Paulinpuisto valmistuu marras-joulukuun vaihteessa

0
Paulinpuisto on noussut Turuntien varteen Salossa.

Kiinteistö Oy Salon Paulinpuisto Turuntie 27:ssä on valmistumassa marras-joulukuun vaihteessa. Taloon pääsevät ensimmäiset asukkaat muuttamaan vuoden vaihteessa.

– Rakentaminen on mennyt suunnitelmien mukaan ilman suuria murheita, kertoo Kehitysvammaisten Palvelusäätiön kiinteistötoimenjohtaja Aarne Rajalahti seisoessaan Salossa harjakorkeudessa olevan rakennuksen pihalla.

Muuraukset on tehty, ja nyt ollaan tekemässä talon sisätöitä. Paulinpuiston rakennustyöt alkoivat viime syksynä.

Nelikerroksisen kerrostalon kolmeen ylimpään kerrokseen valmistuu nykyaikaisia asumisvaatimuksia vastaava, esteetön koti 18 kehitysvammaiselle tai muuta erityistä tukea tarvitsevalle asukkaalle. Kullakin asukkaalla on pienellä keittiöllä ja kylpyhuoneella varustettu asunto.

Alimpaan kerrokseen tulee tiloja talon asukkaiden yhteiseen kohtaamiseen sekä terapia-allas esteettömine saunatiloineen. Alimmassa kerroksessa sijaitsevan pienehkön terapia-altaan pohjaa pystytään nostamaan. Näin pyörätuolilla liikkuva asukas pääsee helposti altaaseen. Uima-allas on talon asukkaiden käytössä.

– Asunnot tulevat varmasti täyteen, ja kaikki asunnot ovat kiinteistöyhtiön käytössä, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö toimitusjohtaja Markku Virkamäk i sanoo.

KVPS Tukena Oy tuottaa Hyvä Elämä -palveluita ympäri Suomea sadalle kunnalle 35 Kehitysvammaisten Palvelusäätiön yksiköissä. KVPS Tukena Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kari sanoo, että Salon kaupungin vammaispalvelut päättää asukkaista, ja muissakin kunnissa kuin Salossa on ollut kiinnostusta kehitysvammaisten asumispalveluista.

Palvelusäätiön varatoimitusjohtaja Kirsi Konola sanoo, että talon 12 asukasta on jo tiedossa ja heillä on vuokrasopimukset.

Palvelusäätiöllä on kokemusta kehitysvammaisten asumispalveluyksiköiden rakentamisesta vuodesta 1992, ja vuokralaisia heillä on Suomessa kaikkiaan 1100.

Paulipuiston rakennuttaja on yhteinen kiinteistöosakeyhtiö, jossa ovat osakkaina Kehitysvammaisten Palvelusäätiö sekä talohankkeen alullepanija, salolainen Riitta Nieminen .

Paulinpuiston urakoi paikallinen urakoitsija SG Rakentajat Oy.

– Urakan kustannusarvio on pysynyt alkuperäisessä noin 3,2 miljoonassa eurossa, sanoo Rajalahti.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt hankkeeseen erityisryhmien investointiavustusta ja korkotukilainan. ARA tukee hanketta noin 1,2 miljoonalla eurolla.

Rakennuskustannuksiin saadaan arvonlisäverohyöty Salon kaupungin kanssa tehdyn alv-sopimuksen myötä. Sen taloudellinen arvo on noin 650 000 euroa.

Talosta tulee täysin esteetön, sillä valtaosa tulevista asukkaista on pyörätuolin käyttäjiä.

– Salon kaupunki toimii kymmenen vuoden ajan vuokranantajana asukkaille, jonka jälkeen Salon Paulinpuiston kiinteistöyhtiö on vuokranantaja, sanoo Virkamäki.