Salon verotulot pienenevät, talousarvio uhkaa pettää taas

6

Salon kaupungin talous on loppuvuoden aikana taas ahtaalla, eikä keväällä korjattu talousarvio tule pitämään.
– Kevään säästöohjelman jälkeen alijäämäksi ennustettiin 4,9 miljoonaa euroa. Miinus tulee kasvamaan viidestä miljoonasta, mutta sitä en osaa vielä sanoa, mihin se nousee, talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen sanoo.
Korhosen mukaan Salon keskeinen ongelma on, että palkkaratkaisut nostavat henkilöstökuluja, eivätkä verotulot kasva samassa suhteessa. Menot ja tulot eivät kohtaa.
Talousjohtaja valmistelee parhaillaan päättäjille uutta arviota budjetin toteutumisesta. Hän ei ota kantaa siihen, pitäisikö kaupungin tehdä loppuvuonna uusia säästöjä.

Salon talous jäi viime vuonna lähes 15 miljoonaa alijäämäiseksi. Luvut muuttuivat kesken vuoden rajusti, kun verottaja ilmoitti korjaavansa kaupungin kunnallisverotuloja 16,9 miljoonan euron oikaisutilityksellä. Käytännössä kyse oli siitä, että Salo oli saanut edellisvuonna tuloja enemmän kuin piti.
Kuluvan vuoden talousarvioon Salolle merkittiin aluksi 197,4 miljoonan euron verotulot. Budjettia korjattiin keväällä, kun näytti siltä, että tulojen pudotus jatkuu. Verotuloennustetta laskettiin kolmella miljoonalla 194,4 miljoonaan euroon.
– Siitäkin on tultu alas pari miljoonaa. Kuntaliiton tämänhetkinen arvio Salolle on 192,5 miljoonaa euroa, Anna-Kristiina Korhonen kertoo.
Kuntien taloustilannetta on ollut poikkeuksellisen vaikeaa arvioida verottajan tekemien uudistusten takia. Verottaja otti tänä vuonna käyttöön tulorekisterin, minkä lisäksi verotuksen valmistuminen aikaistuu osalla ihmisistä. Se vaikuttaa verotulojen tilityksiin ja jäännösveroihin.
Kuntaliitto on jo arvioinut, että tulorekisterin käyttöönoton ongelmat laskevat kuntien verotulokertymää tänä vuonna yhteensä 400 miljoonaa euroa. Summa siirtyy ensi vuoden verotuloihin, mutta se ei helpota tilannetta tänä vuonna.
Salon osuus Suomen kuntien verotuloista on perinteisesti prosentin luokkaa. Sen mukaan tulorekisteriongelman pitäisi aiheuttaa Salon verotuloihin neljän miljoonan euron suuruisen aukon.
– Salossa muutos ei onneksi ole niin valtava kuin muilla. Meillä pudotusta on kertynyt noin miljoona euroa keväästä. Tulorekisterin ongelmat ovat olleet koko ajan tiedossa, ongelma on vain pahentunut, Anna-Kristiina Korhonen sanoo.

Varsinais-Suomessa ylimääräistä jännitystä aiheuttaa erikoissairaanhoito. Anna-Kristiina Korhonen sanoo seuranneensa huolissaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kustannusten syntymistä alkuvuoden aikana. Moni kunta saattaa saada piiriltä loppuvuonna miljoonien eurojen lisälaskun.
– Kunnilla on ollut menoissa järjestään usean prosentin kasvua. Se on merkittävä asia, joka lisää epävarmuutta, kun talousarvio on jo valmiiksi alijäämäinen. Ei paljon lohduta, että muillakin kunnilla menee huonosti, Korhonen sanoo.
Valtio on luvannut kunnille ensi vuonna lisää rahaa. Myös verotulojen pitäisi olla tätä vuotta suuremmat. Salossa epävarmuus jatkuu.
– Ylijäämät taseessa alkavat käydä vähiin, mikä lisää edelleen huolta tämän vuoden talouden alijäämästä, Anna-Kristiina Korhonen kertoo.

 

 

Matti

Olen kyllä jo jonkun aikaa odottanut, että valtuutetut aloittavat sen tekemisen, mitä he vaaleissa ovat luvanneet. Talouden hoito on valtuutetun ykkösasia.

Organisaatio kevyemmäksi. Rakennuspuolellakin on paljon mahdollisuutta vähentää byrokratiaa. Jollette ymmärrä, niin katsokaa muita kasvukeskuksia ja ottakaa mallia.

Kaupungin kulut on saatava pienemmiksi!

Laskutaitoinen

Talouden huipputuntijoita tuntuivat olevan kaikki ehdokkaat. Osaavatkohan lukea edes tasetta.

Valtuutetut olivat valmiita ottamaan kunnan piikkiin kymmeniä miljoonia lainaa ja harrastamaan pankkiiria lainaamalla ne jätevoimalalle. Toivottavasti sieltä tulee muhkeat voitot.

Nekin ovat pikkusummia, jos mennään mukaan junayhtiöön, joka miljardeilla rakentaisi tunnin junayhteydet. Lisäksi esimerkiksi IoT Campus on kunnan yhtiö, jonka viime vuoden miljoonatappiokin pitää joskus rahoittaa kunnankin budjetista.

Keijo K.

Koittaakohan joskus se päivä, jolloin meille kaupunkilaisille (veronmaksajille) kerrotaan, miten paljon taloudellista vastuuta kaupungin päättäjät ovat kontollemme järjestäneet, per nuppi?

MDI

Paljonkohan marisijat ovat lisänneet taloudellista toimeliaisuuttaan ja sitä kautta kotikuntansa verokertymää?

50.000 asukkaan kaupungissa miljoonatappiokin kuulostaa lähinnä vitsiltä, kun kotikaupunginosassani Helsingissä uudet asunnot maksavat 10.000 euroa neliöltä eli yhden perheen perheasunto sen ”miljoonatappion”.

Säästäminen on tietysti ok, mutta se ei voi jatkua loputtomiin, vaan uutta toimeliaisuutta ja sitä kautta verotuloja pitää vain saada.

Matti

Äänestäjät vaativat parempia ratkaisuja virkamiehiltä sekä avoimuutta. Nykyinen meno Salossa on sairasta.

Myös valtuutetuilta odotan selkeitä päätöksiä ja virkojen lakkauttamista. Niiltä vaaditaan, jotka ovat lupautuneet tekemään asioita kaupungin parhaaksi.

Kyllä konsulteille voi soittaa kanslistikin.

Jani

Ei ne kulut enää auta veronmaksajia. Nimenomaan perheellisiä muuttaa pois sankoin joukoin.