Perniön entiseen lukioon murtaudutaan luvan kanssa sotilaiden ja poliisin yhteisharjoituksessa

0
Perniön entinen lukio on tarkoitus purkaa loppuvuoden aikana. Sen tontille nousee uusi Kirkonkylän koulu.

Kaartin jääkärirykmentti, Rajavartiolaitos ja poliisi järjestävät yhteisen harjoituksen Perniön vanhan lukion kiinteistössä keskiviikon ja torstain aikana.

Salon tilapalvelut on antanut viranomaisille luvan rynnäkkömurtoharjoitukseen rakennuksessa, joka puretaan Kirkonkylän uuden koulun tieltä loppuvuoden aikana.

Luvan mukaan sotilaat ja poliisit voivat harjoitella ovien ja ikkunoiden murtamista eri menetelmillä, esimerkiksi mekaanisesti ja räjäyttämällä.

Kulkuaukkoja tehdään mahdollisesti myös seiniin ja kattoihin. Aukot paikataan harjoituksen jälkeen, jotta rakennukseen ei pääse sisälle.

Harjoitus aiheuttaa jääkärirykmentin mukaan hetkittäistä melua molempina päivinä kello 9–15.30. Viranomaiset saattavat hetkellisesti rajoittaa tai ohjata liikkumista harjoituksen aikana lähialueella.

Yliluutnantti Juhopekka Koivusilta Kaartin jääkärirykmentin koulutusosastolta sanoo, että harjoitukseen osallistuu parikymmentä viranomaista ja armeijan ajoneuvoja. Pääosa mukana olevista on palkattuja työntekijöitä, mutta tukitehtävissä on myös varusmiehiä.

– Kyse on rutiiniharjoituksesta, jossa viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa. Tämä on nykypäivää: yhdistetään voimia harjoituksissa ja saadaan verorahat tehokkaaseen käyttöön, Koivusilta kertoo.

Hänen mukaansa harjoituksessa perehdytään muun muassa erilaisten teknisten välineiden käyttöön. Paikalla on esimerkiksi Puolustusvoimien paloauto, jonka välineistöä esitellään muille viranomaisille.

– Seurataan esimerkiksi, miten moottorisahalla saa oven auki. Varsinaista toiminnallista vaihetta harjoituksessa ei ole, Koivusilta sanoo.

Harjoitus saattaa aiheuttaa lukion lähettyvillä ajoittain melua.

– Me opastamme ihmisiä kevyen liikenteen väylillä kiertämään alueen kauempaa, jos tulee meluhaittaa, Juhapekka Koivusilta sanoo.