Ulkoministeri Haavisto: Iran on vapauttanut latvialaisen merimiehen, jolle Suomi tarjosi konsuliapua

0

Iran on vapauttanut seitsemän Stena Impero -aluksen merimiestä, joiden joukossa on Suomelta konsuliapua saanut latvialainen merimies. Asian vahvistaa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Twitterissä.
Iran otti haltuunsa ruotsalaisvarustamon omistaman, Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin ja sen miehistön Hormuzinsalmessa Persianlahdella heinäkuun puolivälin jälkeen. Aluksella on 23 hengen miehistö.
Haaviston mukaan seitsikon vapautus on tärkeä askel kohti aluksen täyttä vapauttamista.
Stena Impero ohjattiin sen haltuunoton jälkeen Iranin eteläisen sataman Bandar Abbasin edustalle.
Iranin viranomaiset ovat antaneet julkisuuteen vaihtelevia selityksiä sille, miksi tankkerin matka katkaistiin. Yksi selityksistä on ollut, että aluksen epäillään rikkoneen merenkulun säännöstöä.

Iranilaistankkeri pimeni kartoilta

Iran on kiistänyt oletukset, että Stena Imperon haltuunotto olisi ollut vastaveto sille, että Britannia takavarikoi iranilaisen öljytankkerin Grace 1:n Gibraltarin edustalla heinäkuun alussa. Aluksen nykyinen nimi on Adrian Darya 1. Sen on epäilty rikkoneen EU-pakotteita yrittämällä viedä öljyä Syyriaan.
Iranilaistankkeri päästettiin jatkamaan matkaansa Välimerellä elokuun puolivälissä. Viimeksi se on havaittu maanantaina Syyrian ja Libanonin edustalla.
Muun muassa uutistoimisto Reuters ja uutissivusto Arab News kertoivat tiistaina, että tankkeri on sammuttanut transponderinsa ja siten kadonnut kansainvälisestä seurannasta.
Marine Traffic -sivuston seurannan mukaan Adrian Darya 1 ei ole päivittänyt sijaintiaan sitten maanantain. Ennen transponderin sammuttamista alus oli muuttanut kurssiaan merellä useita kertoja.
Aluksen on arveltu suuntaavan Syyriaan rikkoen Iranin lupauksia. Iranilaisten öljytankkerien tiedetään aiemminkin sammuttaneen transpondereitaan peitelläkseen sitä, minne ne toimittavat rahtinsa.

https://twitter.com/Haavisto/status/1169283807259836417
https://www.reuters.com/article/us-mideast-iran-tanker/iranian-tanker-adrian-darya-1-goes-dark-off-syria-idUSKCN1VO0XD
https://www.arabnews.com/node/1549131/middle-east
https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:416354/mmsi:422263900/vessel:ADRIAN%20DARYA%201

STT

Kuvat: