Paimiolainen yhdistys on ostanut Parantolan metsät

0
Paimion parantolan liittyvät 28 hehtaarin mäntymetsät säilyvät jatkossakin virkistysalueina.

Paimion parantolaa ympäröivistä arvokkaista mäntymetsistä on tehty kauppa. Vastikään perustettu yhdistys Parantolan metsät ry osti yhteensä 28 hehtaarin metsäalueen tiistaina.

”Yhdistyksen tarkoituksena on hallinnoida Parantolaa ympäröiviä mäntymetsiä sekä hoitaa niitä puistoja kulttuurimetsänä tasapainoisella ja maisema-arvot huomioivalla tavalla. Yhdistys tulee säilyttämään metsät jatkossakin Parantolan nykyisten ja tulevien käyttäjien, kulttuurimatkailun ja virkistyksen käytössä”, Parantolan metsät ry kertoo tiedotteessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri myi Parantolaan kytkeytyvät metsät talvella 2018 yksityiselle maanomistajalle talousmetsäksi ja pientalorakentamista varten. Huoli metsien säilymisestä kasvoi. Paimiolaiset vetosivat Paimion kaupunkiin, joka ei kuitenkaan pitänyt metsien hankkimista tärkeänä.

Joukko paimiolaisia ryhtyi luotaamaan mahdollisuutta hankkia yksityistä rahoitusta Parantolan arvometsien ostamiseksi yleishyödylliselle taholle. Yksityishenkilöt, yritykset ja säätiöt lähtivät mukaan. Koneen säätiö avusti metsien hankintaa 250 000 eurolla, paimiolaislähtöiset Erkki, Vesa ja Kirsi-Kaisa Lähteenmäki yhteensä 150 000 eurolla sekä Kiinteistösäätiö 20 000 euron avustuksella.

Parantolan metsät kertoo tiedotteessaan, että yhdistyksen perustaneessa ja hankkeen taustalla olevassa ydinryhmässä on laaja-alaista asiantuntemusta muun muassa juridiikan, arkkitehtuurin, metsänhoidon ja yhdistysmaailman alalta. Kaikkia perustajia
yhdistää paimiolaisuus sekä syvä kiintymys Parantolaan ja sen ympäristöön.

Parantolan metsät kuuluvat erottamattomasti Alvar Aallon luomaan maailmankuuluun
arkkitehtuurikokonaisuuteen. Metsäalue on yksi syy siihen, että Varsinais-Suomen keuhkotautiparantola perustettiin 1930-luvulla Paimion Preitilään. Kuivan männikkökankaan raikas ilma oli tuon ajan parannuskeino.