Uudet penkit pääsivät käyttöön Muurlassa

0
Tässä ne nyt ovat, näyttää Muurlan Opiston kehittämispäällikkö Sanna Ajomaa kylän uusia ulkoilmapenkkejä. Lauantain markkinoilla penkeiltä saatiin seurata muun muassa keskiaikaista Buhurt-ottelua. Kuvat: Kirsi-Maarit Venetpalo

Muurlan Wanhanajan markkinoilla oli lauantaina hyvä katsella keskiaikaisia Buhurt-ottelunäytöksiä. Ottelut olivat näyttäviä, ja katselumukavuutta lisäsivät upouudet penkit.

Muurlan Opisto on hankkinut 14 ulkoilmakatselupenkkiä, jotka otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön markkinoilla, opiston puistossa ja pihapiirissä. Paikalliselta yrittäjältä Matti Pentikäiseltä tilatut penkit oli saatu juuri torstaina.

– Hanke sai alkunsa siitä, että kylältä puuttui ulkoilmatapahtumissa käytettävät katsomopenkit, kertoo Muurlan Opiston kehittämispäällikkö Sanna Ajomaa.

 

Muurlan Opisto tarttui asiaan, ja viime vuonna Wanhanajan markkinoilla esiteltiin jo penkin prototyyppiä, josta ihmiset saivat antaa palautetta. Markkinoilla järjestettiin myös huutokauppa, jonka varat menivät penkkien hankintaan.

– Huutokaupalla saatiin jalat, ja toinen puoli saatiin Ykkösakselilta hankerahoituksena. On hienoa, että myös penkkien ensilanseeraus saatiin tehdä Wanhanajan markkinoilla, Ajomaa sanoo.

Tukevat penkit painavat noin 30 kiloa kappale. Istuinosa on tehty puusta, ja jalat ovat metallia. Penkkejä voi jatkossa vuokrata Muurlan Opistolta, missä niitä myös säilytetään.

– Penkkejä voivat vuokrata yksityiset juhlanjärjestäjät, yhdistykset, seurat ja yritykset. Vuokra pyritään pitämään kohtuullisena, Ajomaa kertoo.

Penkin istuinosa on 2,6 metriä pitkä, ja siihen mahtuu 5–6 istujaa. Yhteensä istumapaikkoja on tarjolla siis vähintään 70:lle, jopa 84:lle hengelle.

Penkeille oli käyttöä myös Suomen Kanihyppääjät ry:n järjestämän kanihyppykilpailun katsomossa. Kanihyppykisa pidettiin Muurlan Wanhanajan markkinoilla nyt ensimmäistä kertaa, ja suloisten eläinten ihastelijoita riitti.

Mukana oli kymmenkunta ohjaajaa ja noin 40 kania. Suurin osa harrastajista tuli vähän kauempaa, kuten Turun ja Porin seuduilta. Salosta mukana oli Maija Suni , joka on harrastanut kanihyppykisoja jo parikymmentä vuotta. Sunilla on 15 lemmikkikania.

– Tällä hetkellä Salon seudulla ei ole kauheasti harrastajia. Mutta se kulkee yleensä sykleissä, eli jossain kohtaa tulee taas enemmän, Suni toteaa.

– Harrastuksen aloittaminen on kanista kiinni: haluaako se hypätä. Jos haluaa harrastajaksi, varmin tapa on hankkia esteille jalostettu kani. Tavallinenkin kani voi haluta hypätä, mutta sitä ei voi tietää, hän opastaa.

Hulvatonta tanssia Elolauantaissa

Wanhanajan markkinoiden lisäksi Muurlan raitille toi lauantaina väkeä M-Market Muurlan pihapiirissä pidetty Elolauantai. Vierekkäiset tapahtumat täydensivät hyvin toisiaan, ja ihmiset risteilivät sujuvasti molempien välillä.

Jo seitsemännen kerran pidetyn Elolauantain uutuutena oli leikkimielinen tanssikisa. Kisaan oli kutsuttu paikallisia osanottajia, ja tanssiparit arvottiin vain puolta tuntia ennen kilpailun alkua. Kukaan ei myöskään tiennyt, millaisia kilpailutehtäviä oli luvassa.

Muurlalainen vapaa-ajan asukas Susanne Malkamäki ja Trailermanin yrittäjä Tomi Kakko päätyivät pariksi, ja voittivat kolme ”osakilpailua”, vaikka eivät olleet koskaan ennen edes nähneet toisiaan.

– Aika vaikeaa on yhtäkkiä eläytyä, kun tehtävä annetaan, Kakko myönsi kisan lopuksi.

– Ja kun ei tunne toista, on vaikeaa löytää yhteys, Malkamäki kuvaili.

Hyvin yhteys kuitenkin tuntui löytyvän. Malkamäki ja Kakko vetivät muun muassa parhaat tangotaivutukset ja näyttelivät parhaiten tanssin, jossa mies yritti lepytellä vaimoaan. Häävalssissa voittoa ei tullut, mutta Kakolta repesivät housut.

Kisan järjestänyt tanssinopettaja, muurlalaisen Tanssikoulu Vietävän Hyvään Veli-Matti Keikkala oli kaikista osanottajista ylpeä.

– Jokainen heittäytyi mukaan hienosti, ja kenelläkään ei ollut otsa rypyssä.

Keikkala on järjestänyt jo 20 vuotta leikkimielisiä ja vähän virallisempiakin tanssikisoja. Nyt hän halusi tuoda tanssin iloa oman kotiseudun tapahtumaan.

– Ilman muuta järjestämme tällaisen kisan täällä myös ensi vuonna ja todennäköisesti jotain muutakin, hän arvelee.