Västanfjärd on vuoden varsinaissuomalainen kylä

0
Västanfjärdin kyläyhdistyksen perustama teatteri esitti viime kesänä Prinsessa Ruususta. Vanhan kalkkivaraston raunioille rakennettu esiintymislava valmistui toissa vuonna talkoovoimin.

Varsinais-Suomen Kylät ry on valinnut vuoden varsinaissuomalaiseksi kyläksi Västanfjärdin. Kemiönsaaren Västanfjärd oli valittiin kuuden hakijan joukosta. Lisäksi päätettiin jakaa kunniamaininta kilpailussa toiseksi tulleelle Naantalin Röölälle sekä erityinen kannustuspalkinto Pöytyän Kyröön.

Vuoden 2019 vuoden kylä -kilpailua käytiin teemalla Omaleimainen kylä. Tavoitteena oli löytää kylä, jota on kehitetty suunnitelmallisesti jonkin teeman ympärillä ja joka tunnetaan muuallakin. Kylän imagoa on kenties jopa brändätty.

Västanfjärd oli itsenäinen kunta vuoteen 2009. Siten vuoden kylä haastaa Varsinais-Suomen Kylät ry:n mukaan perinteistä kyläkäsitystä. Käytännössä Västanfjärdin kylä koostuu useammastakin kylästä ja aktiivisia yhdistyksiä on parisenkymmentä. Keskeisenä yhteistyölinkkinä ja verkottajana yhdistysten ja yritysten välillä toimii Västanfjärdin kyläyhdistys.

– Omaleimaisena kylänä Västanfjärdillä on selkeitä vahvuuksia. Kylällä ymmärretään ainutlaatuisen kalkkikaivos- ja merenkulkuhistorian merkitys. Historiasta ja nykyajasta syntyykin yhteisön voimin monenlaisia tapahtumia, polkuja ja elävää kulttuuria luontoon ja kulttuurimaisemaan, Kalkholmenin lavalle ja kaivoksille. Västanfjärdissä puhutaankin erityisestä hiljaisuusmatkailusta, todetaan palkinnon myöntämisperusteissa.

Kylä on toisaalta joutunut pitämään myös ääntä kirjaston ja vanhainkodin puolesta – jotka onnistuttiinkin säästämään. Kylällä on toimiva kyläkoulu, Suomen vanhin K-kauppa sekä tunnettuja matkailuyrityksiä.

Kylässä järjestetään paljon tapahtumia. Niistä tiedottaa kylälehti Västanfjärd Bulletin.

Kylän tunnuslauseeksi on valittu Allting är lite bättre i Västanfjärd, eli Kaikki on pikkuisen paremmin Västanfjärdissä. (SSS)