Perniössä valmistetaan joka kodin muovituotteita 60 vuoden kokemuksella

0
Kauppayhtymä Ujanen Oy:n toimitusjohtaja John Ujanen esittelee putkissa käytettäviä värikkäitä muovitulppia, joita perniöläisyritys valmistaa.

Kauppayhtymä Ujasen toimiston vitriinikaappi on täynnä lukuisia erilaisia muovituotteita – hyllyillä on muun muassa erilaisia tulppia, koukkuja ja kannattimia. Salossa, Perniön Ylönkylässä sijaitsevan yrityksen tuotevalikoima on laaja, puhutaan tuhansista erilaisista muoviosista.

– Omien tuotteiden lisäksi teemme tilaustöitä asiakkaille. Tällä hetkellä teemme useita kymmeniä erilaisia asiakkaiden omia tuotteita, toimitusjohtaja John Ujanen kertoo.

Kauppayhtymä Ujanen saattaa olla nimenä monelle tuntematon, mutta lähes jokaisesta suomalaiskodista löytyy yrityksen tuotteita.

– Taulukoukkuja, koukkuja, naulakoita, nippusiteitä, pussinsulkijoita, säätöjalkoja, veneenosia, avaintukia, avainrenkaita sekä oven- ja ikkunankarmien peitetulppia, Ujanen luettelee muutamia yrityksen valmistamia ja kaikkien tuntemia muovituotteita.

Suurin osa yrityksen valmistamista muovituotteista on kooltaan pieniä, mutta joukkoon mahtuu myös suurempia tuotteita.

– Teemme muun muassa vesi- ja kaasuputkien tulppia, Ujanen mainitsee.

Myös yrityksen asiakaskunta on laaja. Kaikkiaan asiakkaita on noin tuhat useilta eri aloilta.

– Talouden notkahdukset on helpompi kestää, kun on paljon asiakkaita eri aloilta, Ujanen huomauttaa.

Kauppayhtymä Ujanen on alalla tunnettu ja pidetty. Pisimmät asiakassuhteet on solmittu yli 50 vuotta sitten, yrityksen alkuvuosina.

– Esimerkiksi muutama suomalainen huonekalu- sekä ikkuna- ja ovitehdas on ollut asiakkaanamme jo kymmeniä vuosia.

– Asiakkaiden mielestä hintaakin tärkeämpiä ovat luotettavuus, laatu ja nopeus, Ujanen jatkaa.

Valtaosa yrityksen tuotteista jää Suomeen. Vientiä on vain vähän, lähinnä Venäjälle ja Baltian maihin.

Ujanen uskoo vahvasti muovialan tulevaisuuteen.

– Käyttötarpeet muuttuvat, mutta muoviosia tullaan aina tarvitsemaan. Esimerkiksi raaka-aineet kehittyvät koko ajan. Osa muovituotteista vastaa kestävyydeltään jo metallia.

Kauppayhtymä Ujasen toiminta alkoi alunperin kynien valmistuksella. Yrityksen perusti 60 vuotta sitten John Ujasen (kuvassa) isä Esko Ujanen ja äiti Evy Ujanen.

Yritys työllistää tällä hetkellä reilu kymmenen henkeä. Määrä on pysynyt viime vuodet suurin piirtein samana. Tällä viikolla 60 vuotta täyttävä yritys sai vuonna 1959 alkunsa Ujasen isän Esko Ujasen ja äidin Evy Ujasen autotallissa Vantaalla.

Yritys valmisti aluksi ylellisiä mustetäytekyniä. Esko Ujanen suunnitteli ja valmisti kynät alusta loppuun asti itse.

– Kynät olivat täysin käsityötä, ja ne maksoivat aikanaan jopa yhden ihmisen kuukausipalkan verran.

Myöhemmin Esko Ujanen valmisti ja myi myös tavallisia kuulakärki- ja lyijytäytekyniä. Yritys sijaitsi vuoteen 1975 asti Vantaalla, kunnes se muutti nykyiselle paikalleen Perniön Ylönkylään.

Kauppayhtymä Ujanen päätyi Perniöön sattumalta.

– Olimme veneilemässä Strömmassa, kunnes kuulimme myytävänä olevasta tyhjästä meijeristä. Kävimme isän kanssa katsomassa paikkaa ja ihastuimme välittömästi. Kaupat tehtiin heti seuraavalla viikolla, John Ujanen kertoo.

Muoviala on 68-vuotiaalle John Ujaselle tuttu, sillä hän on ollut yrityksen toiminnassa mukana pikkupojasta lähtien. Oppia Ujanen on hakenut vuosikymmenten aikana muun muassa Saksasta, Itävallasta ja Unkarista.

Ujanen on ollut ”eläkkeellä” neljä vuotta, mutta on edelleen aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa. Työ on kiinteä osa Ujasen elämää jo senkin takia, että hän asuu yrityksen tehdastilojen yläkerrassa, jossa myös yrityksen toimisto sijaitsee.

– Kyllähän tässä aika lailla ollaan työn kanssa naimisissa, hän myöntää nauraen.

Ujanen on rakentanut itselleen uutta omakotitaloa muutaman kilometrin päähän. Uusi koti on pian muuttovalmis.

– Ehkä töistä irtaantuminen onnistuu sitten paremmin, hän toteaa.

Kauppayhtymä Ujanen on aikaisemmin juhlistanut täysiä kymmenyksiä yhdessä työntekijöittensä kanssa. Yrityksen koko henkilökunta kävi yhteisellä lomamatkalla kauppayhtymä Ujasen täytettyä 40 ja 50 vuotta.

Täydet 60 vuottakaan ei ole poikkeus vaan yrityksen koko henkilökunta puolisoineen suuntaa lomalle Espanjaan. Matkalle lähdetään tärkeiden Tampereen alihankintamessujen jälkeen lokakuussa.

Kauppayhtymä Ujanen Oy

Perustettu 18.9.1959 Helsingissä.
Muutti Perniön Ylönkylään vuonna 1975.
Yrityksen perustivat Esko ja Evy Ujanen.
Toimitusjohtajana toimii Esko ja Evy Ujasen poika John Ujanen.
Työntekijöitä reilu kymmenen.
Liikevaihto noin miljoona euroa.
Asiakkaita noin tuhat.
Valmistaa erilaisia muoviosia, kuten päätetulppia useille eri aloille.