Salibandymaton hankinta ei ole positiivista palautetta maaotteluista saaneen Salon suunnitelmissa

0
Veera Kauppi teki kolme maalia varsinaisella peliajalla ja onnistui myös rangaistuslaukauskilpailussa. (kuva: SSS/Olli Mäntylä)

Salon Palloilijat ja Suomen Salibandyliitto ylsivät tavoitteisiinsa naisten kolmen maan turnauksessa. Kaavaillut 500–600 katsojan joukot löysivät Suomen otteluissa Salohallin lehtereille sekä perjantaina Sveitsiä että sunnuntaina Tshekkiä vastaan. Lopulta turnausvoittokin jäi Suomeen.

– Pelkästään positiivista palautetta sujuvista järjestelyistä ja hienosta hallista on tullut joka puolelta. Älyttömän hyvillä fiiliksillä voi olla. Tyttösäbätapahtuma onnistui mainiosti: nimikirjoituksia jakaneet My Kippilä sekä Alisa Pöllänen ovat mainioita esikuvia, totesi SalPan salibandyjaoston toiminnanjohtaja Sini Lundgrén.

– Elokuu oli tapahtumajärjestelyjen kannalta hektinen, ja siihen tuli lisänä tavanomainen uuden kauden aloittaminen SalPan seuratoiminnassa ylipäänsä. Mutta kun tällaisia tapahtumia tekee, niin muistaa, miksi tässä säbätouhussa on mukana. Ihan huikea onnistuminen koko porukalta, hän iloitsi.

Maajoukkueet pelaavat harvakseltaan kotimaassa. Salon osakkeet ottelujen järjestäjänä tuskin ainakaan laskivat viikonloppuna.

Otetaanko 2020-luvulla uusiksi Salon ja maaottelujen osalta?

– En keksi syytä, miksei SalPa haluaisi olla jatkossakin näitä järjestämässä. Nythän meillä on rutiini ja tiedämme, miten hommat menevät, Lundgrén linjaa.

Maaottelut pelataan mattoalustalla, jonka lajiliitto toimitti Salon otteluihinkin. Pysyvää mattoa ei Salohallin tarpeisiin olla ainakaan nopealla aikataululla hankkimassa.

– Matto on aika arvokas, eivätkä seurat ole sellaisen hankkimista esittäneet. Toki esimerkiksi jossain uudessa hallissa sellainen alusta olisi hyvä vaihtoehto, kertoo Salon vapaa-aikapalvelujen johtaja Hilpi Tanska.

– Tietenkin toivoisin, että kunnat hoksaisivat maton monikäyttöisyyden. Kustannus on melko kohtuullinen hyötyyn nähden. Siinä kohdassa säästetään väärässä paikassa, sanoo salibandyolosuhteita Suomessa pitkin 2000-lukua voimakkaasti läpivienyt Jari Kinnunen.

Nykyisin liiton yhdyskuntasuhteiden johtajana työskentelevä Kinnunen toteaa maton maksavan uutena noin 30 000 euroa.

– Käyttöikä kunnollisella matolla on paristakymmenestä kolmeenkymmeneenkin vuoteen, hän mainitsee.

Liitto on ajanut jo pitkään ”mattopakkoa” eli olosuhteiden samankaltaistamista korkeimmilla sarjatasoilla. Miesten ja naisten liigassa, miesten Divarissa ja junioreiden valtakunnallisissa sarjoissa pitää sarjamääräysten mukaan pelata synteettisellä alustalla eli esimerkiksi matolla tai massalla.

Osakeyhtiö tarjoaa miesten liigaseuroille maton käyttöön. Kun joukkue putoaa liigasta, lähtee myös matto.

Mattopakko osui hetkellisesti Saloon maaliskuussa 2017. Huvinsa Kullakin halusi pelata naisten liigakarsintaa Salohallissa, jonne oli vuokrattava matto. Sellainen saatiin korvausta vastaan Eerikkilästä, mutta jälkimmäinen HuKun kotiotteluista olisi pitänyt pelata Eerikkilässä.

Kaudeksi 2020–2021 nykyisen miesten Divarin ja II divisioonan väliin tulee Suomi-sarja. Myös tässä uudessa, yhteensä 30 joukkueen sarjassa edellytetään synteettistä alustaa.

Salolaisjoukkue IBK Meda pystyisi pelitasonsa puolesta ilman muuta nousemaan Suomi-sarjaan. Meda ilmoitti kuitenkin pian alkavan kauden jäävän tällä erää viimeiseksi nykyisellä pelaajistolla.

Salohallin alusta on ollut alusta asti parketti. Sitä tarvitsee miesten Korisliigassa Vilpas. Sen sijaan lentopallossa matto olisi mieluisa alusta.

– Harjaantunut porukka laittaa maton paikoilleen noin tunnissa, ja pois ottaminen kestää vajaan tunnin, laskee Jari Kinnunen.

Alustajumppaa tehdään esimerkiksi Turun Kupittaan palloiluhallissa, johon vedetään salibandyn liigaotteluihin matto parketin päälle. Alkukipuilun jälkeen seurat ovat sopeutuneet järjestelyyn ainakin julkisuuteen asti tulleiden kommenttien perusteella hyvin.

NAISTEN KOLMEN MAAN TURNAUS

Suomi–Tshekki 4–5 rl. (1–1, 1–3, 2–0, 0–1)

Suomen maalit: 18.28 Veera Kauppi (Mia Karjalainen) 1–1, 22.03 V. Kauppi (Oona Kauppi) 2–1 yv, 40.19 Jenna Saario (O. Kauppi) 3–4, 43.51 V. Kauppi (O. Kauppi) 4–4.
Rangaistuslaukauskilpailussa Suomelta onnistui Veera Kauppi, Tshekiltä Denisa Kotzurova ja Denisa Ratajova.
Maalivahtien torjunnat: Noora Vuorela S 3+4+3=10, Kristyna Hornakova T 7+9+2=18.
Yleisöä: 506.

Suomi oli lähes yhtä kuin Veera Kauppi

Suomen, Sveitsin ja Tshekin lähtökohdat joulukuisiin MM-kilpailuihin huipentuvaan maajoukkuekauteen eivät voisi viikonlopun perusteella olla tasaisemmat. Kaikki kolme ottelua ratkesivat vasta rangaistuslaukauskilpailuissa.

Suomi voitti lopulta turnauksen tehtyjen maalien perusteella maalierolla 9–9. Muut maat päätyivät maalieroon 8–8. Toki Suomelta puuttui My Kippilän ja Alisa Pölläsen myötä kaksi tärkeää pelaajaa.

– Omaan silmääni tämä peli oli parempi kuin perjantaina Sveitsiä vastaan, vaikka silloin lopulta voitettiinkin. Huonon toisen erän jälkeen pelasimme nyt kolmannessa tosi hyvin. Maalipaikkoja meillä oli ihan varmasti enemmän kuin Tshekillä, Kurronen mietti.

Tämän hetken maailman parhaana naispelaajana pidettävä Veera Kauppi teki sunnuntaina Tshekkiä vastaan yhteensä neljä Suomen viidestä maalista. Kaupin onnistuminen rangaistuslaukauskilpailussakaan ei riittänyt voittoon asti.

– Veeran pitää olla ratkaisija, jos haluamme pärjätä. Perjantaina viisikko ei saanut peliään ihan toimimaan, mutta tänään koko ketju oli hyvä, kiitteli Suomen päävalmentaja Lasse Kurronen.

Toisaalta sinivalkoiset nojasivat hyvin pitkälti Kauppiin.

– Paras asia tästä turnauksesta ovat mukaan tulevat videotallenteet. Aika paljon on kuitenkin hyviä asioita esimerkiksi Suvi Hämäläisen pelaamisessa. Hän pääsi laukomaan usein, ja laukaus on varsin laadukas. Kohdistus ei vielä ollut kohdallaan, mutta sieltä tulee yksi tulevaisuuden talentti, Kurronen kehui ylärimaa kolisuttanutta 16-vuotiasta Hämäläistä.

Suvi Hämäläinen näytti lupaavia otteita uransa ensimmäisissä maaotteluissa.