Pelastavia sarjakuvia ja naisen elämää – Bizarressa kaksi uutta taidenäyttelyä

0
Helena Tuuran omakuvalliset sarjakuvat kertovat arkiasioista. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon taidelainaamon kuukauden taiteilija on suomusjärveläinen kuvataiteilija Helena Tuura.

Tuuran näyttely Helenan hetket ja retket vie katsojat sarjakuvamaailmaan, joka on taiteilijalle itselleen hyvin merkityksellinen.

– Nämä sarjakuvat ovat pelastaneet minun mieleni, sanoo Tuura.

Kuvataiteilijan tutkinnon suorittanut Tuura oli vuosikymmenen alussa täydennyskoulutuksessa, jossa hän tutustui ensi kertaa omakuvalliseen sarjakuvaan.

Kun hän törmäsi vuosia myöhemmin synkkään tekemättömyyden jaksoon, ajatus sarjakuvasta nousi esiin. Taiteilija pakotti itsensä ruutujen avulla takaisin taiteellisen ilmaisun pariin.

Näin alkoi syntyä arkisista hetkistä kertovia sarjakuvia, joihin piirtyikin myös iloa ja vitsejä.

– Laitoin niitä someen, ja sain ihmisiltä positiivista palautetta. Kuvista tulee hyvälle mielelle, sanoo Tuura.

– En ole aiemmin tehnyt iloisia teoksia.

Tuuran näyttely on esillä Salon taidelainaamossa Bizarren tiloissa 28. syyskuuta asti. Tänä viikonloppuna taiteilijan töitä on esillä myös Kirjan Talossa Turussa Konstrundan-tapahtuman yhteydessä.

Merja-Riitta Hämäläinen ja Marjut Liesmäki ovat koonneet yhteisnäyttelyn. Taustalla teokset Huuto ja Puun hengetär. Kuva: SSS/Marko Mattila

Bizarressa nähdään syyskuussa myös Tämä naisen elämä – syntymän ja kuoleman välissä -näyttely.

Kasvatus- ja koulutusalojen ammattilaiset, lohjalainen Merja-Riitta Hämäläinen ja lahtelainen Marjut Liesmäki, ovat koonneet näyttelyn yhdessä. Naisia yhdistää luovuus- ja taideterapeuttinen työskentely.

Oman näyttelyn rakentaminen ja sen prosessien kuvaaminen on osa Hämäläisen Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataiteen aineopintoja.

Kahden naisen yhteisnäyttely tutkii naiseuden kipukohtia, voimaa, iloa, haavoittuvuutta, herkkyyttä – naisen koko tarinaa.

Hämäläisen ja Liesmäen yhteisnäyttely on avoinna 30. syyskuuta asti.