Asuntokauppa on virkistynyt Salossa viime vuodesta. Paikallisissa pankeissa on havaittu selvä muutos.

– Asuntokauppaa tehdään nyt enemmän kuin viime vuonna. Päämarkkina-alueellamme Salossa myönnettyjen asuntoluottojen määrä kasvoi alkuvuonna 20 prosenttia viime vuoteen verrattuna, Someron Säästöpankin rahoituspäällikkö Tuukka Alanko kertoo.

Säästöpankki myönsi tammi–kesäkuun aikana uusia asuntoluottoja salolaisille 9,6 miljoonaa euroa, kun vuoden 2018 ensimmäisen puoliskon aikana niitä myönnettiin 7,9 miljoonaa euroa.

Kerrostaloasunnot tekevät erityisen hyvin kauppansa Salon ydinkeskustassa; muualla omakotitalot liikkuvat paremmin. Tuukka Alanko toteaa, että kerrostaloasuntojen kaupoissa on alettu ylittää myyjien pyyntihintoja ja edetty tarjouskilpailuihin.

– Sitä on tänä vuonna tapahtunut ensimmäistä kertaa niiden viiden vuoden aikana, jotka olen Salossa työskennellyt. Tarjouskilpailut kertovat kasvaneesta kysynnästä, hän painottaa.

– Salossa muutos tapahtuu hitaasti, mutta on hienoa, että ilmassa on piristymisen merkkejä. SP Kodin puolelta kerrotaan myös Salon vuokramarkkinoiden vetävän kohtuullisen hyvin. Kaikki keskustasta vuokrattaviksi tulevat asunnot myös menevät, Alanko huomauttaa.

Someron Säästöpankki myönsi kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana asuntoluottoja kaikkiaan 36,5 miljoonan euron edestä. Tuukka Alanko sanoo kokonaisuuden olevan viime vuoden tasossa, sillä Someron, Forssan ja Urjalan alueella asuntomarkkinat eivät ole vetäneet yhtä hyvin kuin Salossa.

Lounaismaan Osuuspankin toimitusjohtaja Jouni Hautala totesi osavuosikatsausta esitellessään asuntokaupan kasvun olleen alueella parempaa kuin aikoihin (SSS 29.8.). Osuuspankki myönsi asuntolainoja ensimmäisten kuuden kuukauden aikana46 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksonaja tytäryhtiö OP Koti Lounaismaan tekemien asuntokauppojen määrä nousi 37 prosenttia.

Salon keskusta vetää väkeä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kiinteistömaailman yrittäjä Jari Otsola toteaa pankkien luotonannon kertovan Salon asuntomarkkinatilanteesta hyvin.

– Pahin aika on Salon osalta ohitettu ja näemme selkeää heräämistä parempaan. Kaupungissa on positiivinen vire ja kauppoja syntyy tasaisesti, hän sanoo.

– Pitää paikkansa. Meneillään on varsin hyvä jakso ja kiva olisi, jos näin jatkuisi, Kiinteistönvälitys Alanko Oy:n toimitusjohtaja Jukka Alanko toivoo.

Hän huomauttaa asuntokaupan käyvän välillä hyvinkin kiivaasti ja rauhoittuvan aina välillä.

– Koko tämän vuoden on ollut hyvä vauhti päällä. Yleensä kesät ovat hiljaisia juhannuksesta elokuun puoliväliin, mutta tänä vuonna heinäkuu oli äärettömän hyvä. Se oli samanlainen kuin aikoinaan Nokiaan palkatessa paljon uutta väkeä, Alanko vertaa.

– Pankeista saa lainaa lähes ilmaiseksi ja asuntojen hintatasokin on päässyt laskemaan.

Jukka Alanko sanoo kauppoja syntyvän kautta linjan kerrostaloista omakotitaloihin.

– Mutta kyllä kauppaa enemmänkin voisi tehdä. Keskimääräistä hiljaisempia vuosia on ollut useita ja patoutunutta kysyntää on varmasti. Sijoitusasuntojakin ostetaan taas. Niiden kysynnässä oli pieni paussi jossain vaiheessa.

Omakotitaloille haettu tänä vuonna vasta 14 rakennuslupaa

Asuntojen uudisrakentaminen ei etene Salossa samaan tahtiin käytettyjen asuntojen kauppa. Uudispientaloille oli elokuun loppuun mennessä myönnetty vain 14 rakennuslupaa, kun viime vuonna kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana omakotitaloille oli myönnetty jo 26 lupaa.

– Näyttää siltä, että tänä vuonna ei päästä viime vuoden lukemiin, rakennus- ja ympäristövalvonnan johtaja Janne Ranki sanoo.

Viime vuonna Salossa myönnettiin kaikkiaan 34, edellisvuonna 23 ja vuonna 2016 yhteensä 27 rakennuslupaa uudispientaloille. Suomi 100-kampanjan tonteille myönnettiin viime vuonna 13 rakennuslupaa, mutta uusia on tänä vuonna haettu vain kolmelle tontille.

– Jollain aikataululla asuntokaupan piristyminen alkaa todennäköisesti näkyä myös uudisrakennuslupien määrän nousuna, Ranki arvioi.

Tänä vuonna Salossa ei ole haettu rakennuslupaa yhdellekään uudelle rivi- tai kerrostalolle. Viime vuonna Salossa myönnettiin rakennuslupa Kirkkokatu 14:n kerrostalolle. Ranki toteaa edellisvuoden olleen kerrostalolupien suhteen poikkeuksellinen, koska silloin myönnettiin luvat Horninkatu 9:n ja Helenankatu 12:n taloille, Manun Tupien korjaukselle sekä Salonkadun kahden opiskelija-asuntolan muuttamiseksi vuokra-asunnoiksi.

Uudisrakennuslupien vähyydestä huolimatta Salossa myönnettyjen rakennuslupien kokonaismääräpysynee ennallaan. Ranki uskoo määrän nousevan tänä vuonna 750 lupaan, kun viime vuonna rakennuslupia myönnettiin 731.

– Jätevesijärjestelmien luvitus oli kesän aikana merkittävää. Isoja yksittäisiä hankkeita ovat tänä vuonna olleet Ekovoimalaitos ja IoT Campuksen muutostyöt.

Suomen kielen taitoinen

Mistä ihmeestä on saanut alkunsa sana pyyntihinta? Se on hintapyyntö.