Finlandia-palkittu Puhdistus nähdään Salossa ensimmäistä kertaa

0
Viron maaseudulla asuvan leskirouvan Aliide Truun (Merja Koivaara) luokse saapuu yllättäen nuori venäläisnainen Zara (Anni Salomaa).

Salon teatterin syksy jatkuu totutuissa merkeissä. Jännitystä, draamaa ja syviä tunteita tarjoilee tällä kertaa Sofi Oksasen Finlandia-palkittu Puhdistus .

Näytelmä on saanut kantaesityksensä Kansallisteatterissa vuonna 2007. Oksanen kirjoitti näytelmän pohjalta romaanin, joka sai Finlandia-palkinnon seuraavana vuonna. Salossa Puhdistus nähdään nyt ensimmäistä kertaa.

Puhdistuksen ohjaa Tapio Väntsi, joka on tullut salolaisille tutuksi lähinnä koko perheen näytelmistä, kuten Joulupukki ja noitarumpu , Saiturin joulu , Rölli sekä Kaunotar ja hirviö .

Ajatus Puhdistuksen ohjaamisesta syntyi puolisentoista vuotta sitten.

– Kerroin ideasta Pauliinalle (Salon Teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius ), joka innostui ajatuksesta kovin, Väntsi kertoo.

Väntsi kuvailee Puhdistusta nimenomaan selviytymistarinaksi.

– Puhdistus on tarina kahdesta eri sukupolven naisesta, jotka selviytyvät epätoivoisilta vaikuttavista ajoista.

– Yksilön kokemus on keskiössä, mutta myös Viron lähihistoria avautuu näiden sorrettujen naisten kautta.

Puhdistuksen ohjaaja Tapio Väntsi on salolaisille entuudestaan tuttu lähinnä koko perheen näytelmistä.

Väntsi sanoo ohjauksensa olevan uskollinen alkuperäiselle käsikirjoitukselle. Tekstiä hän sanoo sovittaneensa vain hyvin vähän.

Sofi Oksasen kirjan Väntsi luki kesällä, harjoitusten ollessa jo käynnissä.

– Kirjan lukeminen syvensi henkilöiden mielenliikkeitä ja tunteita. Näytelmä eroaa jonkin verran kirjasta ja elokuvasta. Kirja on yksityiskohtainen, rankka ja synkkä. Näytelmä on armollisempi ja näyttelijöiden tulkittavaksi jää paljon, Väntsi kertoo.

Väntsin mukaan näytelmä ei ole ahdistava vaan nimensä mukaisesti puhdistava.

– Näytelmässä on väkivaltaa ja kamalia juttuja, mutta silti ahdistava on väärä sana kuvailemaan sitä.

Näytelmässä eletään vuotta 1992 eli itsenäisen Viron ensimmäisiä hetkiä. Viron maaseudulla asuvan vanhan leskirouvan Aliiden ( Merja Koivaara ) luokse saapuu yllättäen nuori ja kaltoinkohdeltu venäläistyttö Zara ( Anni Salomaa ).

Zara pakenee Venäjän mafiaa, joka on pitänyt häntä seksiorjanaan. Näiden kahden naisen kohtaaminen ja keskustelut herättävät Aliiden torjutut muistot sodanjälkeisen Neuvosto-Viron ajalta – kuulustelut ja pelon ilmapiirin.

Puhdistus on myös rakkaustarina, sillä Aliiden Mieleen nousee myös hyvin yksityinen ja salainen synti: pakkomielteinen, kielletty rakkaus.

Näytelmässä liikutaan kahdessa eri tasossa myös musiikillisesti.

– Zaran maailmassa kuullaan paljon konemusiikkia, menneisyydessä soi valtasoittimena sello, kertoo sävellyksestä ja äänisuunnittelusta vastaava Jouni Lehtonen .

Nuori Aliide (Sonja Leino) piilottelee väärällä puolella ollutta Hansia (Jerry Sarlin), ettein tämä jäisi kiinni.

Aliide-rouvaa näyttelevä Merja Koivaara sanoo olevansa unelmaroolissaan.

– Olen halunnut näytellä Aliidea siitä asti kuin Puhdistuksen. Aliiden tunneskaala on huikea. Ihailen Aliidea, hän on rohkea selviytyjä, vaikka joutuukin tekemään elämässään rankkoja valintoja, Koivaara sanoo.

Nuoren Aliiden roolissa nähdään Sonja Leino .

– Näytelmän teksti meni ja menee yhä syvälle. Teksti on todella vaikuttava ja toivon, että sen henki ja sanoma välittyvät omalta kohdaltanikin, Leino pohtii.

Muissa rooleissa ovat Jerry Sarlin (Hans), Jyrki Nurmi (Martin), Mikko Polojärvi (Lavrenti) ja Aki-Matti Kallio (Pasa).

 

Merja Koivaara sanoo olevansa unelmaroolissaan Aliidena. – Aliiden rooli päihittää jopa Niskavuoren Hetan, hän sanoo.
Anni Salomaa näyttelee Puhdistuksessa nuorta Zaraa, joka pakenee Venäjän mafiaa.

Puhdistus herätti runsaasti kiinnostusta jo näyttelijöiden casting-tilaisuudessa tammikuussa. Paikalla saapui peräti kolmisenkymmentä hakijaa.

– Hakijoiden määrä oli täysi yllätys. Valinta ei ollut yksinkertainen, näyttelijöiden taso on Salossa kova, Väntsi sanoo.

Näytelmän harjoitukset alkoivat heti castingin jälkeen.

– Kesällä pidettiin vähän taukoa, mutta sen jälkeen on harjoiteltu ahkerasti.

Näytelmän kesto on väliaikoineen miltei kolme tuntia. Näytelmän suositusikäraja on 15 vuotta.

Puhdistuksen ensi-ilta Salon Teatterilla lauantaina 21. syyskuuta kello 19. Esityskausi jatkuu 9.11. asti.

Näytelmästä kootaan oppimateriaalia kouluille

Salon Teatteri on kokoamassa koululuokille suunnattua oppimateriaalia Puhdistus -näytelmästä.

– Näytelmistä on kerätty aikaisemmin oppimateriaalia pienessä muodossa, mutta nyt tarjolle on tulossa ensimmäistä kertaa virallinen, laajempi kokonaisuus, Salon Teatterin taiteellinen johtaja Pauliina Salonius kertoo.

Oppimateriaali pitää sisällään muun muassa yhden kohtauksen näytelmästä, mikä mahdollistaa näytelmään tutustumisen jo etukäteen.

– Materiaalin avulla pyritään syventämään katsojakokemusta. Oppilaat voivat vastata erilaisiin näytelmään koskeviin kysymyksiin sekä pohtia, millaisia tunteita näytelmä herättää.

Saloniuksen mukaan oppimateriaalia voivat hyödyntää muutkin teatterissa kävijät.

– Materiaali on vapaasti kaikkien saatavilla.