Perjantai on suomalaistoivoa täynnä? – kuningas ja kuningatar pitivät pitkällä matkalla pintansa

0
Marika Teinin vauhti oli keskimatkaa ajatellen lupauksia herättävää.

Sarpsborg | Seppo Väli-Klemelä

Suomen mitali jäi 12 sekunnin päähän MM-suunnistusten pitkällä matkalla. Totuttuun tapaan parhaasta suomalaispanoksesta vastasivat naiset neljänneksi sijoittuneen Marika Teinin johdolla. Venla Harju oli kuudes. Miehissä tamperelainen Elias Kuukka oli 14:s ja pari sijaa Miika Kirmulaa parempi.

Voitot menivät odotetusti pitkän matkan kruunaamattomille kuninkaallisille, Ruotsin Tove Alexanderssonille ja Norjan Olav Lundanesille.

Marika Teinin suoritus hylättiin ensin, koska viimeiseltä rastilta puuttui leima. Hetken hermoilun jälkeen tulos kuitenkin hyväksyttiin, koska rastilla käynti (ja leimaus) voitiin todeta sekä runsaslukuisen yleisön toimesta että myös videolta.

Teini oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka metallia ei annettukaan käteen.

– Katson enemmän suoritusta ja se oli tänään hyvä, vain muutama pieni virhe kertyi matkalle, hän sanoi.

– Siitä en kyllä pitänyt, että juostiin paljon pitkin golfkenttää.

Raumalaislähtöinen Teini muutti talvella MM-maastojen naapuriin Haldeniin voidakseen paremmin perehtyä maan suunnistusmaastoihin.

– Tiedä sitten siitä hyödystä, enemmänhän minä olen korvaavia harjoituksia tehnyt kuin maastossa juossut, hän hymähti viitateen sitkeisiin jalkavammoihinsa.

– Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa perjantain keskimatkalle, hän summasi.

Teini on viime vuodelta keskimatkan Euroopan mestari ja MM-kisojen hopeamitalisti, joten ehkä perjantai on toivoa täynnä tällä kertaa.

Ylivoimaiselle Tove Alexanderssonille ei kukaan mahtanut mitään. Kuuden minuutin marginaali hopealle sijoittuneeseen joukkuetoveri Lina Strandiin kertoo karusta tasoerosta. Mestaruus oli Alexanderssonille neljäs peräkkäinen pitkällä matkalla.

Miesten kilpailusta muodostui norjalaisjuhla. Vielä viime vuonna Paimion Rastia edustanut Olav Lundanes otti konemaisen kovalla menollaan niin ikään neljännen perättäisen ja kaikkiaan kuudennen pitkän matkan mestaruutensa. Eroa nuoreen Kasper Fosseriin tuli lopulta 1.39. Pronssille ehti Sveitsin kokenut Daniel Hubmann.

Lähellä oli, ettei urheilumaailma saanut hämmästeltäväksi uutta norjalaista ihmejunioria Warholmin ja Ingebrigtsenien jatkoksi, sillä 20-vuotias Fosser johti kilpailua vielä kun kolme neljännestä oli suunnistettu. Loppulenkin rasteilla Lundanes antoi kuitenkin kokemuksen ja raivoisan vauhdin puhua.

– Onnistuin radan vaikeissa osissa hyvin, mutta alun reitinvalinnat eivät osuneet ihan kohdalleen, mestari sanoi.

Ratamestari laittoikin suunnistajat ratkomaan pitkiä rastivälejä ja niiden oheen lyhyitä välejä tarkkoine rastipisteineen. Odotettua enemmän juostiin kuitenkin tie- ja polkureittejä ja kilpailusta muodostui ajallisesti hieman odotettua lyhyempi.

Elias Kuukka hävisi kärjelle 7.38, ja Miika Kirmula taipui Kuukalle hieman yli kahdella minuutilla. Suoritukset eivät olleet huonoja, mutta terävyys ei kuitenkaan riittänyt kärkitaisteluun.

Kirmulalle tuli kaksi suunnistusvirhettä. Maalissa hän piteli vatsaansa, mutta mitään kummempaa ongelmaa siellä ei ollut.

– Ei ollut mitään muuta vaivaa kuin surkea ja huono suoritus, pettynyt Kirmula totesi.

Kuukan suoritukseen mahtui yksi varsinainen rastipummi, joka maksoi lähes kaksi minuuttia ja vei mahdollisuuden kymmenen parhaan joukkoon.

– En vain saanut ihan parasta iskua päälle, ei taidollisesti eikä juoksuun. Vaikea sanoa miksi, reitinvalinnoissa kuitenkin onnistuin hyvin, Kuukka pohti ja ilmoitti hänkin yllättyneensä runsaasta tie- ja polkujuoksusta.