Yli 300 alokasta vannoo sotilasvalan torstaina Salossa – ohimarssi sulkee Tahkonkadun ja Perniöntien liikenteeltä hetkeksi

1
Sotilasvalatilaisuus järjestettiin viimeksi Salossa vuonna 2007. Silloin noin tuhat uunituoretta jääkäriä, pioneeria ja viestimiestä marssi näyttävästi Salon keskustassa. Arkistokuva SSS/Minna Määttänen.

Porin prikaatin 310 alokasta vannoo sotilasvalan tai antaa sotilasvakuutuksen torstaina Salossa. Alokkaat ovat pääosin Varsinais-Suomesta tai Satakunnasta.

Salossa valan vannovat alokkaat ovat heinäkuun saapumiserästä ja he palvelevat Satakunnan jääkäripataljoonassa ja Varsinais-Suomen huoltopataljoonan 1. huoltokomppaniassa.

Salon Urheilupuistoon odotetaan myös runsaasti alokkaiden läheisiä yleisöksi.

ALOKKAAT vannovat sotilasvalan Urheilupuiston urheilukentällä. Tilaisuus alkaa kello 10 ja sen esilukijana on kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Sotilasvakuutus taas annetaan Urheilutalolla. Vakuutuksen antavat yleensä uskontokuntiin kuulumattomat ja harvinaisempiin uskontokuntiin kuuluvat. Salossa sotilasvakuutuksen esilukijana toimii kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen. Tilaisuus Urheilutalolla alkaa jo kello 9:30.

Sotilasvalan ja -vakuutuksen ottaa vastaan Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa. Tilaisuudet komentaa Varsinais-Suomen huoltopataljoonan komentaja majuri Mika Heikkilä.

 

Sotilasvalatilaisuus katkaisee liikenteen Tahkonkadulla ja Perniöntiellä torstaina noin kello 10:50-11:20.

 

ENNEN sotilasvakuutusta ja -valaa yleisön on mahdollista tutustua Puolustusvoimien kalustonäyttelyyn urheilukentän ja tekonurmen vieressä olevalla hiekka-alueella. Kalustonäyttely avautuu kello 9.

Kapteeni Timo Hiljanen Porin prikaatista kertoo, että kalustonäyttelyssä on esillä Satakunnan jääkäripataljoonan ja Varsinais-Suomen huoltopataljoonan keskeisin koulutuskäytössä oleva kalusto.

– Esillä ovat muun muassa RG32M partioajoneuvo, XA-360 AMV panssaroitumiehistönkuljetusajoneuvo, MUAS Orbiter tiedustelulennokki, jalkaväen viimeisintä aseistusta ja suojavarusteita ja uusin kenttäkeitin.

SOTILASVALAN jälkeen alokkaat ja kalusto lähtevät ohimarssiin. Ohimarssin reitti kulkee Tahkonkadulta Perniöntietä pitkin Kiskontielle.

Ohimarssin ottaa Urheilutalon kohdalla vastaan Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa. Hänen seurassaan ovat salolainen veteraani Esko Lehtinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juhani Nummentalo, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen ja kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Ohimarssin takia Tahkonkatu ja Perniöntie on suljettu liikenteeltä noin puolen tunnin ajaksi alkaen kello 10:50.

VALATILAISUUDEN alokkaat saapuvat Saloon jo aamulla. Hiljasen mukaan joukot saapuvat porrastetusti reittiä Säkylä–Aura–Salo. Alokkaat tulevat kahdeksalla kalustonäyttelyyn ja ohimarssiin osallistuvalla ajoneuvolla kello 8.30 mennessä ja kymmenellä linja-autolla kello 9.20 mennessä.

– Jonkin verran jonoutumista saattaa esiintyä, mutta saapumisaikataulun porrastuksesta johtuen ne ovat kohtuullisia, arvioi Hiljanen.

Alokkaat lähtevät valatilaisuuden jälkeen viikonloppuvapaalle.

Salon kaupunki toivoo kaupunkilaisten ja yhteisöjen liputtavan tapahtuman kunniaksi.

 

SSS näyttää valatilaisuuden ja ohimarssin suorana lähetyksenä verkkosivuillaan torstaina 15.8. Lähetys sotilasvalatilaisuudesta alkaa noin kello 10 ja ohimarssista noin kello 10:45.
Videot tilaisuuksista ovat katsottavissa verkossa striimauksen jälkeen.

 

Salossa valatilaisuus viimeksi vuonna 2007

Porin prikaatin elokuun sotilasvalat on pidetty vuodesta 2016 joukkoyksiköittäin eri paikkakunnilla. Näin siksi, että prikaatin toiminta-alueella halutaan saada mahdollisimman suuri kattavuus maanpuolustustilaisuuksille, kuvailee kapteeni Timo Hiljanen Porin prikaatista.

– Samalla yhdelle paikkakunnalle ei kohdennu liian suurta yleisömassaa seuraamaan tapahtumaa, vaan se pystytään järjestämään mahdollisimman kompaktina, hän jatkaa.

Salossa Porin prikaatin vala on järjestetty viimeksi 2007.

TORSTAINA järjestetään valatilaisuus myös Loimaalla. Siellä alokkaita on noin 410. Myös nämä alokkaat ovat astuneet palvelukseen pääosin Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta.

Porin prikaatin Niinisalon varuskunnassa palvelevat vannovat valansa perjantaina Jalasjärvellä ja Kurikassa.

Porin prikaati on monella osa-alueella maavoimien suurin yksikkö. Varusmiesten saapumiserien koon kanssa on vaihtelua Karjalan prikaatin kanssa puolin ja toisin, kertoo Hiljanen.

KATSO myös video Paimion sotilasvalatilaisuudesta viime vuoden elokuulta.

Paimion ohimarssi vuonna 2018.

Kysymys

Eikö sotilasvakuutuksen kuuluisi lukea sellainen, joka on käynyt armeijan?