Someron terveyskeskus luopuu lääkäripulan takia työterveyshuollosta

2
Someron terveyskeskus ei tarjoa ensi vuoden alusta alkaen lainkaan työterveyshuollon palveluita. Yli 1500 asiakkaan työterveyshuollon toteuttajaksi etsitään nyt yksityistä yritystä.

Someron terveyskeskus lopettaa työterveyshuollon tarjoamisen. Ensi vuoden alusta alkaen terveyskeskus ei anna työterveyshuollon palveluita lainkaan. Muutos koskee niin kaupungin palveluksessa olevia työntekijöitä kuin yksityisten yritysten henkilöstöä.

Someron perusturvajohtaja Taru Nordlund kertoo, että taustalla on huutava pula lääkäreistä. Someron terveyskeskuksen johtaja lääkäri Teuvo Jokinen jää eläkkeelle syyskuun lopussa. Hän on hoitanut myös työterveyshuoltoa.

– Jokinen on luvannut hoitaa työterveyshuoltoa erillissopimuksella vuoden loppuun saakka. Vuodenvaihteen jälkeen meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin lopettaa palvelu, Nordlund kertoo.

Someron terveyskeskus hoitaa tällä hetkellä työterveyshuollon runsaalle tuhannelle yksityisen puolen ja yli 500 kaupungin työntekijälle.

–Lakimuutosten takia yksityisille yrityksille voidaan tällä hetkellä tarjota vain ennaltaehkäiseviä palveluita kuten terveystarkastuksia ja työpaikkakäyntejä. Kaupungin henkilöstölle kuuluu työterveyshuollon puolelta myös sairaanhoito, Nordlund huomauttaa.

Yksityisten työntekijöiden määrän suuruutta terveyskeskuksen työterveyshuollon piirissä selittää se, että Somerolla ei ollut aiemmin yksityisiä terveyspalveluita tarjolla. Muutaman vuoden ajan yksityisiä terveyspalveluita on ollut jo saatavilla.

–Kaupungin puolelta on aktiivisesti tiedotettu yrityksille yksityisen tarjoamista työterveyspalveluista, mutta halukkuutta muutokseen ei ole juuri ollut, Nordlund toteaa.

Työterveyshuollolle etsitään nyt yksityistä tekijää. Perusturvalautakunta ehdottaa kaupunginhallitukselle, että terveyskeskuksen hoitamien asiakkaiden työterveyshuollosta järjestetään kilpailutus. Tavoitteena on, että yksityinen tarjoaisi palvelut heti vuoden alusta alkaen.

Terveyskeskusten tarjoamia työterveyspalveluita koskee tällä hetkellä myös tuore laki. Sen mukaan palvelut tulee yhtiöittää, jos yksityiselle puolelle tarjottavan sairaanhoidon osuus on suuri.

Someron kaupunki on ollut mukana erilaisissa valtakunnallisissa ja alueellisissa yhtiöittämisneuvotteluissa, mutta ratkaisua ei ole löytynyt.

–Meidän tilanteemme täyttää tällä hetkellä lain ehdot, eli sen takia ei tarvitsisi tehdä muutoksia, Taru Nordlund sanoo.

Surullista


Someron terveyskeskuksen toiminta on parhaillaan isojen muutosten kourissa. Iltapäivystystä ollaan supistamassa, työterveyshuolto loppuu.

Lähikuukaudet näyttävät, mitä vielä tapahtuu. Kahdesta pitkäaikaisesta lääkäristä yksi jää eläkkeelle tänä syksynä, toinen ensi keväänä. Kun seitsemässä virassa on kolme vakinaista tekijää, ei hyvältä näytä.

Kävin itse viimeksi eilen Someron terveyskeskuksen laboratoriossa. Pääsin sisään ilman jonotusta, vaikka varattua aikaa ei ollut.

Jos sähköisen reseptin uusimisessa on ongelmia, sähköposti lääkärille ja resepti on pian uusittu. Kun yksityisen röntgenlähetteessä oli ongelmia, kuva otettiin ja paperi luvattiin hoitaa kuntoon.

Niin surullista, että hyvät ja äärimmäisen joustavat palvelut ovat uhattuna, koska lääkäreitä ei ole. Someron kaupungin kädet on samalla sidottu.

kukkis

Vihdoinkin…..kiitos!

Todella tyytyväinen asiakas

Itse ja koko perhe saanut aina loistavaa palvelua Someron terveyskeskuksessa. Todella ikävää, että lääkäreitä ei saada ja hyviä palveluita joudutaan sen takia supistamaan. Olisi jotenkin helpompi hyväksyä, jos rahat olisivat Someron kaupungilta loppu.
Pitkäaikaisia eläkkeelle jääviä lääkäreitä jää varmasti meidän tavoin moni muukin kaipaamaan.