, tuemme tiimien itseohjautuvuutta sekä varmistamme toimintamme sääntelynmukaisuutta. Uskomme, että uusi toimintatapa tuo myös kulusäästöjä, sanoo OP:n henkilöstöjohtaja Hannakaisa Länsisalmi tiedotteessa.
Aiemmin uuteen työskentelymalliin on siirrytty OP:n keskusyhteisön vähittäispankkipuolella sekä kehittämis- ja teknologiatoiminnoissa.

Ammattiliitto tyrmistyi yt-pommista

OP-ryhmän yt-uutisten jälkeen Vakuutusväen Liitto (VVL) otti kipakasti kantaa, ja penäsi OP:ta turvaamaan työntekijöiden työpaikat.
Liitto vaatii tiedotteessaan, että henkilöstön osaamiseen on panostettava paljon, jos työntekijöiden työnkuvaa aiotaan muuttaa yt-neuvotteluiden tuloksena.
– Vastahan edelliset massiiviset yt-neuvottelut saatiin loppuun samassa konsernissa. Nyt heillä on tällainen strategia, että isketään vakuutus- ja yrityspankkipuoleen, liiton puheenjohtaja Liisa Halme sanoo STT:lle.
Viime marraskuussa OP sai päätökseen aiemmat yt-neuvottelunsa. Niiden seurauksena OP:n keskusyhteisökonsernista arvioitiin katoavan noin 700 työtehtävää, mutta samaan aikaan tilalle oli tulossa yli tuhat uutta tehtävää.
– He (työntekijät) ovat olleet valtavassa puristuksessa kokonaisen vuoden ja nyt alkaa seuraava aalto. Varmasti huolestuneisuutta on todella paljon työpaikoista ja tulevaisuudesta, Halme toteaa.

Edellisiä neuvotteluja käytiin ”keskustelevassa hengessä”

OP:n keskusyhteisökonsernin pääluottamusmies Eija Laurila arvioi edellisten yt-neuvotteluiden päätyttyä STT:lle, että irtisanomisilta saatetaan välttyä täysin, koska uusia tehtäviä on tarjolla niin paljon.
Laurila myös kehui marraskuussa päättyneiden yt-neuvotteluiden ilmapiiriä.
– Rakentava, keskusteleva henki ja yhteistyöhalukkuus yllättivät. Henkilöstön esittämiä muutoksia on otettu mukaan suunnitelmiin, Laurila sanoi.
STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Laurilaa kommentoimaan konsernin uusia yt-neuvotteluita.
Huhtikuussa OP kertoi selvittävänsä tulevaisuuden ryhmärakennettaan. Tällä hetkellä OP-ryhmään kuuluu noin 150 osuuspankkia sekä niiden keskusyhteisönä toimiva OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen.
Ryhmärakenteen selvitystyön ja OP-ryhmän tulevaisuuden pohdinnan arvioitiin valmistuvan ensi vuoden aikana.

STT

Kuvat: