Jamunin pää raapi rengasta – noin 300 kiinnostunutta seurasi Vilppaan avoimia harjoituksia

0
223 sentin sylivälillä varustettu Jamuni McNeace osoitti Vilppaan avoimissa harjoituksissa, että ulottuvuutta on ns. riittävästi. (Kuvat: Kirsi-Maarit Venetpalo)

Vilpas järjesti keskiviikkona Salohallissa perinteeksi pikkuhiljaa muodostuvat avoimet harjoitukset. Näin kannattajat ja muut kiinnostuneet pääsivät näkemään tulevan kauden joukkueen ensimmäistä kertaa ennen viikonloppuna järjestettävää harjoitusturnausta. Heitä oli saapunut Salohalliin mukavasti noin 300 henkilöä.

Kun kotimaiset pelaajat ovat samoja, huomio kiinnittyi luonnollisesti amerikkalaisnelikkoon – tosin heistäkin yksi, Reggie Dillard, on tuttu viime kaudelta.

Se mikä viime kaudella puuttui, oli pitkä, puhdas ja ensisijaisesti donkkia hakeva sentteri. Nyt sellainen on 208-senttisen Jamuni McNeacen muodossa. McNeace osoitti leppoisassa ja paikoin varovaisessa joukkueen sisäisessä harjoitusottelussa, että hän pystyy lyömään palloa alaspäin juuri niin korkeista syötöistä kuin mitä YouTube-pätkät antoivat ymmärtää. McNeace tullee kolauttamaan päänsä korirenkaaseen jo avauskierrosten aikana.

Harjoituksia sivusta seuranneella Juho Nenosella oli jo tarina McNeacesta.

– Tiistain treeneissä McNeace teki jotain, mitä en ole nähnyt 14 vuoteen. Hän sai pallon vapariviivalla, otti yhden askeleen, horjahti, heitti pallon levyyn, otti sen itselleen ja löi alaspäin. Sanoi, että olisi muuten tullut askeleet. Teemukin (Rannikko) oli, että ”oho”, Nenonen paljasti.

Nelospaikalle kaavailtu DJ Lasterin vahvuus taas on voimalla kohti korirengasta hyökkääminen. Mutta jalat irtoavat häneltäkin parketista kevyesti ja korkealle – siitä osoituksena huutoäänestyksellä ratkaistun donkkikisan voitto. Hartiatkin ovat sopivan leveät vastustajan ison osaston pysäyttämistä ajatellen.

Kolmas uusi kasvo on laituri Tim Coleman, jonka näyttävyys ei ole ihan kahden edellä mainitun tasolla. Hänen tasonsa mitataan puhtaasti tilastopaperin oikean puoleisimmalla sarakkeessa, johon merkitään tehdyt pisteet.

– Intuitioilla ei ole tässä vaiheessa hirveästi merkitystä, mutta kyllä mulla on hyvä fiilis tästä nelikosta, Nenonen pohti hyväksyvän nyökkäyksen kera.

Uusi kasvo oli myös päävalmentaja Ville Tuominen, joka joutui kertaalleen korottamaan ääntään kesken harjoituksen. Se katkaisi samalla myös katsojien pulinan.

– Tämä oli eka kerta, kun pelasimme vapaasti ilman, että haimme mitään erityistä juttua.

– Varsinkin jenkeistä näki, että oli hermostunutta. He eivät tienneet onko tämä nyt show’ta tai pitäisikö vetää täysillä. Mutta hyvä, että saimme nyt jännitystä pois, Tuominen kertoi.

Yksi uusi kasvo unohtui: 15-vuotias Tuukka Juntunen painoi menemään vanhempiaan (ja isompiaan) vastaan miehekkäästi.

– Tuukka vetää täysillä ja hyvällä asenteella. Hän ei väistele eikä kumartele. Sillä ansaitsee jo muiden kunnioituksen ja silloin on helpompi tulla mukaan, Tuominen kehui.

– Ja sekin on hyvä pikkujuttu, että hän yrittää lämmittelyssä donkata.

Avointen harjoitusten meininki oli sopivan leppoisa Tim Coleman (vas.), päävalmentaja Ville Tuominen ja Jamuni McNeace.
Reggie Dillard yritti pysäyttää Aatu Kivimäkeä käsilukolla.

Intensiteetti on viikonlopun avainsana

Vilpas isännöi viikonloppuna kauden avaavaa Hanhivaara-turnausta. Kotijoukkue kohtaa perjantaina tallinnalaisen TLU Kalevin ja lauantaina liiganousija Lahti Basketballin. Turnauksen neljäs joukkue on Kouvot, joka kohtaa Lahden perjantaina ja Kalevin lauantaina.

Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kehottaa yleisöä seuraamaan erityisesti yhtä asiaa: intensiteettiä.

– Tässä on ollut vasta yhdeksän päivää aikaa kasata koko konseptia. Kaikki halutut asiat ovat olemassa, nyt aloitetaan hioa niitä, Tuominen kertoi eilisen yleisöharjoituksen jälkeen.

Lahti saa neljännen amerikkalaispelaajansa Suomeen vasta viikonloppuna ja pelaa Salossa kolmella ulkomaalaisvahvistuksella. Vielä pahasti vaiheessa oleva Kouvot todennäköisesti kahdella. Kalevilla on koko nelikko kasassa.

– Odotan erityisesti Kalev-matsia. On hyvä kohdata erilaisen koriskulttuurin joukkue. Kalev on todella fyysinen ja siinä mitataan myös, että kestääkö pää, Tuominen ennakoi.

Kalevissa pelaa muun muassa kokenut Kaido Saks, jota Tuominen valmensi Tanskan vuosinaan Bakken Bearsissa.

Vilppaan ainoa poissaolija on Juho Nenonen, joka parantelee vielä tämän viikon päkiävammaansa.

– Jos nyt olisi menossa pudotuspelit, niin pelaisin… Tai olisin varmaan pelikiellossa, Nenonen kertoi viitaten viime kevään Kouvot-välieräsarjan episodiin.

Nenonen näyttää silmämääräisesti entistä hoikemmalta ja kireämmältä.

– Paino on vähän pudonnut ja lihasta tullut lisää, hän vahvisti havainnon.

Eli tulevalla kaudella nähdään entistä, no sanotaanko ”veemäisempi”, Nenonen?

– Se on tavoitteena.

Hanhivaara-turnauksen otteluohjelma

Perjantaina: klo 17.30 Kouvot–Lahti Basketball, klo 20 Vilpas–TLU Kalev.
Lauantaina: klo 16.15 TLU Kalev–Kouvot, klo 18.30 Lahti Basketball–Vilpas
Ennen lauantain otteluita pelataan LP Viestin oman harjoitusturnauksen avausottelut.

DJ Laster vei nimiinsä donkkikisan.
Taikuri Rannikko otti joukkueensa palaveriin kesken ottelun.
Riku Laineen (vas.) uhrautuva suoritus donkkikisassa sai ansaitut aplodit.