Veturitallin uusi Reichstein-näyttely tarjoaa elämyksiä koko perheelle

0
Alexander Reichsteinin näyttelyssä Veturitallissa nähdään muun muassa teos He olivat täällä.

Venäläissyntyinen taiteilija Alexander Reichstein (s. 1957) tuo tänä syksynä Saloon mielikuvituksellisen, tunnelmallisen ja interaktiivisen näyttelyn Ajan myötä, joka sopii koko perheelle. Moniaistisen taidekokemuksen tarjoava näyttely avautuu taidemuseo Veturitallissa 21. syyskuuta.

Suomessa vuodesta 1990 alkaen asuneen Reichsteinin taide kumpuaa eurooppalaisille tutuista tarinoista, joita hän ensin kuvitti kirjoihin. Myöhemmin kuvista kasvoi moniulotteisia hahmomaailmoja ja interaktiivisia näyttelyitä.

Salon näyttelyn valmistamiseen on saanut osallistua myös museoyleisö lahjoittamalla kesän aikana kirjoja materiaaliksi teokseen Poistettu.

 

Reichstein rakentaa Veturitallin saleihin viisi erilaista todellisuutta, joiden teemat käsittelevät olevaa ja mennyttä ympärillämme. He olivat täällä -kokonaisuus näyttää joukossamme olleet aiemmat asukkaat pimeässä loistavien hahmojen muodossa. Teoksessa kuullaan lähteneiden kuiskauksia ja henkäyksiä kaukaisilta ajoilta.

Mutatis Mutandis taas sisältää erimuotoisia ”kivisiä” veistososia, joita saa tunnustella ja tutkia, purkaa ja rakentaa uudelleen. Ihmisen ja eläimen osista rakentuu näyttelykävijöiden mielikuvituksen mukaan erilaisia olentoja.

Veistosinstallaatio Arkipelago koostuu pienistä kivisaarista ja niiden asukkaista. Saari tulkitaan usein ihmisen yksinäisyyden tai erillisyyden symboliksi, ja ajatus vain korostuu, kun saaria on paljon.

Vuodenaikojen vaihtumista käsittelevä kokonaisuus 12 kuukautta tutkii ajan kulkua ja vuodenaikojen vaihtelua sekä kertoo erilaisista kalentereista. Installaatio rakentuu lasten tekemiä askartelutöitä hyödyntäen ja lasten oma syntymäpäivä huomioiden.

Ajan myötä -näyttely on esillä taidemuseo Veturitallissa 12. tammikuuta 2020 saakka.