Sairaalan johto vastaa Uuden lastensairaalan hoitajien hätähuutoon: Yllättäviltä tilanteilta ei ole vältytty – Ylen MOT-ohjelmassa hoitajat kertovat vakavista puutteista

0

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus on vastannut Uuden lastensairaalan hoitajien Ylen MOT-ohjelmassa tekemään ”hätähuutoon”. Hoitajien mukaan sairaalassa on ilmennyt vakavia ongelmia, jotka liittyvät sekä henkilökunnan määrään että itse sairaalarakennukseen. Myös potilaiden vanhemmat ovat olleet huolestuneita asiasta.
Husin ja Uuden lastensairaalan johto kertovat ottavansa henkilökunnan ja potilaiden vanhempien huolen vakavasti.
– Olemme pahoillamme, että tällainen kokemus on syntynyt. Uuden lastensairaalan suunnittelu ja käyttöönotto ovat olleet iso haaste henkilökunnalle, sairaanhoitopiiri kommentoi julkaisemassaan vastineessa.
– Mahdollisimman paljon asioita pyrittiin ennakoimaan, mutta yllättäviltä tapahtumilta ei ole vältytty.
MOT-ohjelman haastattelemat hoitajat ilmaisivat huolensa muun muassa siitä, ettei lastensairaalassa ole riittävästi henkilökuntaa, eikä esimerkiksi vuodeosastoilla riitä tarpeeksi vierihoitajia lapsille. Hoitajat myös sanoivat, että lapsipotilaita olisi jouduttu sitomaan sänkyyn hoitajapulan takia.
Husin mukaan Uuden lastensairaalan henkilöstömitoitus on korkea.
– Henkilöstön ja potilaiden määrää seurataan päivittäin ja osastoille ohjataan hoitajia sisäisestä lisähenkilöstöpoolista tarvittaessa.
Husin mukaan potilaita ei ole myöskään sidottu sänkyihin henkilöstövajeen vuoksi.
– Potilaita sidotaan ainoastaan hoidollisista syistä. Lapsipotilaita tulee estää vahingoittamasta itseään, jotta he eivät poistaisi heille toipumisen kannalta elintärkeitä kanyyleitä ja letkuja.

Vaaratilanteet analysoitu Husin mukaan perinpohjaisesti

Viime syksynä valmistuneessa Uudessa lastensairaalassa on hoitajien mukaan ilmennyt myös useita itse rakennukseen liittyviä ongelmia. Sairaalassa on esimerkiksi ollut vuoden aikana neljä vesivahinkoa. Husin mukaan vahinkojen määrä ei ole kuitenkaan hälyttävä suhteutettuna rakennukseen kokoon.
Sairaalassa eteen tulleet vaaratilanteet Hus myöntää. Helmikuussa lasten teho-osastolla tippui kattolevy sydän- ja keuhkolaitteen päälle. Laite oli kiinni vastasyntyneessä potilaassa.
– Kyseinen vaaratilanne analysoitiin perinpohjaisesti, ja jotta vastaavaa vaaratilannetta ei enää tapahdu, kaikki samanlaiset alakattolevyt on varmistettu lisäkiinnityksillä, Hus kirjoittaa vastineessaan.
Heinäkuun lopussa Uudessa lastensairaalassa oli paineilman syöttöongelma lääkkeellisten kaasujen paineilmajärjestelmässä.
Husin mukaan varajärjestelmä saatiin toimintakuntoon noin 10 minuutissa ja varsinainen järjestelmä noin 40 minuutissa. Häiriötilojen varalta yksiköissä on myös kaasupulloja.
– Potilasvahingoilta vältyttiin henkilökunnan ja teknisen henkilöstön ripeän toiminnan ansiosta ja tapahtuma on läpikäyty huolellisesti, jotta vastaava vikatilanne ei enää toistu.
Hoitajat lähettivät kirjeen ongelmista maaliskuussa lastensairaalan johdolle ja valvovalle viranomaiselle Valviralle. Hus kertoo lähettäneensä vastauksen aluehallintovirastolta saatuun selvityspyyntöön toukokuun alussa. Husin mukaan jatkoselvityspyyntöä ei ole toistaiseksi tullut.

Hoitajien mukaan henkilöstöpula vaivasi jo Lastenklinikalla

STT uutisoi jo viime kesänä, että pula hoitajista on vaarantanut Uutta lastensairaalaa edeltäneellä Lastenklinikalla potilaiden turvallisuutta joillakin osastoilla. Henkilökunnan mukaan esimerkiksi lääkkeitä ja ruokaa oli jäänyt antamatta lapsille. Lisäksi klinikalla oli pitkitetty lasten pääsyä teho-osastolle hoitajamäärän vuoksi, minkä takia osalla lapsista tila oli heikentynyt ja heidät oli jouduttu viemään sinne kiireisesti. Hoitajapulasta ja kokeneiden hoitajien puutteesta kertoi STT:lle tuolloin seitsemän lähdettä.
Sairaalan johdon mukaan henkilöstön huoli aiheesta oli kuultu. Johto kuitenkin kommentoi henkilöstömäärän olevan riittävä.

https://areena.yle.fi/1-4530622
https://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/HUSin-julkinen-vastine-Ylen-MOT-ohjelmaan.aspx

STT

Kuvat: