Salossa epäillään ruokamyrkytysepidemiaa – ainakin sata sairastunutta

6
Vatsaoireista on ilmoittanut aikuisia ja lapsia neljästä koulusta ja neljästä päiväkodista. Kuva: SSS-arkisto/Tatu Gustafsson.

Salon kaupunki tutkii ruokamyrkytysepäilyä.

Arviolta sata Salon kaupungin ruokapaikoissa keskiviikkona syönyttä on ilmoittanut vatsaoireista. Pääosa tapauksista on tullut ilmi torstaina ja eilen.

Sairastuneita on neljästä koulusta ja yhtä monesta päiväkodista. Salon kaupungin terveysvalvonta selvittää onko kyseessä ruuan välityksellä levinnyt vatsatauti.

– Selvitys on vasta alkuvaiheessaan. Sairastuneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä, mutta suhtaudumme asiaan ruokamyrkytysepäilynä, Salon kaupungin ympäristöterveyshuollon päällikkö Riitta Suutari toteaa.

Tiedossa olevien sairastuneiden ruoka on valmistettu pääosin kaupungin keskuskeittiössä, mutta sairastumisia esiintyi myös yhden koulun valmistamaa ruokaa syöneillä. Salon keskuskeittiö tekee jokaisena arkipäivänä noin 6 500 annosta.

– Tässä vaiheessa ei voi vielä sanoa, mistä mahdollinen epidemia on saanut alkunsa. Yksi mahdollisuus on salaatin raaka-aineena käytetty kuumentamaton elintarvike, Suutari kertoo.

”Selvitys on vasta alkuvaiheessaan. Sairastuneiden oireet ovat olleet pääosin lieviä, mutta suhtaudumme asiaan ruokamyrkytysepäilynä.”

Niin sairastuneista henkilöistä kuin myös ruuista ja raaka-aineista on otettu näytteitä.

– Ruoka- ja raaka-ainenäytteitä on pakastettu. Ne lähetetään alkuviikolla tutkittavaksi ja tuloksia on lupa odottaa loppuviikosta, Suutari sanoo.

Sairastuneilta on otettu ulostenäytteitä. Suutari kertoo, että yksinkertaisinta olisi, jos pakastetuista näytteistä ja ulostenäytteistä löydettäisiin yhteinen tekijä.

– Jos löytyy sama bakteeri tai virus, työmme helpottuu olennaisesti.

Keskiviikkona kaupungin ruokailupaikoissa ruokailleita ja sen jälkeen sairastuneita pyydetään täyttämään sähköinen ruokamyrkytysepäilykysely. Linkki kyselyyn löytyy Salon kaupungin verkkosivuilta (www.salo.fi).

Kaupungin toimesta muistutetaan, että vatsataudin leviämisen ehkäisemiseksi on erityisen tärkeää huolehtia hyvästä käsihygeniasta.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kaupunkilainen
2 vuotta sitten

Onko ollut lohi jo pilaantunutta? Aika ihmeellinen ruoka valinta päiväkotilapsille ja alakoululaisille, tuskin tykkävät savulohisalaatista kovinkaan moni. Toivottavasti se ruoka hylätään ja valitaan tilalle muu pikkulapsille sopiva ruoka. Makkarakastiketta ei taida olla lainkaan tarjolla vaikka on monen lapsen herkkuruoka.

Johqu
2 vuotta sitten
Reply to  kaupunkilainen

Kyllä nykyajan lapset syövät jo monipuolisesti esim salaatit ovat hyvinkin suosittuja. Tämä ko salaatti menee ihan suht hyvin päiväkodissa. Makkararuokia on tarjolla kerran viikossa. Salon päiväkodeissa ja kouluissa on hyvät ruoat. Ei voi valittaa.

Volkan
2 vuotta sitten
Reply to  Johqu

Olette ihan sekasin.

Jerppu
2 vuotta sitten
Reply to  kaupunkilainen

Kovin paljon epäterveellisempää ruokaa kuin makkara ei lapsille sitten voikaan syöttää. Ehkä jos vaikka sipsejä ja sokerilimua? Mitä nuorempi lapsi, sen vähemmän on typeriä ennakkoluuloja ruokien suhteen, lapset kyllä syövät hyvällä ruokahalulla melkein mitä vain, kun ei kukaan aikuinen ole ehtinyt heihin istuttaa omia rajoitteittaan tai kuvittelemiaan lasten rajoitteita. Savulohisalaatti kuulostaa sekä herkulliselta, että terveelliseltä, eikö se silloin ole aivan täydellistä ruokaa kaikenikäisille? Hyvin monet lapset rakastavat salaattia, hedelmiä ja vihanneksia. Jopa kirpakat puolukat tai viinimarjat maistuvat usein lapsille jopa paremmin kuin ällömakeat karkit tai joku suolarasvahöttö, jota aikuiset kuvittelevat lasten rakastavan. Säälittää joskus ne lapset, joille väen väkisin tuputetaan… Lue lisää »

Yks vaan
2 vuotta sitten

Muutenkin aika erikoiset nämä nykyajan mausteiset ruuat koulussa. Vanhat, perinteisillä mausteilla tehdyt ruuat kunniaan.

Yrmy
2 vuotta sitten
Reply to  Yks vaan

Mitä ovat vanhat ja perinteiset mausteet?