Mikä houkuttelee Salon keskustaan?

8

Salossa ponnahti kuluneella viikolla pinnalle yksi viime vuosien kestoaihe, Länsirannan paviljonkiravintola.
Tällä kertaa kyse on Turun hallinto-oikeuden päätöksestä hylätä valitukset, jotka koskivat Salon kaupunginvaltuuston päätöstä. Valtuusto hyväksyi viime joulukuussa kaavan, joka mahdollistaisi paviljonkiravintolan rakentamisen.
Päätöksestä valittivat hallinto-oikeuteen Salon Yrittäjät ja arkkitehti Tapani Takio. Valittajat pohtivat nyt, vievätkö he asian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Salon Seudun Sanomat julkaisi ensimmäisen uutisen paviljonkiravintolasuunnitelmasta toukokuussa 2017. Ajatus jokirannan uudisrakennuksesta ja ravintolasta sai innostuneen vastaanoton, mutta myös vastustus oli alusta alkaen äänekästä.
Kiistelyn jatkuessa maailma Länsirannan ympärillä on muuttunut: palveluiden kuluttaminen on kasvanut.
Helsingin Sanomat kertoi viime kesänä laajassa kulutusta käsittelevässä artikkelissa siitä, kuinka palvelut ovat ajaneet tavaroiden ohitse kuluvalla vuosikymmenellä. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä palveluihin käytettiin Suomessa 17,1 miljardia euroa ja tavaroihin 12,6 miljardia euroa.
Tutkimusten mukaan ihmiset kokevat saavansa elämyksistä ja palveluista pitkäkestoisempaa tyydytystä kuin tavaran ostamisesta.

Muutos on helppo nähdä arjessa. Kun katson omaa tuttavapiiriäni, näen enemmän pyrkimystä vähentää kuin kasvattaa tavaramäärää. Sen sijaan ravintolassa syöminen, siivousavun ostaminen, matkustelu ja muut elämykset kiinnostavat.
Viime kesänä jututin salolaisia teatterintekijöitä hyvin menneen esityskauden jälkeen. Teatteri Provinssin johtaja Seppo Suominen summasi yleisössä tapahtuneen muutoksen näin: ”2001 oli paljon ihmisiä, jotka kävivät kerran kesässä teatterissa. Nyt kun juttelee ihmisten kanssa, kaksi esitystä on ihan yleinen, ja moni käy kolmessakin.”
Koko ajan syntyy myös uusia palveluita. Enpä olisi muutama vuosi sitten arvannut, että maksan pakohuonepelistä tai vuokraan sähköavusteisen maastopyörän. Molemmat melko kalliita mutta erinomaisia elämyksiä!
Seuraava sukupolvi kasvaa palveluiden käyttäjäksi. Synttärilahjapaketteihin kääritään usein tavaroiden sijaan lahjakortteja sisäleikkipuistoihin, leffalippuja tai vaikka itse suunniteltuja metsäretkiä.

Moni kantaa huolta Salon ydinkeskustan elin- ja vetovoimasta. Pystyykö se tarjoamaan jotain, jota ei saisi kotisohvalla istuen netistä tilaamalla?
Palvelut, elämykset ja houkutteleva ympäristö on yksi vastaus. Kauppakeskus Plaza on aikanaan päätetty tehdä ydinkeskustaan, joten Salossa kaupunkielämän painopiste ei ole ainakaan vielä livennyt liikaa pellonlaitaan. Kaupunki on myös tehnyt suunnitelmia kävelykeskustan laajentamisesta ja viihtyisyyden kohentamisesta. Yksi osa tätä suunnitelmaa on Länsirannan tiivistäminen uuden ravintolarakennuksen myötä.
Nyt kun paviljonkikeskustelu on jälleen käynnissä, on hyvä kysyä: minkä vuoksi Salon keskustaan tullaan tulevaisuudessa?

Reuna-alueen pankonpoika

Näin kun asuu kaukana Salon keskusta-alueesta, niin harvoin tulee käytyä. Ei oo pankkiin enää asiaa, kun voi hoitaa sähköisesti. Terveysasiat hoituvat vielä oman alueen tk:ssa. Ennen kuntaliitosta elin ilman Saloa, ja kuntaliitoksen jälkeenkin ei kauheasti kiinnosta mitä Salon keskustassa tapahtuu. Töissä käy muualla, ruokakaupassa käy muualla, harrastukset muualla. Ei kauheasti innosta laittaa verorahojani Salon keskusta-alueen kehittämiseen, kun siitä ei ole minulle mitään hyötyä. Ennemmin se että palvelut turvataan edelleen reuna-alueilla ja että kyläkoulut säilyisivät. Keskusta-alueen remontti ei tänne Saloon tuo uudia asiakkaita. Ei koska koko ajan on uhka koulujen lakkauttamisesta, ei oo enää omaa synnäriä. Nämä asiat vaikuttavat jos on… Lue lisää »

Maaseudun mies

Yhdyn reuna-alueen pankopojan ajatuksiin monessa asiassa, lisäten vielä siihen, että kun kaikki viedään pois muista entisistä kunnista Salon keskustaan, siitä on kehittymässä salon vanhusten nukkumalähiö. Kuntien yhdistymistä Saloon seurannutta poliittisten päättäjien kotiinpäin vetoa pidän suurimpana virheenä. Ei yhteityötä missään asiassa. Siitä hyötyivät salolaiset valtuutetut eniten. Pitäsi rakentaa Suursaloa, ei vain Salon keskustaa, koska meillä reuna-alueen kansalaisilla ei ole mitään hyötyä, ei muuta kuin lisäkustannuksia, mm. hammaslääkärillä käynti, kuten lehdissä oli mainintaa.

Maija

Kauppakeskus Linjuriin kun saatais marraskuun alusta alkaen käsityöläisten ja yhdistysten joulutori. Lähiruoka ym mukana.
Se minut saisi liikkeelle.
Paikka hyvä, parkkipaikkoja riittävästi.
En tarvitse Plazaa. Mutta jouluinen sisätoti olisi talviaikaan hieno juttu.

Maija

Ja tarkoitan:toti. Ei siinä alkoholia tarvita mutta lämmin juoma kesken kiertelyn lämmittäisi mieltä.

Ostovoima

Saisiko se sinua ostamaan käsitöitä ja paikallisia tuotteita?
Ei täällä ole töitä eli ei palkkaa eli ei ostovoimaa eikä muitakaan palveluita.
Eiköhän varakkaimmat lähde jouluksi myyjäisiin ulkomaille shoppailemaan.

Maija

Ei nappaa ulkomailla shoppailla. Kotimaisissa käsitöissä tietää, missä ne on tehty. Usein tekijä itse kiertää myymässä.
Ihan voisi vedota hiilijalanjälkeen ja ilmaston lämpenemiseen lähituotteita ostaessa, jos muuta perustelua ei kotimasen tai edes lähellä tuotetun tuotteen ostamiseen keksi.

Urpo

Ennen keskustan kehittämistä pitäisi määritellä alueen rooli. Onko tarkoitus keskittää muiden alueiden palvelut sinne, vai joku muu?

Toisaalta kun meillä on kävelyn ja pyöräilyn suunnitelma ja ydinkeskustan kävelykatu-, yms. ratkaisujakin on jo suunniteltu, pitäisi kai selvitysten teon vähitellen riittää ja alkaa miettiä mahdollisuuksia toteuttaa jo tehtyjä suunnitelmia. Salo jälleen ylitti terveydenhuollossa kasvavan budjettinsa, ja kun liikkumattomuus on suomalaisten suurin terveysriski, linjaukset keskustan kehittämisen suhteen on aika helpo ratkaista. Tuore IPCC raportti ei sekään ole ristiriidassa tämän suhteen.

Poismuuttanut

Salon keskustan vetovoimaa ei voi päättää valtuustossa.
Vetovoimaa on, kun ihmisten mielestä on mukava tulla viettämään aikaa keskustaan. Joka kesä, kun olen ollut Salossa kesävieraana, yöpynyt pari yötä hotellissa olen ihmetellyt, kuinka vähän tekemistä keskustassa on kesäiltaisin, ainakin silloin kun ei ole iltatoria. Useimmiten olenkin kävellyt torilta Uskelan kirkon hautausmaalle hyräillen ”niin hiljainen on kylätie”
Ehkä paviljonkiravintola voisi olla vastaus, paikka jossa saa hyvää ruokaa tai nauttia vain lasillisen. Uimapaikka keskustassa olisi monen toive, jalkapallopubit tai vastaavat isojen urheilukisojen aikana – urheilua on kiva seurata oluen ja sadan muun kanssa torilla….
.