Irkkumusiikkia harpuilla, kanteleella ja punkisti

0
Viisimiehinen 7 Stout Clan soittaa kelttipunkkia kiltteihin pukeutuneena.

Irlantilainen kansanmusiikki raikaa jälleen ensi maaliskuussa Salossa. Kolmen päivän aikana kuullaan yhteensä kuutta artistia ja kokoonpanoa kymmenessä eri tilaisuudessa.

– Järjestelyt ovat hyvällä mallilla. Bändit on buukattu ja melkein kaikki sopimukset allekirjoitettu, Arto Pasio kertoo.

Salo Irish Festivaalin järjestää ensimmäistä kertaa paikallinen yhdistys Salo Irish ry, joka on voittoa tavoittelematon yhteisö. Aiemmin Pasio, festivaalin tiedottaja Kauko Mäntylä ja joukko muita vapaaehtoistyöntekijöitä organisoivat tapahtuman valtakunnallisen Finnish-Irish Socieyty ry:n alaosastona.

– Yhdistyksen johtokunnassa on kahdeksan jäsentä. Festariaikaan tekijöitä on enemmän, mukaan värvätään kaikki sukulaiset ja kumminkaimat, Pasio sanailee.

Pasio on yhdistyksen puheenjohtaja ja Mäntylä toimii sihteerinä.

Festarin kuudesta esiintyjästä vain yksi, salolainen The Green Hope on esiintynyt tapahtumassa aiemminkin. Viisi muuta artistia tulkisevat irlantilaista perinnemusiikkia omista lähtökohdistaan.

Musiikillisesti äärilaitoja edustavat Kalajoelta kotoisin oleva Lyres of the Dunes ja jyväskyläläisjoensuulainen 7 Stout Clan. Lyres of the Dunesin muodostavat kaksi harpunsoittajaa, 11-kielisen kanteleen soittaja ja laulaja. Kokoonpanon ohjelmisto sisältää rauhallisia balladeja, joita nelikko tulkitsee myös stemmalaulaen.

7 Stout Clania Salo Irish Festivalin järjestäjät kuvaavat irkkupunkkaahaukseksi ja bändin livemainetta raivoisan hyväksi. Kiltteihin pukeutunut bändi yhdistää säkkipillit, banjot, mandoliinin ja tinapillin punk-tyylisesti.

– Lyres of the Dunes on erikoisuus: se on varmaankin ainoa suomalainen ammattimuusikoista koostuva bändi, jossa soittaa kaksi harpistia. 7 Stout Clan on vähän rankempaa, mihin Salossa on totuttu. Pojat vetää kelttipunkkia aika rankasti, Arto Pasio kuvailee.

Muita kevään esiintyjiä ovat folkista, americanasta ja bluegrassista vaikutteita ammentava Redhill Rats, vaasalaistrio The Rogues ja trubaduuri Kevin Sweeney . Sweeney on kotimaisissa artisteissa pysytelleen festarin historian harvoja Irlannissa syntyneitä muusikoita, mutta hänkin on asunut kauan Suomessa.

Salo Irish Festivaali järjestetään nykyisessä muodossaan ensi keväänä viimeisen kerran. Järjestäjät eivät ole lopettamassa tapahtumaa, vaan suunnitelmissa ovat uudistukset.

– Nykyinen formaatti on aika raskas. Voi olla, että järjestämme useampia tilaisuuksia vuoden mittaan, emmekä kolme, neljäpäiväistä pläjäystä. Irkkumusiikki ei suinkaan lopu, ja konsertteja tulee kyllä, Pasio vakuuttaa.

Pasio arvioi, että yleisömäärissä Salossa on tullut katto vastaan. Tapahtuman ainoa maksullinen konsertti Kivassa on myynyt loppuun useita kertoja, ja viime vuonna kävijöitä oli festarin eri tapahtumissa yhteensä yli 1 200.

– Se on valtavasti Salon kokoisessa kaupungissa. Olen joka vuosi yllättynyt kävijämääristä.

Seuraavan kerran irlantilaisbiisit soivat Salossa jo tänä syksynä. The Green Hope esiintyy torstaina 26. syyskuuta Plazassa Euroopan kielten päivän valtakunnallisessa päätapahtumassa.

Lokakuussa The Green Hope soittaa ravintola Hometownissa kuun 5. päivänä ja 18. päivänä Suomusjärvellä Kitulan Kulttuuripysäkin irlantilaisessa illassa.

Irlantilaisen tanssin koulu inSpiral Dance Company Finland puolestaan aikoo startata alkeiskurssin Salossa lokakuussa.