Salon kaupunki listasi uusia säästöjä loppuvuodeksi

14

Verotulojen hiipumisesta kärsivä Salon kaupunki joutuu etsimään uusia säästöjä toiminnastaan loppuvuoden aikana. Lisäksi kaupunginjohtaja Lauri Inna vaatii, että keväällä päätetyt kolmen miljoonan euron säästöt on toteutettava täysimääräsinä.

Säästöihin joudutaan, koska kaupungin talous ei ole korjaantunut. Salon talousarvio on laadittu vajaat viisi miljoonaa euroa alijäämäiseksi, mutta nyt arvioidaan, että tulos saattaa päätyä yli kymmenen miljoonaa pakkaselle.

Seitsemän kohdan säästölistaa käsiteltiin kaupunginhallituksen iltakoulussa maanantaina, ja siitä kerrottiin henkilöstölle tiistaina.

Kaupunki pidättäytyy listan mukaan kaikista harkinnanvaraisista hankinnoista loppuvuonna. Muita kuin pakollisia rekrytointeja viivästytetään yli vuodenvaihteen. Myös uusien hankkeiden ja projektien aloittamista lykätään ensi vuoteen, jos mahdollista.

Koulutuksista ja ulkopuolisten kouluttajien käytöstä pidättäydytään mahdollisuuksien mukaan. Sairauspoissaoloja yritetään vähentää ja ennaltaehkäistä nykyistä tehokkaammin.

Henkilöstölle suositellaan palkattomia vapaita ja vuosilomien pitämistä ennen vuodenvaihdetta. Tarvittaessa palvelutuotantoa järjestellään uusiksi, jotta säästövapaita voidaan pitää.

Lauri Innan mukaan säästöissä onnistuminen on tärkeää, jotta vältetään keskustelu lomautuksista. Hänen mukaansa lomautukset sopivat huonosti julkisia palveluita tuottavaan organisaatioon, vaikka niillä saatiin miljoonien säästöt henkilöstökuluissa vuosina 2012 ja 2013.

 

 

Oili Kyllikki

No, sen kyllä arvasi, mistä ruvetaan säästämään. No, duunareilta tietysti, mistäs muusta?? Kyllä työläinen on kallis! Kun hän ei tee ilmatteeksi tai ruokapalkalla. Kyllä tarttis!

Päksy

Luulisi että isommat säästöt tulevat sieltä toisesta päästä?Kun palkatkin on isommat? Kumman poissaolon huomaa helpommin, siivoojan vaiko johtajan?

Keijo K.

On tosiaan omituista, että epäonnistunut johtoporras ei tunnu koskaan joutuvan virheistään kärsimään vaan suorittava taso.

Miksi osaamattoman johdon virheet aina maksatetaan suorittavalla työntekijäportaalla?

Marko

Viranhaltija on vastuussa virheestä, joka on aiheutunut hänen virheellisestä menettelystään. Jos tätä perustuslain pykälää kerrankin sovellettaisiin käytäntöön, niin voisi saada aikaan jonkinnäköisen ryhtiliikkeen sielläkin puolella aitaa.

Jos hoidat yksityistä firmaa samalla tyylillä kuin tätä kaupunkia johdetaan, olisi seurauksena konkurssi kaksi kertaa vuodessa plus rikosoikeudellinen vastuu.

Joka vuosi ryssitään budjetin kanssa ja aina sama selitys. Yllättävä meno sinne sun tänne.

Ex virkamies

Täällä huudetaan kuorossa, kuinka johtajat ja virkamiehet saattavat kaupungin konkurssiin omilla virheillään. Yksilöikää nyt hieman, mitä virheitä nämä virkamiehet ja johtajat ovat mielestänne tehneet? Tuollainen perustelematon syyttäminen on aika säälittävää.

Lisäksi valtuusto lopulta hyväksyy kaupungin budjetin lautakuntien ja kaupungin hallituksen esitysten perusteella. Ei sitä kukaan johtaja tai virkamies ole yksinään laatinut. Lautakuntien, hallituksen ja valtuuston tehtävä on myös valvoa, että hyväksytty budjetti toteutuu ja siinä pysytään, joten vastuu kaupungin taloudesta on loppukädessä meidän sinne äänestämillä poliitikoilla.

Reino Sihvonen

Liity keskusteluun…Esimerkiksi terveyskeskuksen hammashoitoon on oikein houkuteltu uusia potilaita muualta,jotta taas voitaisiin perustella uudet lisävirat tai vaikka väki kaupungissa vähenee, virat eivät..

Eläkeläinen

Kyllä kotihoidon pitäisi olla enemmän itseohjautuva. Lähiesimiehet töihin kentälle, syntyy säästöjä paljon.

Matti

Organisaatiota pitää keventää ja lopetettava eräitä virkoja. Yksinkertaistettava erilaisia määräyksiä ja ohjeistuksia jne.

Täältä säästöjen täytyy tulla, ei työntekijöiden palkoista.

Valtuutetut heti töihin, vuosia kestänyt lepotauko on päättynyt.

Epi

Mitkäs ne eräät virat ovat?

Valitaanko yksinkertaistettavat ohjeet ja määräykset arvalla, vai oliko sinulla mielessä jotkin tietyt?

Kuinka vakava pätemisen tarve ihmisillä pitää olla, että täytyy yleisöpalstoille kirjoittaa summittaisia ja epämääräisiä ohjeita säästämiseksi. Mitään oikeita neuvoja ei pystytä keksimään. Kunhan päästään vain syyttelemään johtoa ja viranhaltijoita.

Matti

Jos raha ei riitä, orgnisaatiota kevennetään ja valitaan uudet menettelytavat.

Vain hölmölässä syödään jatkuvasti enemmän kuin on varaa. Kaupungin johdosta vastaavat valtuutetut. Valtuutettujen pitää löytää tavat, jolla kustannuksia karsitaan.

Epi

Aina on valmiina uusi epämääräinen kommentti. Vain hölmölässä kiukutellaan ja valitetaan tekemättä mitään. Valtuutettujen ei pidä löytää keinoja säästää. Valtuutetut kantavat poliittisen vastuun, eli päättävät vaihtoehtoisista säästötoimenpiteistä. Virkailijoiden tulee löytää säästökeinoja, joita tarjota valtuutettujen päätettäväksi. Jos virkamiesjohto ei löydä riittäviä keinoja, laitetaan johto vaihtoon. Salon virkamiesjohdossa istuu useita henkilöitä johtajasopimuksella, joka voidaan lopettaa nopeasti, jos johtaminen ei onnistu. Ei virkoja noin vain päätetä, ei määräyksiä ja ohjeita löysätä tai sivuuteta säästösyistä. Noissa toimenpiteissä on lain rikkominen hyvin lähellä. Jos johto ei osaa tarjota riittäviä säästötoimenpiteitä, hankitaan pätevämpää johtoa. Jos valtuutetut eivät osaa tai uskalla tehdä päätöksiä ja kantaa vastuuta säästötoimenpiteistä,… Lue lisää »

Matti

Herran jestas. Jos valtuutetut ovat tätä mieltä, niin ei kyllä ole toivoa paremmasta. Valtuutetuilla on ylin päätösvalta kaupungissa, myös viroista.

Epi

Hienoa, jälleen kommentti jonka sisältö kumisee tyhjyyttään. Kyllä, valtuutetuilla on ylin päätösvalta kaupungissa. Sitä ei kai kukaan ole kyseenalaistanut, joten toteamuksen arvo keskusteluun on pyöreä nolla.

Mutta ei, valtuutetut eivät päätä kaikista viroista. Virkoihin liittyy huomattava määrä lainsäädäntöä, tietyt virat on lain mukaan oltava olemassa ja täytettynä.

Kannattaa edes vähän tutustua kuntia koskevaan lainsäädäntöön ja kunnan velvollisuuksiin tuottaa tiettyjä palveluita, ennen kuin avaa suunsa.

Matti

Olen mielestäni esittänyt asiat hyvin selkeästi. Se on luonnollista, että on olemassa lain vaatimat virat, jotka on täytettävä. En ymmärtänyt, että pitää vääntää rautalangasta.

Valtuutetut sekä ylempi henkilöstö ovat lupautuneet hoitamaan kaupungin asioita parhaan kykynsä mukaan. Joko kykyä ei riitä tai ei välitetä, jostain nyt mättää. Pysyn kaikkien edellisten kirjoitukseni takana.

Minun ei kuulu antaa ehdotuksia, velvollisuuteni on tuoda veronmaksajana ja sitä kautta palkanmaksajana esiin tyytymättömyyteni.

Toistan edelleen: organisaatiota on kevennettävä. Kuluja on tätä kautta vähennettävä. Miten se tehdään, on niiden tehtävä, jotka siihen hommaan ovat pyrkineet ja työn vastaanottaneet.

Päätän tästä kirjoittamisen tähän.