Lounais-Suomen Jätehuolto laajenemassa Satakuntaan

3
Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:öön tulee uusia osakkaita samoihin aikoihin, kun Salon Korvenmäen jätevoimala valmistuu.

Kuntien omistama Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH) laajenee Vakka-Suomeen ja Satakuntaan. Yhtiöön ovat tulossa mukaan uusina osakkaina Uusikaupunki, Vehmaa, Eurajoki ja Rauma.

Selvitykset ovat edenneet niin, että kunnat käsittelevät seuraavaksi aiesopimusta liittymisestä. Päätökset tehdään viimeistään lokakuun alkupuolelle, kerrotaan LSJH:n tiedotteessa.

Liittyvä kunta merkitsee yhtiön osakkeita ja siirtää jätehuoltotehtävien hoitamisen yhtiölle. Samalla kunta liittyy myös alueellisen jätehuoltolautakunnan jäseneksi.

Nykyään osakkaita on 17. Turku ja Salo ovat niistä suurimmat.

Uudet osakkaat muuttavat yhtiön omistus- ja valtasuhteita. Jos kaikki selvityksessä mukana olevat kunnat liittyvät, uusien osakkaiden yhteenlaskettu osuus LSJH:n osakekannasta on noin 12 prosenttia.

Rauma saisi sekä LSJH:n hallitukseen että jätehuoltolautakuntaan oman jäsenen. Uusikaupunki, Eurajoki ja Vehmaa voisivat nimittää yhdessä muiden vähemmistöosakkaiden kanssa yhtiön hallitukseen kaksi jäsentä. Jätehuoltolautakuntaan Uusikaupunki, Eurajoki ja Vehmaa voisivat nimetä yhdessä yhden jäsenen.

Liittymisestä päättävät uusien osakaskuntien valtuustot. Osakkaiksi kunnat voivat tulla aikaisintaan vuoden 2021 alussa.

Samaan aikaan valmistuu Salon jätevoimalaitos. Osakkuuden myötä uusien osakkaiden alueella syntyvä kierrätyskelvoton jäte voidaan hyödyntää energiana. Toisaalta näistä kunnista varmistuisi ekovoimalaitokseen lisää säännöllistä jätevirtaa, LSJH:n tiedotteessa todetaan.

O. Pantsar

Joko se on varmaa, ettei asiakas saa itse valita jätteidensä kuljettajaa Salossa?

Keijo K.

Pääsevätkö uudet kunnat 2021 kuljettamaan jätteensä Salon jätteenpolttolaitokselle? Uusi yhteys moottoritieltä (Somerontieltä) tuleekin sitten tarpeeseen noihin kuljetuksiin. Salon kannattaakin investoida jätteenkuljetukseen?

Z.Z.Zalolainen

Siinä ei ole järjen pätkääkään, että kaikki Varsinas-Suomen ja Satakunnan jätteet kuljetetaan pieneen Saloon kauas jätteiden syntypaikoista.

Nyt pitäisi ympäristöministerin herätä.

Salon kaupungin pitää ottaa isot maksut tänne muista kunnista tuoduista jätteistä ja kierrätysroinista, todella isot. Totta kai voi ja pitää. Sitä paitsi se on hyvä keino saada Salon talous kuntoon.