Seksivankia pitäneen salolaismiehen tuomio koveni

1

Turun hovioikeus on koventanut puolustuskyvytöntä seksivankia pitäneen salolaismiehen rangaistusta. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden langettaman ehdollisen vankeustuomion ehdottomaksi.

”Huomioon otettiin rikosten vakavuus ja vastaajan syyllisyys”, hovioikeus toteaa torstaina antamassaan julkisessa selosteessa.

Kolmekymppinen mies piti nuorta naista seksivankina asunnossaan Salossa neljä vuotta sitten. Mies raiskasi uhrinsa ainakin viidesti ja myi häntä lisäksi kolmelle kaverilleen, jotka maksoivat miehelle korvauksena seksistä yhteensä 73 euroa.

Uhri oli täyttänyt juuri 18 vuotta.

”Vastaajan on selvitetty ottaneen psyykkiseltä terveydentilaltaan ja psyykkiseltä kehitykseltään alentuneessa tilassa olleen asianomistajan asuntoonsa ja käyttäneen väkivaltaa tätä kohtaan sekä kuljettaneen asianomistajaa asianomistajaa tapaamisiin kolmen miehen kanssa”, hovioikeus kirjoittaa.

Uhri ei uskaltanut kieltäytyä sukupuoliyhteyksistä väkivallan tai väkivallan pelon takia.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus katsoi tuomiossaan maaliskuussa 2018, ettei teko ollut törkeä. Se tuomitsi miehen raiskauksesta ja ihmiskaupasta vuodeksi ja kymmeneksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota muuten kuin koventamalla 32-vuotiaan miehen vankeusrangaistusta.

Poliisi ei aikoinaan tiedottanut tapauksen tutkinnasta, mutta Salon Seudun Sanomat kertoi asiasta kaksi vuotta sitten.

”Poliisi etsii törkeästä ihmiskaupasta syytettyä”, SSS otsikoi 10. heinäkuuta 2017. Syyttäjä oli nostanut syytteet törkeästä ihmiskaupasta neljää ulkomaalaistaustaista miestä vastaan.

Oikeudenkäynti oli kuitenkin jouduttu perumaan, koska yksi syytetyistä ei ollut saapunut paikalle. Käräjäoikeus oli määrännyt miehen noudettavaksi, ja hänet oli etsintäkuulutettu.

Salon Seudun Sanomien tietojen mukaan uhri oli asunut Turussa palveluasunnossa, josta hänet oli tuotu Saloon ja pidetty vankina salolaisessa asunnossa. SSS kertoi, että asunnon ovea olisi pidetty takalukossa niin, ettei nainen ollut päässyt ulos.

Uhrilla ei myöskään olisi ollut mahdollisuutta käyttää puhelinta.

Salon poliisin tietoon tapaus tuli, kun turkulaisessa asuntolassa oli huolestuttu naisen katoamisesta. Uhri ehti olla seksivankina viikon verran.

Juttu käsiteltiin sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessasuljettujen ovien takana, sillä esillä oli erityisen arkaluonteisia tietoja uhrin terveydentilasta ja yksityiselämästä. Kaikki juttuun liittyvät asiakirjaton määrätty pidettäväksi salassa 60 vuotta.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Peter S.
2 vuotta sitten

Ehdottomanakin tämä tuomio on järkyttävän lievä. Esimerkiksi USA:ssa tyypillinen tuomio raiskauksesta on vajaat 10 vuotta ehdotonta, josta tosiasiallisesti istutaan yli viisi vuotta.

Tässä tapauksessa oli lisäksi vapaudenriisto ja uhrin parittaminen, minkä pitäisi olla peruste tuomion selkeään koventamiseen.

Suomi ei ole oikeusvaltio rikoksen uhreille.