Paimion parantola Alvar Aalto -viikon keskiössä

0
Paimion parantola on Alvar Aalto -viikon keskiössä.

Paimioon ja Turkuun rantautuva Alvar Aalto -viikko tuo kaupunkeihin mielenkiintoisen arkkitehtuurin-, muotoilun- ja taiteentäyteisen ohjelmiston. Tapahtuma järjestetään elokuun viimeisellä viikolla. Luvassa on esimerkiksi arkkitehtuuri- ja muotoiluaiheisia näyttelyjä, luentoja ja keskustelutilaisuuksia sekä elämyksellisiä arkkitehtuurikierroksia harvemmin avoinna oleviin kohteisiin.

Tapahtumatarjonnassa näkyy kahden Paimiossa ja Turussa vaikuttaneen aikalaisarkkitehdin, Alvar Aallon (1898–1976) ja Erik Bryggmanin (1891–1955), perintö. Tapahtumat korostavat kaupunkien erityisyyttä modernin arkkitehtuurin ja funktionalismin kotiseutuina mutta samalla tiiviisti tässä ajassa elävinä arkkitehtuurikaupunkeina.

Turun messuilla on Alvar Aalto -viikon aikana mahdollisuus muun muassa kokea vuoden 1929 Turun messut virtuaalisesti. Aalto ja Bryggman suunnittelivat yhdessä messujen modernit ja paljon huomiota herättäneet messurakenteet.

Paimiossa tapahtumaviikon keskiössä on Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola, jonka kulttuurihistoriasta on tuotettu erilaisia teemoitettuja tutustumiskierroksia sekä kaksi näyttelyä. Paimion Sähkömuseossa esillä oleva Valoa parantolassa -näyttely vie aikamatkalle sairaalarakennuksen valaistusratkaisuihin. Paimion parantolan huonekaluihin voi puolestaan tutustua Paimion kaupungintalolle kootussa näyttelyssä.

– Uudenlaisen näkökulman parantolan arkkitehtuuriin ja sen ympäristöön voi saada Aika valossa -tanssiesityksessä tai Street O -suunnistustapahtumassa, jotka tarjoavat elämyksiä rakennuksen lähimaisemissa, kertoo Paimion kulttuuriasiainhoitaja Jouni Lehtiranta tiedotteessa.

– Toivomme, että Alvar Aalto -viikon tapahtumat nostavat paremmin esiin Paimion parantolan ainutlaatuisen rakennuskokonaisuuden ja auttavat osaltaan sen arvon ymmärtämisessä ja tulevaisuuden suunnittelussa myös matkailullisessa mielessä, sanoo Lehtiranta.

– Turussa Alvar Aalto -viikosta odotetaan vilkasta, arkkitehtuurin ja muotoilun valokeilaan nostavaa uudenlaista kaupunkitapahtumaa, kertoo kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen . Hän kokee, että Turussa elää vahva arkkitehtuurihenki.

– Alvar Aallon ja Erik Bryggmanin perintö on säilynyt kaupungissa ikään kuin katkeamattomana myöhempien arkkitehtipolvien ansiosta. Tämä antaa hyvän lähtökohdan rakennetun ympäristön teemoista kumpuavalle keskustelulle. Toivon sen inspiroivan kaupunkilaisia samalla huomaamaan, kuinka arkkitehtuuri ja muotoilu ovat läsnä joka päivä arjessamme, mainitsee Hintsanen.

Design Time -tapahtuma mm. tekee muotoilua tutummaksi toiminnallisen ja osallistavan näyttelyn avulla, joka korostaa suunnittelutyön läpileikkaavuutta kaikilla elämisen osa-alueilla. Puhetta muotoilusta -tapahtumassa puolestaan pohditaan, kuinka muotoilulla voi vaikuttaa kaupunkien vetovoiman ja elinkeinoelämän parantamiseen.