Torirauhan turvaajat – Järjestyksenvalvojat pitävät huolta Iltatorien sujuvuudesta

0
– Kyllä tästä hommasta pitää tykätä, että tätä jaksaa tehdä. Jari Arffman (vas.) ja Jani Kurvinen toimivat järjestyksenvalvojina Iltatoreilla. Kuva: SSS/Jan Sundman

– Niin kauan tapahtuma sujuu hyvin, kun me järjestyksenvalvojat ollaan näkymättömiä, Jari Arffman toteaa.

Arffmanilla on takanaan neljäkymmentä vuotta järjestyksenvalvojan tehtävissä. Iltatorilla hän on mukana ensimmäistä kesää.

Vieressä seisova Jani Kurvinen sen sijaan on viettänyt torilla jo useamman kesän. Esimiehen roolissa hän on ollut viiden vuoden ajan.

Iltatorilla järjestyksenvalvojat näkyvät yleisölle yleensä vain taustahahmoina, ja hyvä niin. Se kertoo siitä, että tapahtumista selvitään ilman sen suurempia välikohtauksia.

Iltatoritorstaisin järjestyksenvalvojilla riittää kuitenkin monenlaisia työtehtäviä. Vastuualueita ovat niin lavan alue kuin toiselle puolelle toria levittyvä kirpputorimyyjien valtakunta.

Illan keikan aikana järjestyksenvalvojien on huolehdittava ainakin siitä, että yleisöalueella ei tupakoida tai juoda alkoholijuomia. Sitäkin on pidettävä silmällä, että ihmiset eivät kiipeile puihin saavuttaakseen paremman näköyhteyden illan esiintyjään.

– Ihmeen hyvin porukka täällä käyttäytyy, Arffman kuitenkin painottaa.

Joskus esitykset vetävät torille niin paljon väkeä, että on tehtävä päätös Horninkadun sulkemisesta liikenteeltä.

Keikan aikana myös artistien lavalle pyytämät ihmiset työllistävät järjestyksenvalvojia. Viime viikolla Teflon Brothers kutsui yleisöä seurakseen lavalle, ja aiemmin tänä kesänä Daruden dj-koulu toi lavalle jopa parisenkymmentä lasta. Näissä tilanteissa valvojien on tarkkailtava, millaisia ihmisiä lavalle pääsee.

Keikkojen aikana tulee tehtyä myös havaintoja siitä, millaisia faneja kukin artisti vetää puoleensa. Osa ihmisistä ainakin saapuu torille oli artisti sitten kuka hyvänsä.
Arffmanin mukaan kaikenlaisia ihmisiä saapuu aina keikoille. Esimerkiksi Hevisauruksen tähdittämällä Iltatorilla hän kertoo nähneensä myös esitystä fiilisteleviä eläkeikäisiä ihmisiä.

Joskus myös pikkulapset työllistävät järjestyksenvalvojia. Näin kävi ainakin Hevisauruksen keikan aikana, kun kolme lasta joutui eroon vanhemmistaan. Kaikki lapset kuitenkin löytyivät ja palautuivat vanhempiensa luokse.

– Tämän päivän lapset ovat niin fiksuja, että ne tajuavat tällaisissa tilanteissa pyytää apua järjestyksenvalvojalta tai muulta vanhemmalta, sen sijaan että lähtisivät omin päin etsimään vanhempiaan vaikkapa Plazan suunnalta, Kurvinen sanoo.

Järjestyksenvalvojakaksikko on sitä mieltä, että kahta samanlaista iltatoria ei ole olemassakaan. Jokaisessa torstaissa on jotain erilaista.

Joskus lavalle nousee tuttu artisti, joskus saa kuulla jotain aivan uutta. Esimerkiksi tänään torstaina torin lavalle noussut Combo di Bosa -yhtye ei ollut Arffmanille etukäteen tuttu.
– En ole kuunnellut koskaan. Tulpat vain korviin ja lavan reunaan katsomaan yleisöä.