Neljä kertaa viidestä – Huuhkajien EM-kisapaikan todennäköisyys on noin 80 prosenttia

0
Huuhkajat juhli Teemu Pukin (10) Italian verkkoon ampumaa tasoitusmaalia vaihtopenkin edessä.

Myöhään sunnuntai-iltana Italialle 1–2 hävinnyt Suomi on edelleen erittäin lähellä selviytyä ensi kesänä pelattaviin jalkapallon EM-kisoihin.

Vedonlyöntitoimistojen laskemien kertoimien perusteella Suomi sijoittuu J-lohkossa kahden parhaan joukkoon 75–80 prosentin todennäköisyydellä. Lohkoa johtavan Italian kisapaikan todennäköisyys on lähes täydet sata prosenttia.

Kun karsintaa on jäljellä neljä ottelua, Suomi on kolme pistettä Armeniaa ja viisi pistettä Bosnia-Hertsegovinaa edellä. Kreikan jo valmiiksi ohuesta mahdollisuudesta kisapaikkaan vietiin ratkaiseva siivu pois joukkueen jäätyä sunnuntaina Ateenassa sensaatiomaisesti 1–1-tasapeliin lilliputti Liechtensteinia vastaan.

Suomella on jäljellä vielä kotiottelut Armeniaa ja Liechtensteinia vastaan. Mikäli Suomi voittaa nämä ottelut, Bosnian on voitettava kaikki neljä otteluaan ohittaakseen Suomen, eikä Armenia voi nousta kuin korkeintaan tasapisteisiin Suomen kanssa.

Suomen seuraava ottelu on 12. lokakuuta Bosnian vieraana. Suomelle tasapelikin Bosniasta nostaisi kisapaikan todennäköisyyttä merkittävästi.

Bosnia pelaa tuon ottelun uudessa komennossa, sillä päävalmentaja Robert Prosinecki irtisanoi itsensä sunnuntain Armenia-vierastappion jälkeen.

Suomen kisapaikan kannalta olennaisin ottelu pelataan kuitenkin 15. lokakuuta Turun Kupittaalla Armeniaa vastaan. Armenian on käytännössä voitettava tuo ottelu. Mahdollisessa tasapistetilanteessa ensimmäiseksi verrataan keskinäisiä otteluita. Lisäturvaa Suomelle tuo sekin, että joukkue voitti ensimmäisessä keskinäisessä ottelussa niin Armenian kuin Bosnian 2–0.

– Lokakuun matsien painoarvo kasvoi, ilman muuta, päävalmentaja Markku Kanerva myönsi STT:lle.

Jos lähdetään siitä olettamuksesta, että Suomi häviää Bosnialle, mutta voittaa Armenian, Bosnia voittaa Kreikan vierassa ja Armenia Liechtensteinin vieraissa, niin asetelma marraskuun päätösotteluihin on edelleen Suomelle suotuisa.

Siinä tapauksessa Suomella on 15 pistettä, Bosnialla 13 ja Armenialla 12. Suomen kaksi viimeistä ottelua ovat Liechtenstein kotona (Helsinki) ja Kreikka vieraissa, kun Bosnia ja Armenia joutuvat kohtaamaan vielä Italian.

Mutta kuten jo sanottua, Armenian voittamalla Suomi pitää kaikki mahdolliset langat omissa käsissään. Tehtävä ei ole helppo, sillä nopeisiin vastahyökkäyksiin pelinsä perustava Armenia esiintyi viime viikolla edukseen niin Italiaa kuin varsinkin Bosniaa vastaan – vaikka pelasikin Italiaa vastaan toisen puoliajan vajaalla.

Vaikka Suomella on vielä matkaa EM-kisoihin jäljellä, olisi turhaa nöyristelyä ja suoranaista valehtelua sanoa, että matka olisi erityisen pitkä tai kivikkoinen. Huuhkajien toinen siipi on jo kisakoneessa.

– Ollaan pelattu itsemme tosi hyvään asemaan. Nyt on herkullinen tilanne, kaikki on omissa käsissä, toppari Paulus Arajuuri maisteli tulevaa.

Seuraavat reilut kaksi kuukautta ratkaisevat sen, kampeaako pöllö itsensä kokonaan sisälle koneeseen vai mäjähtääkö se turbiiniin tavalla, joka aiheuttaisi valmiiksi arpiseen suomalaiseen jalkapallosieluun sen 112-vuotisen historiansa syvimmän haavan.

Miesten EM-karsinnat, J-lohko – Lohkotilanne ja viimeiset ottelut

Italia 6 6 0 0 18–3 18
Suomi 6 4 0 2 8–4 12
Armenia 6 3 0 3 12–11 9
Bosnia-H 6 2 1 3 12–11 7
Kreikka 6 1 2 3 7–10 5
Liechtenstein 6 0 1 5 1–19 1

Lohkon kaksi parasta selviää ensi kesän EM-kisoihin.

Viimeiset ottelut: 12.10. Bosnia-H–Suomi, Liechtenstein–Armenia, Italia–Kreikka, 15.10. Suomi–Armenia, Liechtenstein–Italia, Kreikka–Bosnia-H, 15.11. Suomi–Liechtenstein, Armenia–Kreikka, Bosnia-H–Italia, 18.11. Liechtenstein–Bosnia-H, Kreikka–Suomi, Italia–Armenia.