Kallistunut kaukolämpö nostaa asumiskuluja Salossa

5
Salolaiset taloyhtiöt maksavat kuntakohtaisia maksuja per neliö hieman enemmän kuin Suomessa keskimäärin maksetaan.

Salo sijoittuu valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle kuntakohtaisten kiinteistökulujen suuruudessa.

Kiinteistöliiton tiistaina julkistamassa Indeksitalo-vertailussa tarkastellaan kiinteistöveroja ja muita maksuja kuten vesi- ja jätemaksuja. Kustannuseristä suurin on kaukolämpö.

Vertailu ei kerro asumiskuluista kokonaisuudessaan: esimerkiksi asuntojen hintatasoa ei huomioida.

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien etujärjestö, jonka jäsenistä suurin osa on asunto-osakeyhtiöitä.

Salo erottuu vertailussa kuntana, jossa kaukolämmön hinta on noussut eniten edellisen vertailun jälkeen. Mukana on kaikkiaan 59 kuntaa.

Viime vuoden alussa Salon kaukolämmön hinta oli 67,75 euroa per megawattitunti. Tällä hetkellä se on 83,18 euroa.

Vielä kesäkuussa Salon Kaukolämpö Oy:n toimitusjohtaja Jarkko Niemi arvioi, että syyskuun hinnantarkistuksessa hintaa päästään laskemaan (SSS 19.6.). Näin ei kuitenkaan käynyt.

Salo ostaa kaukolämmön Vapon tytäryhtiöltä Salon Energiatuotanto Oy:ltä. Hinta perustuu indekseihin ja päästöoikeuksiin hintoihin, ja se tarkistetaan kolmesti vuodessa. Muutokset jäivät syyskuun tarkistuksessa niin vähäisiksi, että hinta pysyy ennallaan.

Seuraava tarkistus on joulukuussa, jolloin määritelty hinta tulee voimaan helmikuussa.

Indeksitalo-vertailussa lasketaan muuttujiltaan vakioidun indeksitalon kustannukset per kunta.

Vertailutalo seisoo omalla tontilla, ja siinä on neljä kerrosta. Talolle lasketaan vesi-, lämpö- ja jätekulut sekä verot.

Maksuja kertyi tämän vuoden vertailussa keskimäärin 2,72 euroa kuukaudessa per neliö. Halvin kunta on 2,15 euron Kempele ja kallein 3,18 euron Rovaniemi.

– Erot ovat melko isoja. Halvimman ja kalleimman välillä ero on vuositasolla satasia per asunto, sanoo talous- ja veroasiantuntija Juho Järvinen Kiinteistöliitosta.

Koska kaukolämmöllä on suuri merkitys taloyhtiöiden kuluissa, lämmityskulujen nousu johtaa vaihtoehtojen pohdintaan.

Salossa oman lisänsä yhtälöön tuo parhaillaan rakenteilla oleva Korvenmäen jätevoimala, joka tuottaa jatkossa Salon kaukolämmön.

– Turun seudulla on investoitu paljon uuteen tuotantoon, mutta investoinnit pitää tietysti myös maksaa. Esimerkiksi Turku Energian viesti on, ettei se voi Naantalin investoinnin vuoksi laskea kaukolämmön hintaa. Nähtäväksi jää, miten Salon jätevoimala vaikuttaa jätekustannuksiin ja Salon kaukolämmön hintaan, sanoo neuvontainsinööri Matts Almgrén Kiinteistöliitosta.

Almgrén kertoo taloyhtiöiden puntaroivan aktiivisesti, miten lämmitys kannattaa hoitaa. Hän neuvoo olemaan tarkkana laskelmien kanssa.

– Tärkeää olisi ensin selvittää, ovatko säädöt ja lämmityksenohjaus kunnossa. Voi olla, että kulutuksesta saa 10–15 prosenttia pois ihan jo sillä, että käy nämä läpi.

Mikäli taloyhtiö harkitsee irtautuvansa kaukolämmöstä kokonaan ja siirtyvänsä esimerkiksi maalämpöön, Almgrén pitää huolellista etukäteissuunnittelua ja jälkiseurantaa äärimmäisen tärkeänä. Hän muistuttaa, että maalämpö vaatii taloyhtiöltä enemmän perehtymistä ja työtä kuin kaukolämpö.

– Pelkästään järjestelmän säätämiseen menee kahdesta kolmeen lämmityskautta.

Varsinais-Suomen vertailulukuja

Kallein on Raisio

Raisio 3,15 e

Naantali 2,93 e

Kaarina 2,91 e

Turku 2,89 e

Salo 2,88 e

Lieto 2,85 e

Uusikaupunki 2,66 e

Koko maan keskiarvo 2,72 e

Epäilijä

Palkat eivät nouse, mutta kulut nousevat. Odotellaan nyt sitten, paljonko vesilaitos nostaa hintojaan.

Sähkö nousee koko ajan ikiliikkujan tavoin muutenkin.

Muurlalainen

Seuraavaksi pitää maksaa monen miljoonan yhdysputki tulevalta jätelaitokselta Salon jakeluverkkoon.

Entä mikä on hinta, kun pitää kustantaa jätelaitoksen yli 100 miljoonan investointi ja toimintakulut?

Negatiivisten kylä

Salolaiset ne jaksaa arvostella. Niin jätevoimalaa, junarataa, ohikulkutietä kuin IoT Campustakin.

Campuksen arvostelu on vähän laantunut, mutta aivan kuten Nokiankin kohdalla aikanaan; osa toivoo edelleen, että silläkin menisi huonosti, jotta pääsee sanomaan ”mitä minä sanoin”.

Matti

Kaikki indikaattorit kertovat, että Salolla menee huonommin koko ajan. Kaikki sukulaiseni, tuntemani nuoret muuttavat Salosta pois. Nuoret parit, nuoret lapsiperheet ja yksinäiset nuoret. Heitä on pajon, ovat muuttaneet Tampereelle, Turkuun ja osa rajojen ulkopuolelle. En tunne yhtään tuttavapiirini kuuluvaa nuorta, joka olisi jäänyt Saloon.

Se, että moitin päätöksiä ja vaadin organisaation keventämistä, johtuu pelkästään siitä, että päätökset ovat olleet vääriä. Salon tulot pienenevät ja velat kasvavat.

Eikö negatiivisen kylän olisi syytä olla huolissaan Salon ja salolaisten hyvinvoinnista. Tämä on kaikki ikävää tosiasiaa.

Positiivisuus on katoava luonnonvara

Campus olisi toteutunut pelkästään yksityisin varoin ja Salon kaupungin läsnäololla ilman rahapanostusta ihan samalla tavoin kuin nytkin, sanokoot Salon kaupungin rahankylvönnän puolustajat mitä tahansa. Kun kaupungin kassa on tyhjä niin se on tyhjä. Seuraavaksi sitten muutama miljoona junahankkeeseen, samalla kun mitään ei tapahdu massiivisen hallintokoneiston purkamisessa. Hyvältä näyttää 🙁