Kiinan itärannikko valmistautuu Taiwania murjoneen taifuuni Lekiman iskuun viikonloppuna

0

Kiinan väkirikas itärannikko valmistautui perjantaina Taiwania ja Japanin eteläsaaria murjoneen taifuuni Lekiman rantautumiseen. Taifuunin odotetaan pyyhkäisevän Kiinan rannikkoalueiden yli viikonlopun aikana.
Osissa Jangtsea ja Keltaistajokea on tulvavaroitus. BBC:n mukaan yli 50 metriä sekunnissa nopeimmillaan puhaltaneen taifuunin odotetaan rantautuvan Kiinaan lauantain puolella. Tuhansia ihmisiä on kehotettu varautumaan mahdollisiin evakuointeihin.
Lekima on vuoden yhdeksäs taifuuni, joka voimistui supertaifuunin luokkaan viikon aikana. Viranomaiset laskivat sen kuitenkin myöhemmin takaisin taifuunin luokkaan, kertoi CNN.
Perjantaina Taiwanin pohjoisosissa 40 000 kotitaloutta oli sähköttä. Ilmatieteilijöiden mukaan vettä saattoi sataa paikoin jopa 900 millimetriä eli melkein metrin verran. Guardianin mukaan noin 300 lentoa peruttiin Taiwanissa taifuunin vuoksi. Myös saaren junaliikenne katkaistiin.

Taiwan kärsi myös maanjäristyksestä

Taiwania koetteli aiemmin torstaina myös saarta tärisyttänyt maanjäristys, jonka voimakkuus oli 5,9. Ainakin yksi nainen kuoli, ja yli 10 000 kodista katkesi sähkö. Maanjäristyksen vuoksi saarella pelättiin myös mutavyöryjä.
CNN:n mukaan myrsky koetteli myös Japanin Riukiusaaria. Suurin kaupunki myrskyn tiellä oli 54 000 asukkaan Miyakojima, joka sijaitsi lähellä myrskyn silmän kulkureittiä. Saarille satoi arviolta 200 millimetriä vettä.
Väkirikkain kaupunki myrskyn kulkureitillä on 26 miljoonan asukkaan Shanghai esikaupunkialueineen, joka on Kiinan suurin asutuskeskus. Myrsky kulkee ennusteiden mukaan Shanghain yli lauantain aikana. Rankkasateiden ja voimakkaiden tuulien arvellaan jatkuvan Shanghaissa koko viikonlopun.
Lekima on voimakkain taifuuni alueella viiteen vuoteen. Taifuunit iskevät Kiinaan usein kesäkuukausina, mutta ilmastotieteilijöiden mukaan myrskyt ovat tänä vuonna iskeneet verrattain harvoin.

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-49287907
https://edition.cnn.com/2019/08/08/asia/typhoon-lekima-intl-hnk/index.html

STT

Kuvat: