Yli-Kiikka kertaa 30 – konkarimestari päihitti nuoremmat haastajat

0
Emmi Hyrkäs ja Annika Sihvonen olivat Hevonpään SM-kisojen onnistujia. He olivat mitaleilla viikonlopun molemmissa lajeissa ja Sihvonen vielä mestari 3x40 laukauksen asentokilpailussa. (kuva: Jarmo Laakso)

Jarmo Laakso

Kokemus tuntui olevan valttia, kun naiset ampuivat pienoiskiväärin makuukisaa Halikon Hevonpään SM-kilpailuissa. Isokyrön Marjo Yli-Kiikka ampui jo 30. Suomen mestaruutensa, vaikka naisen huippuvuodet sanojensa mukaan ovat jo takana päin.

– Oikeastaan olen tätä mestaruutta jo odottanut, vaikka viime vuosina en enää ole harjoitellut takavuosien tapaan. Ammunta taitaa olla sellaista, kun sen kerran kunnolla oppii, ei se ihan heti unohdu, Yli-Kiikka heittää.

Hän lisää ammunnan olevan hänellä hyvä harrastus, jossa joukkueen puolesta pitää SM-kisoissa skarpata. Sehän onnistui, kun IMAS voitti selvällä erolla toiseksi sijoittuneen järjestävän seuran Salon Seudun Ampujien joukkueen.

Perjantain asentokilpailussa Savonlinnan Annika Sihvonen ampui iloisesti SM-kultaa ja oli lauantaina makuukisassa hopealla.

– Tähtäimessä oli tässä makuukisassa ampua 620, mutta ihan siihen en yltänyt. Marjo (Yli-Kiikka) siihen näytti yltävän. Eiliseen finaaliin olen todella tyytyväinen varsinkin, kun tämä kausi on ollut minulla pienoinen pettymys, Sihvonen toteaa.

Asentokilpailun peruskisan ylivoimaisesti voittanut Simpeleen Emmi Hyrkäs ei finaalissa enää onnistunut samalla tapaa, kuin SE-tuloksen 454,6 päättyneessä Salon ampumakisoissa vajaa kuukausi sitten. Nyt hän oli pronssilla (437,5).

– Eilinen finaali ei kulkenut, sillä taisi latautuminen purkautua onnistuneeseen peruskilpailuun. Toisaalta edustusvalintojen kannalta peruskisa on tärkeä, Hyrkäs mietti.

Hän lisäsi vielä, että makuussa hänellä asento oikein ollut vakaa eikä tuntunut hyvältä. Hyvät kympit jäivät ampumatta. Asentokilpailuun on hänellä valintoihin riittävät tulokset ja edessä ovat kuun vaihteen Rion maailmancup sekä elokuun 12. alkavat EM-kisat Italian Bolognassa.

Miesten 3×40 laukauksen asentokilpailussa Haminan Aleksi Leppä ampui nousujohteisesti ja ohitti viimeisellä laukauksella finaalissa tasaisen kilpakumppaninsa Kankaanpään Juho Kurjen. Parivaljakko on lähdössä myös Rion maailmancupiin.

– Tällaisia tiukkoja kisojen pitäisikin olla. Itsellä alku finaalissa oli vaisu ja sinne tuli myös tuo käsittämätön 8,3. Lopussa puristus ei enää riittänyt kymppiin, mutta 9,8 riitti Juhon lyömiseen, Leppä iloitsi.

Kolmanneksi ampui Raaseporin Joni Stenström, joka muutama vuosi sitten ihastutti Hevonpäässä katsastusammunnoissa. Nyt peruskisan 1 155 ei miestä tyydyttänyt.

– Tämä kausi on ollut hyvä, vaikka takana on pari vaisumpaa kautta. Tuo peruskisan tulos jäi tosin selvästi toukokuun lopun tuloksesta 1 176, jonka ammuin Münchenin maailmancupin kisassa.

Sunnuntaina Hevonpään SM-kisat jatkuvat miesten makuukisalla, jossa osanottajia on paljon. Kisassa ammutaan neljä karsintaerää, joista parhaat selviävät 30 ampujan peruskilpailuun.